Indrukwekkend

VeeKay kwalificeert zich voor de 'Fast Nine' op Indianapolis

Rinus 'VeeKay' Van Kalmthout heeft zich zaterdagavond gekwalificeerd voor de Indianapolis 500. De 19-jarige Nederlander, die dit jaar voor Ed Carpenter Racing debuteert in de IndyCar Series, kwam tot een prachtige zesde tijd. Van Kalmthout heeft door deze fantastische prestatie de 'Fast Nine' shoot-out bereikt.

VeeKay kwalificeert zich voor de 'Fast Nine' op Indianapolis
© IMS Photo

Afgelopen woensdag wist Van Kalmthout - ook bekend als VeeKay (omdat de naam Van Kalmthout voor Amerikanen onuitspreekbaar is) - zonder enige moeite de verplichte 'Rookie Orientation'-sessie af te leggen. De daarop volgende trainingsdagen kwam VeeKay erg goed voor de dag op de fameuze Indianapolis Motor Speedway.

Zaterdagavond Nederlandse tijd begon de kwalificatie voor de fameuze Indianapolis 500. De 33 deelnemers werden zoals vanouds afgerekend op hun gemiddelde snelheid over vier achtereenvolgende ronden.

Het gemiddelde tempo van VeeKay lag op 231,114 mijl per uur, wat in Europese termen liefst 371,942 kilometer per uur is. Dankzij deze prestatie bleef VeeKay meerdere gerenommeerde namen, waaronder zijn eigen teamgenoten Ed Carpenter (teameigenaar) en Conor Daly, voor. Bovendien was de jongeling tevens de rapste debutant en veruit de snelste Chevrolet-rijder. Snelste man van de dag was Marco Andretti, die VeeKay dankzij een gemiddelde van 231,351 mijl per uur nipt voor bleef.

Voor de nummers tien tot en met 33 staat de kwalificatieuitslag vast. De snelste negen coureurs, onder wie VeeKay, mogen zondagavond (Nederlandse tijd) nogmaals aantreden met als inzet de felbegeerde poleposition voor de 104de editie van de Indianapolis 500.

"Ik was redelijk nerveus voordat ik in de wagen stapte, noem het gezonde zenuwen", liet de Hoofddorper, tegenwoordig woonachtig in de Verenigde Staten, na afloop weten. "Maar toen het vizier naar beneden ging, was ik volledig gefocust. Mijn #21-wagen lag geweldig, de balans was uitmuntend en snelheden over 370 kilometer per uur voelden gewoon comfortabel."

VeeKay en diens teammaten van Ed Carpenter Racing maken gebruik van een Chevrolet-motor, een krachtbron die over langere afstand als sterk wordt gezien, maar over één rondje tekort komt vergeleken met de door Honda-motoren aangedreven tegenstanders. Zodoende was de prestatie van VeeKay bijzonder sterk te noemen – van alle deelnemers aan de ‘Fast Nine’ is VeeKay de enige met een Chevrolet-motor.

"Tijdens de trainingen zagen we al dat de Honda's erg snel zijn. Om als enige Chevrolet-coureur tussen de snelste negen te staan, is bijzonder. Ik ben oprecht tevreden met dit resultaat", aldus VeeKay.

Mentor en tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk had voorafgaand aan het evenement één tip voor zijn landgenoot: "Hij zei dat ik vooral goed naar mijn teambaas Ed Carpenter moest luisteren, omdat Ed hier al drie keer op poleposition heeft gestaan."

De Amerikaanse teambaas van VeeKay moest zelf genoegen nemen met een zestiende startplaats. "Natuurlijk was hij een beetje teleurgesteld, maar over het algemeen is het team ontzettend blij dat het doel – het behalen van de Fast Nine – met mijn wagen is gelukt!"

De Fast Nine-kwalificatiesessie begint om 19.00 uur Nederlandse tijd, kort daarvoor hebben VeeKay en zijn acht tegenstanders nog een halfuurtje trainingstijd.

Gerelateerde onderwerpen IndyCarArie LuyendykConor DalyEd CarpenterEd Carpenter RacingIndianapolis 500Indianapolis Motor SpeedwayIndy 500Indy 500 in 2020Rinus van KalmthoutRinus VeeKayVeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.