Video: Gasly beseft nog nauwelijks wat er gebeurd is

"Niet te geloven", dat is vooral wat er in de gedachten van Pierre Gasly rond gaat. De Fransman won met de AlphaTauri-Honda AT01 in Italië zijn eerste F1-race. Niemand had dat vooraf kunnen bedenken. Gasly vertelt over hoe hij zijn eerste Formule 1-zege heeft ervaren. Onder het transcript kun je de video bekijken.

© Getty Images/Red Bull Contentpool | Pierre Gasly pakt in Italië (2020) zijn eerste F1-zege

"Vandaag nemen we deze grote beker mee! Het is voor mij nog steeds moeilijk om resultaten samen te vatten, want ik ervaar nu hele sterke emoties en ben gewoon erg moe", begint de kersverse Grand Prix-winnaar uit Frankrijk.

"Maar dit is gewoon niet te geloven, want 's ochtends, toen ik me aan het voorbereiden was op de race en erover nadacht, dacht ik: 'We moeten goed beginnen, een paar posities spelen...' Over het algemeen had ik al een soort actieplan, maar ik kon het me niet voorstellen dat ik dertig ronden aan de leiding van de race zou gaan en in staat was om de eerste overwinning in de Formule 1 te behalen. Het is gewoon moeilijk te geloven!"

"Het was onze 50ste race met Honda-motoren, bovendien is dit een thuisrace voor ons team en ook voor mij, want ik woon nu in Milaan en heb voor het eerst in mijn carrière op de dagen van het raceweekend de nacht thuis doorgebracht."

"Al met al was het een heel bijzonder weekend. Toen we een pitstop maakten, dacht ik eerst dat alles verloren was, ik kon niet geloven dat er een safety car op de baan zou verschijnen. Afgelopen weekend in Spa hadden we ook geluk met een safety car, maar nu dacht ik dat het niet zou lukken, maar toen zei het team dat de pitlane nog gesloten was, en misschien zou het in ons voordeel zijn."

"Uiteindelijk pakte alles heel goed uit, want toen de race werd gestopt door rode vlaggen, reden we derde achter Lewis Hamilton en Lance Stroll."

Bij de herstart ging ik in de eerste bocht de aanval op Lance in, en dit was een sleutelmoment, want daarna bevond ik me op een vrije baan, want Lewis draaide meteen de pits in. Ik reed alleen, er was niemand vooraan - dit is het beste gevoel dat ik ooit heb meegemaakt!""

"Op de lange rechte stukken van Monza lijkt het alsof je alleen rijdt, maar ik viel heel actief aan om een ​​gat te creëren. Toen, na een paar ronden, zag ik Carlos Sainz in mijn spiegels, die beide Alfa Romeo's wist in te halen. Ik wist dat McLaren een zeer snelle auto had, want in de kwalificatie lieten ze het derde resultaat zien en aan het begin van de race reden ze naar mijn mening op de tweede plaats."

"Ik begreep dat ze een heel goed tempo hadden, maar ik heb mijn uiterste best gedaan. Ik dacht dat ik het niet zou redden, ik ga er volledig voor, op de limiet, en dan zullen we zien wat er gaat gebeuren", aldus Gasly die in principe niets te verliezen had.

"Ik zag hoe de auto van Carlos langzaam maar zeker groter werd in de spiegels, en na elke drie of vier ronden realiseerde ik me dat hij erin slaagde het gat een beetje te dichten, en in de laatste vijf ronden waren mijn banden al helemaal op. In de bochten van Lesmo en Ascari vloog ik bijna van de baan, de auto probeerde altijd in een slip te glippen, maar ik begreep dat ik risico's moest nemen, want Carlos was me snel aan het binnen hengelen. Ik ging tot het uiterste, maar we slaagden erin zijn aanval af te slaan en de eerste overwinning in de Formule 1 te behalen."

"Ik besef het nog steeds nauwelijks, maar ik zie deze beker, en er staat: 'Eerste plaats'. Het betekent dat we hebben gewonnen, en dit is allemaal echt! In de afgelopen anderhalf jaar heb ik veel meegemaakt, succes en mislukking wisselden elkaar voortdurend af, maar vorig jaar was er in Brazilië al een absoluut ongelooflijk moment en ik wilde dit seizoen op dat succes voortborduren."

"Toch is het ongelooflijk dat we met AlphaTauri in Italië hebben weten te winnen - het is fantastisch! Nu kunt u er gewoon van genieten en het succes vieren. Dit is een heel bijzonder moment en ik wil iedereen bedanken die mij gefeliciteerd heeft. Hoewel ik nog niets heb gelezen, zag ik net dat de telefoon letterlijk werd uit elkaar barst door de vele oproepen en berichten!"

"Bedankt allemaal voor deze steun! Dit is erg prettig, want je droomt altijd van je eerste overwinning. Ik herinner me dat ik als kind naar races keek, zag hoe Michael Schumacher won, en dacht dat ik zoals hij wilde zijn, ik wil naar de top van het podium klimmen en met champagne spuiten."

"Maar nu moeten we blijven werken om de tweede overwinning te behalen. Ondertussen ga ik genieten van dit moment...", aldus Pierre Gasly.

Gerelateerde onderwerpen VideoAlphaTauriF1 GP ItaliëF1 GP Italië 2020F1 nieuws 2020Formule 1 2020Honda Racing F1Pierre Gasly
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.