Zak Brown zegt te hebben geleerd van Indy 500-fiasco 2019

Fernando Alonso gaat in 2020 voor de derde keer deelnemen aan de Indy 500. Net als in 2017 vormt McLaren Racing een team met Andretti Autosport, nadat de poging in 2019 op een fiasco uitliep.

Zak Brown zegt te hebben geleerd van Indy 500-fiasco 2019
© McLaren Honda Andretti

In 2017 keerde de naam McLaren weer terug in de IndyCar Series. Onder de naam McLaren-Honda-Andretti probeerde het team een gooi te doen naar de hoofdprijs van de 500 mijl van Indianpolis. De poging verliep goed, want Fernando Alonso mocht vanaf de vijfde startplek [tweede startrij] aan de wereldberoemde race beginnen. Helaas voor het team en Alonso begaf de motor het, met nog eenentwintig ronden te gaan, terwijl Alonso op hoopvolle positie reed. Ondanks dat de Spanjaard 27 ronden aan de leiding had gereden, moest hij het doen met een uitvalbeurt.

De deels geslaagde poging in Indianapolis werd bereikt in samenwerking met Andretti Autosport. Twee jaar later probeerde McLaren Racing het zelfstandig voor elkaar te boksen, maar deze poging verliep niet zoals verwacht. Fernando Alonso slaagde er niet in om zich te kwalificeren voor de Indy 500. Het werd een grote teleurstelling voor McLaren Racing en Fernando Alonso, die in 2017 als rookie hoge ogen gooide.

McLaren-CEO Zak Brown zegt dat hij weet wat de tegenvallende prestatie in 2019 veroorzaakt heeft. Deels kwam het door inschattingsfouten, van de Amerikaan zelf. "Terugkijken heb ik zelf enkele stomme fouten gemaakt", erkent Brown tegenover Speed Week. "Ik weet precies wat ik fout heb gedaan en dat gaan we dit jaar anders doen, we gaan dingen veranderen."

Brown heeft de steun vanuit het team - ondanks het debakel van 2019 - weten te behouden. De Amerikaanse marketingexpert prijst de steun van de teameigenaren, zoals bijvoorbeeld Mansour Ojjeh. "Ze zijn geweldig, om te beginnen met Mansour Ojjeh, hij is een legende. Ze [de aandeelhouders] hebben me de vrije hand gegeven en ik communiceer goed, ik verras ze met niets. Er is veel vertrouwen en ze laten me mijn gang gaan."

"Toen we in 2017 aan het Indy 500-avontuur begonnen, wat eigenlijk een behoorlijke stap was, kon ik al snel op hun [de aandeelhouders] ondersteuning rekenen. En zelfs na het fiasco van 2019 was hun reactie 'Soms win je en soms verlies je'. Ik kan het niet ontkennen, maar het gaat erom dat je van het maken van fouten leert en dat je ze zelfde fouten niet weer maakt."

In 2020 gaat McLaren Racing opnieuw de samenwerking aan met Andretti Autosport. En opnieuw is het Fernando Alonso die een gooi gaat doen naar de overwinning in Indianapolis. Ondanks dat Fernando Alonso niet altijd even vriendelijk is geweest naar Honda, heeft het Japanse automerk - die de motoren van Andretti Autosport leveren - hun fiat gegeven voor de deelname van de achtendertigjarige Spanjaard. Alonso zal - mocht hij de race in 2020 op zijn naam zetten - de tweede coureur, na Graham Hill, die de Triple Crown weet te bemachtigen. De Triple Crown is een titel voor coureurs die een Formule 1-race in Monaco hebben gewonnen, de 24 uur van Le Mans hebben gewonnen en de zege hebben gepakt in de Indy 500.

Naast Fernando Alonso zullen er net als ieder jaar weer grote namen voorbij komen in de deelnemers lijst. Een van de namen die dit jaar opvalt is die van Rinus van Kalmthout, beter bekend als Rinus VeeKay. De Nederlander uit Hoofddorp zal dit jaar aan alles races deelnemen voor het team van Ed Carpenter Racing. Ook de Indy 500 staat op het programma van de nog maar negentienjarige Nederlander.

Gerelateerde onderwerpen IndyCarAndretti AutosportEd Carpenter RacingFernando AlonsoIndy 500McLaren RacingRinus van KalmthoutZak Brown
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.