Home WEC

WEC Spa: #7 Toyota gediskwalificeerd, Alonso start vanaf pole

In eerste instantie werd de startrij voor de 6 uur van Spa bezet door beide Toyota-wagens. De Toyota met startnummer 7 en bestuurd door Kamui Kobayashi en Mike Conway reed naar een poletijd van 1:54.583 en de #8 Toyota, bestuurd door Fernando Alonso en Kazuki Nakajima, reed naar een tweede tijd. Echter na de kwalificatie heeft de FIA een onregelmatigheid ontdekt bij de #7 Toyota en is deze uit de kwalificatie resultaten geschrapt. Hierdoor zal Fernando Alonso bij zijn debuut vanaf pole-position aan zijn eerste WEC-race beginnen.

WEC Spa: #7 Toyota gediskwalificeerd, Alonso start vanaf pole
Foto: Fernando Alonso #8 (WEC: TOYOTA GAZOO Racing) - Bron: ©Barry Mikkers (MotorsportZ)

Zoals al verwacht werd reden de enige LMP1-hybride Toyota's naar de eerste startrij, maar na overtreding van de sportieve reglementen, en met name artikel 6.1.4, werd de #7 Toyota gediskwalificeerd en zullen Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria Lopez vanuit de pitstraat aan hun 6 uur van Spa beginnen. Het drietal mag daarnaast pas starten als het complete veld één ronde heeft afgelegd. Een probleem met de fuel flow meter bleek de diskwalificatie als gevolg te hebben.

Een mazzeltje voor Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sebastian Buemi, die met hun wagen vanaf pole-position mogen starten. Voor de gediskwalificeerde #8 Toyota wordt het stevig aanpoten, om een achterstand van een complete ronde goed te maken op hun stalgenoten zal geen makkelijke opgaaf zijn.

Rebellion Racing legde in eerste instantie beslag op de tweede startrij, maar Neel Jani, André Lotterer en Bruno Senna erfden, na diskwalificatie van de #7 Toyota, de tweede startplek. De tweede Rebellion met startnummer 3 en bestuurt door Beche, Laurent en Menezes begint vanaf de derde startplek op de grid.

Door de twee rode vlaggen reden er uiteindelijk slechts zes van de tien LMP1-wagens naar een serieuze ronde. De eerste rode vlag werd al vroeg in de sessie veroorzaakt door het stilvallen van de tweede SMP Racing-wagen.

Pietro Fittipaldi breekt beide benen

De LMP1- en LMP2-kwalificatie werd bruut verstoord door een zware crash van Dragonspeed-coureur Pietro Fittipaldi. De Braziliaan vloog bovenaan Eau Rouge met hoge snelheid in de bandenstapels en brak beide benen.

In de LMP2-klasse heeft het team Signatech Alpine Matmut beslag gelegd op de pole-position. Nicolas Lapierre en Pierre Thiriet wisten hun #36 wagen naar een tijd van 2:01.476 te rijden. Racing Team Nederland begint de 6 uur van Spa vanaf de zevende plek, een positie die tijdens alle sessies ten deel viel aan de Nederlandse formatie.

De 6 uur van Spa begint zaterdagmiddag om 13:30 uur.

Photo credit: ©Barry Mikkers

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt je dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op onze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen uit binnen- en buitenland lezen. Maar we houden je ook op de hoogte over het laatste IndyCar-nieuws en DTM-nieuws.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of een andere F1-coureur? Of wordt het toch weer Lewis Hamilton? Je leest hier alles over het wereldkampioenschap van Formule 1.

Copyright© 2016-2020 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.