VeeKay achtste in Ohio en verstevigt positie in rookie-kampioenschap

Voor de derde race op rij en voor de vierde keer in zijn tien wedstrijden tellende carrière in de NTT IndyCar Series heeft Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout een toptienfinish gescoord. De rijder van Ed Carpenter Racing, die afgelopen vrijdag zijn twintigste verjaardag vierde, trakteerde zichzelf op een mooi verlaat cadeau door in de openingsrace van de doubleheader in Ohio als achtste te finishen.

VeeKay achtste in Ohio en verstevigt positie in rookie-kampioenschap
© Rinus VeeKay PR | Rinus van Kalmthout in actie tijdens Race 1 op Mid-Ohio Sports Car Course (12 september 2020 | US time)

Op het prachtige, glooiende asfaltlint van de Mid-Ohio Sports Car Course, gelegen nabij het stadje Lexington in Ohio, stuurde VeeKay zijn #21 SONAX Chevrolet tijdens de kwalificatie naar een negende stek – zijn beste kwalificatieresultaat op een permanent circuit tot dusver.

Waar veel van VeeKays concurrenten op de zachte compound van Firestone waren gestart, ving de Nederlander zijn wedstrijd aan op de harde band. Zodoende had de leider in het debutantenklassement het in de openingsfase even lastig. De negende startplaats werd een dertiende stek voor de leiders binnenkwamen voor de eerste pitstopronde. Omdat VeeKay dankzij de start op de harde band langer door kon, kwam hij voor de eerste maal in zijn IndyCar-carrière aan de leiding van een race te liggen.

Gedurende de tweede stint kreeg VeeKay de smaak te pakken. Na de eerste pitstop vond de Hoofddorper zijn zwartwitte wagen terug op plaats dertien, maar binnen de kortste keren greep hij drie concurrenten bij het nekvel. Na de tweede serie pitstops liet VeeKay andermaal zijn race-craft zien door zowel achterblijver Dalton Kellett als directe tegenstander en meervoudig IndyCar-racewinnaar Colton Herta buitenlangs in te halen.

Na 75 fysiek zware ronden op het bochtige circuit van Mid-Ohio kwam VeeKay op een keurige achtste plaats over de meet, waardoor hij onder meer kampioenschapsleider Scott Dixon en rookie-kampioenschapsrivalen Alex Palou (twaalfde) en Oliver Askew (negentiende) ruim voor bleef. Enkelvoudig IndyCar-kampioen Will Power won de race, voor zijn teamgenoot Josef Newgarden en Alexander Rossi.

“Ik was zó hard aan het pushen, dat was echt niet meer normaal”, liet de twintigjarige coureur kort na de eerste wedstrijd op de Mid-Ohio Sports Car Course lachend weten. “De eerste stint verliep niet zoals gewenst. Ik had moeite om mijn ritme te vinden. Toen ik eenmaal binnen was geweest voor mijn eerste pitstop, ging het echter de goede kant op”. VeeKay noemt de omschakeling naar het rijden op een permanent circuit als een van de factoren waardoor hij even moest wennen. “We hebben net vijf ovalraces achtereen afgewerkt, dus we kwamen terug in een flow die we een tijdje niet hadden gevoeld.”

Nadat VeeKay eenmaal de smaak te pakken had, liet hij zich andermaal van zijn beste kant zien – zijn inhaalkant, om precies te zijn. Waar concurrent Herta de handen vol had aan achterblijver Kellett, die koste wat kost niet op een rondje achterstand wilde geraken, daar rook VeeKay zijn kans schoon om het tweetal in één manoeuvre buitenlangs te passeren.

“Ik zag dat Dalton (Kellett) de pitstraat uit reed en dat hij het gevecht met Colton (Herta) aan ging. Ze kwamen beiden niet al te best uit de tweede bocht, waarop ik me kon oplijnen voor een aanval. Met behulp van de push-to-pass knop kwam ik dichterbij, waarop ik Herta op eenzelfde manier als dat ik Scott Dixon een paar rondjes eerder had gepakt, in kon halen.”

Met rasse schreden liep VeeKay in op concurrent Jack Harvey: waar de Brit met nog zestien rondjes te gaan een voorsprong van acht tellen op zijn Nederlandse rivaal had, daar werd het tweetal slechts door één schamele seconde gescheiden bij het vallen van de finishvlag. Voor een inhaalpoging kwam VeeKay echter net te laat, iets wat hij naar eigen zeggen tijdens de tweede wedstrijd van het weekend recht wil zetten.

VeeKay werd door zijn monteurs op zaterdagochtend onthaald met een stuk taart, naar aanleiding van zijn verjaardag. “Dat kleine stukje taart heeft me misschien wel een tiende gekost, dus tijdens de tweede race van dit weekend kan het nog nét een tandje harder”, grapt het Nederlandse racetalent.

Zondagavond om 19.15 uur Nederlandse tijd start de tweede wedstrijd van de Honda Indy 200 at the Mid-Ohio Sports Car Course, nadat er drie uur eerder is gekwalificeerd. De race is op televisie te volgen via Ziggo Sport Racing.

[Bron: Ingezonden persbericht]

Gerelateerde onderwerpen IndyCarEd Carpenter RacingMid-Ohio Sports Car CourseRinus van KalmthoutRinus VeeKayVeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.