Zege was mogelijk

VeeKay vanuit kansrijke positie uit Race 1 gekegeld op Iowa Speedway

Rinus van Kalmthout is tijdens de eerste race op Iowa Speedway in ronde 156 aangereden door Colton Herta. Vlak na een gele vlag werd er weer groen licht gegeven, maar dat werd ook weer direct afgebroken, iets wat bij Colton Herta niet doorkwam. De jonge Amerikaan knalde snoeihard achterop de #21-wagen van Rinus VeeKay. Einde verhaal voor beiden.

VeeKay vanuit kansrijke positie uit Race 1 gekegeld op Iowa Speedway
© Screenshot Ziggo Sport Racing

De race begon voor VeeKay vanaf de dertiende startpositie, eigenlijk net zoals bij de voorgaande races vorig weekend. Alleen viel voor VeeKay alles samen en kroop hij langzaam maar zeker richting de kop van het veld. Aan het eind van zijn tweede stint reed de 19-jarige Hoofddorper op de zevende positie. En kwam er geel, omdat Will Power zijn #12-wagen in de muur reed. Zijn linker voorwiel zat mogelijk los, wat vooraf ging aan de crash van de Australische coureur.

De gele vlag situatie (full course yellow) zou voor Rinus VeeKay een uitkomst worden, omdat hij - overigens net als Simon Pagenaud, die voor VeeKay lag op de zesde plek - nog de pitstraat op moest zoeken. En dat, terwijl de mannen voor hem al de pit in waren gegaan. Dikke winst voor VeeKay en de mannen voor hem. We zitten op dat moment in ronde 156 van de 250.

Nadat de race weer zou worden hervat, werd er ook vrijwel onmiddellijk weer geel gegeven. En dat kreeg Colton Herta niet meer vanuit zijn pitcrew. De Amerikaan reed vol op de achterkant van Rinus VeeKay en vloog over de #21-wagen van de Ed Carpenter Racing-bolide van de Hoofddorper heen. Beide maakte een forse crash mee, maar mochten allebei het medischcentrum snel weer verlaten.

"Dit is echt balen, echt ik had het zo naar mijn zin. En het ging zo goed, ik lachte iedere ronde weer", aldus Rinus VeeKay na zijn check-up. "Ik had kans op het podium en misschien wel de zege. Echt een grote teleurstelling, de rondetijden waren supergoed. Maar goed, we hebben morgen nog en dan proberen we het weer. Ik weet dat we een geweldige auto hebben."

Op de vraag of hij blij is dat hij een Aeroscreen heeft, antwoordde VeeKay: "Ja, echt erg dankbaar. Ik wil IndyCar dan ook heel erg bedanken voor de veiligheid."

Colton Herta leek het allemaal nog niet te bevatten. "Ik weet niet wat er allemaal gebeurde. Ik ben blij dat we het er goed vanaf hebben gebracht. Hij [VeeKay] lijkt daar [in het medischcentrum] in orde te zijn", aldus Herta, die aangaf niet afwist van geel, vlak na groen. "Ik heb niet van het team doorgekregen dat het meteen weer geel werd."

Beide coureurs waren na Zach Veach, Marco Andretti en Will Power uitvallers nummer vier en vijf. Heel erg jammer voor VeeKay, wiens vader Marijn van Kalmthout erg trots is op de verrichtingen van zijn zoon Rinus. Op het moment van de crash van VeeKay en Herta lagen de teamgenoten van VeeKay op de achtste (Conor Daly) en vijftiende (Ed Carpenter) plek.

De race werd uiteindelijk gewonnen door Penke's Simon Pagenaud, voor Scott Dixon en rookie Oliver Askew. Morgen weer een nieuwe dag en Race 2 op Iowa SpeedWay in Newton, Iowa.

Gerelateerde onderwerpen IndyCarConor DalyEd CarpenterEd Carpenter RacingIowa SpeedwayOliver AskewRinus van KalmthoutRinus VeeKayScott DixonSimon Pagenaud
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.