'Hij is de oval-specialist'

VeeKay over Arie Luyendyk: "Hij heeft me al veel tips gegeven"

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is woensdag aangekondigd als 'eerste coureur' van het IndyCar-team van Ed Carpenter Racing. De teenager gaat in 2020 de strijd aanbinden tegen ervaren coureurs met namen als Josef Newgarden en Alexander Rossi.

VeeKay over Arie Luyendyk: "Hij heeft me al veel tips gegeven"
© Rinus 'VeeKay' - RinusVeekay.com

Het 19-jarige racetalent heeft net zijn derde seizoen in de Amerikaanse autosport afgesloten en staat op de drempel van de 'Formule 1' van de Verenigde Staten. Hiervoor kan de Hoofddorper rekenen op steun van zijn familie, sponsors, het team van Ed Carpenter Racing (ECR) en niemand minder dan de Nederlandse tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk.

Arie Luyendyk, die in 1990 en 1997 de Indianapolis 500 op zijn naam zette, volgt Rinus van Kalmthout sinds 2017 en spreekt alleen maar vol lof over Van Kalmthout. "Ik wist niet veel over Rinus voordat hij hier [Verenigde Staten] kwam", begint Luyendijk op de officiële website van de IndyCar Series. "Maar in de F2000 won hij twee races op Elkhart Lake en de manier waarop hij die wedstrijden won, deed me beseffen dat hij een speciaal talent is. En dat heeft hij sindsdien ook bewezen. Na Elkhart Lake wist ik dat hij over de juiste ingrediënten beschikte."

Van Kalmthout mocht dit jaar in augustus tweemaal testen in een IndyCar-bolide. Op de eerste testdag reed het jonge racetalent een enorm aantal ronden, en ook dat viel Luyendyk op, "Hij is zeer vastberaden en enorm fit. Hij heeft tijdens zijn eerste test meer dan 140 ronden gereden in de auto van Ed Carpenter. En hij heeft het ook zeer goed gedaan qua rondetijden. Het zag er allemaal heel goed uit."

Van Kalmthout is erg blij met de steun - in de vorm van een enorme lading ervaring en kennis - van Arie Luyendyk. "Hij heeft me al heel veel tips gegeven en gaat me in de toekomst vast nog meer tips geven", aldus VeeKay - woensdag 20 november - op de persconferentie in Veghel. "Hij is de specialist op het gebied van ovals."

De eerste IndyCar-race die in 2020 verreden wordt is de Firestone Grand Prix van St. Petersburg in Floris, VS. De race wordt op 15 maart in de Nederlandse avonduren verreden, en daarmee worden wij als Nederlandse autosportfans getrakteerd op een drukke zondag 15 maart 2020. Want op diezelfde dag - zij het in de ochtend - wordt de eerste Formule 1-race van 2020 verreden in Melbourne, Australië.

ACHTERGROND RINUS VAN KALMTHOUT

Gerelateerde onderwerpen IndyCarArie LuyendykEd Carpenter RacingIndy 500Rinus van KalmthoutVeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.