VT31 okt - 10:00
QUALI31 okt - 14:00
RACE 1 nov - 13:10

VeeKay vanuit kansrijke positie uit Race 1 gekegeld op Iowa Speedway

VeeKay vanuit kansrijke positie uit Race 1 gekegeld op Iowa Speedway
© Screenshot Ziggo Sport Racing

Rinus van Kalmthout is tijdens de eerste race op Iowa Speedway in ronde 156 aangereden door Colton Herta. Vlak na een gele vlag werd er weer groen licht gegeven, maar dat werd ook weer direct afgebroken, iets wat bij Colton Herta niet doorkwam. De jonge Amerikaan knalde snoeihard achterop de #21-wagen van Rinus VeeKay. Einde verhaal voor beiden.

De race begon voor VeeKay vanaf de dertiende startpositie, eigenlijk net zoals bij de voorgaande races vorig weekend. Alleen viel voor VeeKay alles samen en kroop hij langzaam maar zeker richting de kop van het veld. Aan het eind van zijn tweede stint reed de 19-jarige Hoofddorper op de zevende positie. En kwam er geel, omdat Will Power zijn #12-wagen in de muur reed. Zijn linker voorwiel zat mogelijk los, wat vooraf ging aan de crash van de Australische coureur.

De gele vlag situatie (full course yellow) zou voor Rinus VeeKay een uitkomst worden, omdat hij - overigens net als Simon Pagenaud, die voor VeeKay lag op de zesde plek - nog de pitstraat op moest zoeken. En dat, terwijl de mannen voor hem al de pit in waren gegaan. Dikke winst voor VeeKay en de mannen voor hem. We zitten op dat moment in ronde 156 van de 250.

Nadat de race weer zou worden hervat, werd er ook vrijwel onmiddellijk weer geel gegeven. En dat kreeg Colton Herta niet meer vanuit zijn pitcrew. De Amerikaan reed vol op de achterkant van Rinus VeeKay en vloog over de #21-wagen van de Ed Carpenter Racing-bolide van de Hoofddorper heen. Beide maakte een forse crash mee, maar mochten allebei het medischcentrum snel weer verlaten.

"Dit is echt balen, echt ik had het zo naar mijn zin. En het ging zo goed, ik lachte iedere ronde weer", aldus Rinus VeeKay na zijn check-up. "Ik had kans op het podium en misschien wel de zege. Echt een grote teleurstelling, de rondetijden waren supergoed. Maar goed, we hebben morgen nog en dan proberen we het weer. Ik weet dat we een geweldige auto hebben."

Op de vraag of hij blij is dat hij een Aeroscreen heeft, antwoordde VeeKay: "Ja, echt erg dankbaar. Ik wil IndyCar dan ook heel erg bedanken voor de veiligheid."

Colton Herta leek het allemaal nog niet te bevatten. "Ik weet niet wat er allemaal gebeurde. Ik ben blij dat we het er goed vanaf hebben gebracht. Hij [VeeKay] lijkt daar [in het medischcentrum] in orde te zijn", aldus Herta, die aangaf niet afwist van geel, vlak na groen. "Ik heb niet van het team doorgekregen dat het meteen weer geel werd."

Beide coureurs waren na Zach Veach, Marco Andretti en Will Power uitvallers nummer vier en vijf. Heel erg jammer voor VeeKay, wiens vader Marijn van Kalmthout erg trots is op de verrichtingen van zijn zoon Rinus. Op het moment van de crash van VeeKay en Herta lagen de teamgenoten van VeeKay op de achtste (Conor Daly) en vijftiende (Ed Carpenter) plek.

De race werd uiteindelijk gewonnen door Penke's Simon Pagenaud, voor Scott Dixon en rookie Oliver Askew. Morgen weer een nieuwe dag en Race 2 op Iowa SpeedWay in Newton, Iowa.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Lewis Hamilton heeft voor 2021 nog geen nieuw contract. Wat gaat hij doen?
Volgende F1 Grand Prix
Portugal
vrijdag 23 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 24 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 25 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Portugal
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.