Video: Arie Luyendyk ontsnapt in 1988 aan onzichtbare vlammen

Video: Arie Luyendyk ontsnapt in 1988 aan onzichtbare vlammen
© Youtube

Arie Luyendyk heeft als enige Europeaan de Indianapolis 500 op zijn naam staan. De Nederlandse racelegende heeft erg veel indruk gemaakt tijdens zijn carrière in de Verenigde Staten. Een opmerkelijk optreden gaf de Nederlander tijdens de Checker 200 op Phoenix International Raceway (Oval) in Phoenix, Arizona.

Op zondag 10 april 1988, tijdens de Checker 200, een CART-race over tweehonderd mijl, op Phoenix International Raceway kwam Arie Luyendyk als leider in de race in ronde 66 de pits in voor nieuwe brandstof (toendertijd nog 100% ethanol). Tijdens de pitstop ontstaat er brand, maar pure ethanol heeft de eigenschap om onzichtbaar te branden.

In eerste instantie blijft Luyendyk in zijn #7-wagen van Dick Simon Racing zitten, terwijl een vlam gevat teamlid over de grond rolt om de vlammen, die voor niemand zichtbaar zijn, te doven. Hij wordt hierbij geholpen door andere teamleden die veelvuldig water over hem heen gooien, in een poging de onzichtbare vlammen te doven en dat lukt. Op hetzelfde moment springt Arie Luyendyk zelf uit de wagen, ook hij staat in brand. Na enkele emmers water, waarmee het ethanol wordt geneutraliseerd en de vlammen gedoofd worden, wordt Luyendyk momenten later geïnterviewd.

Nog voordat het interview is afgelopen hoort Luyendyk dat de wagen weer klaar is voor gebruik. De Nederlandse racelegende keerde terug in zijn bolide en finishte eerste race van het CART-kampioenschap 1988 toch nog als negende. De race werd gewonnen door Mario Andretti.

Ter informatie: Sinds 2007 gebruikt de IndyCar Series geen pure ethanol meer, maar wordt het gemixt met benzine (gasoline). Terwijl de verhouding in 2007 nog 98% ethanol en 2% benzine was, gebruikt de IndyCar Series sinds 2012 E85, waarbij de verhouding als volgt is: 85% ethanol en 15% benzine.

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!

Gerelateerd: VideoArie Luyendyk

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.