VT31 okt - 10:00
QUALI31 okt - 14:00
RACE 1 nov - 13:10

Scott Dixon wint de GMR Grand Prix, VeeKay erg knap vijfde!

Scott Dixon wint de GMR Grand Prix, VeeKay erg knap vijfde!
© IMS Photo

Scott Dixon heeft de tweede Indycar-race van 2020 op zijn naam gezet. Een knappe prestatie, maar de aandacht vanuit Nederland ging vooral uit naar een andere coureur. Zijn naam is Rinus van Kalmthout, ook bekend als Rinus VeeKay. De 19-jarige coureur uit Hoofddorp klom vanaf een achttiende startplek naar een vijfde plek in de race.

Rinus van Kalmthout heeft zich op Indianapolis Motor Speedway ontdaan van zijn slechte debuut op Texas Motor Speedway (bijna een maand geleden), waar hij uitviel. Op het binnencircuit van IMS (Indianapolis Motor Speedway) kwam de Nederlander als vijfde over de eindstreep, nadat hij als achttiende aan de race begon.

De vroege pitstop van VeeKay

De vroege pitstop, al in ronde vijf, bleek de eerste sleutel tot succes voor VeeKay. Nadat hij op de harde banden was gestart, liet Rinus van Kalmthout zich de reds (zachtere compound) aanmeten. En dat bleek een succesvolle call te zijn vanuit de pitstraat. Na zijn pitstop, hij was de eerste in de race, schoof VeeKay steeds verder op in de slagorde.

Na negen ronde doken meer coureurs de pits in - het was overigens opvallend dat al deze coureurs, net als VeeKay, op de harde banden waren gestart - en dat zorgde er voor dat VeeKay, die steeds snellere ronden reed, op kon schuiven naar uiteindelijk twaalfde plek. Maar daar bleef het niet bij.

Op het moment dat er een kwart van de race was verreden reed Van Kalmthout al op de tiende plek en enkele ronden later zelfs de negende stek. Terwijl andere coureurs net hun eerste pitstop hadden gemaakt, dook VeeKay in ronde 31 weer de pits in voor vers rubber. Hij keert terug als zeventiende in de race, om vervolgens vier ronden later alweer op de vijftiende plek te rijden. Die laatste pitstop bleek de tweede sleutel tot het succes.

Oliver Askew spint en crasht uit de race

Helaas voor Oliver Askew, ook een rookie - waarmee VeeKay vorig jaar menig robbertje heeft uitgevochten, spinde en crashte vervolgens. De Amerikaan moest hierdoor uitvallen en daarmee ook zijn leidende positie in het rookie-kampioenschap af staan aan VeeKay, zo zou later blijken. Want door de spin van Askew volgde er een caution (gele vlag) op de baan. Dat houdt in dat de pitstraat gesloten is, er mag eventueel alleen brandstof worden bijgetankt, en het hele veld weer in elkaar schuift.

Een erg groot voordeel van Rinus van Kalmthout. Want de achterstand die hij op zijn voorgangers had, zou zo helemaal weggereden worden. Pas in ronde 38 - er is nog steeds een caution op de baan, mogen de coureurs de pitstraat opzoeken voor vers rubber. VeeKay hoeft dat dus niet, want hij rijdt op nieuwe reds (zachte banden).

Maar de race was nog niet gereden. De caution (gele vlag) leidde tot een zesde positie voor Rinus VeeKay. De enigen die voor hem reden waren 1. Graham Rahal, 2. Spencer Spigot, 3. teamgenoot Conor Daly, 4. Scott Dixon en 5. Colton Herta. Alleen Dixon en Herta hadden net als VeeKay al twee pitstops gemaakt.

We maken een sprong in de race, als Zach Veach met nog 19 ronden te gaan nog een pitstop maakt. Nadat VeeKay ook zijn derde en laatste pitstop heeft gemaakt. VeeKay schuift hierdoor weer een plek op en rijdt nu als vijfde in de GMR Grand Prix. Even lijkt de Nederlander Colton Herta te verschalken, maar Herta deelt een tik uit aan VeeKay, die de aanval daarna afbreekt.

VeeKay blijft Marcus Ericsson voor

In de eindfase van de race wordt het nog even heel spannend, omdat voormalige Formule 1-coureur, Marcus Ericsson de 19-jarige Nederlandse Ed Carpenter Racing-coureur snel nadert. Terwijl zijn teamgenoot Conor Daly op de twaalfde positie rijdt, weet VeeKay de aanvallen van de Zweedse coureur af te slaan. Hiervoor gebruikte hij zijn push-to-pass seconden, waarvan hij er nog genoeg over had.

Op de eindstreep is het verschil tussen Ericsson en VeeKay nog maar een halve seconde. Al was het een tiende van een seconde, het maakt niets uit. De vijfde plek is in de pocket. VeeKay leidt nu het rookie-kampioenschap.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Lewis Hamilton heeft voor 2021 nog geen nieuw contract. Wat gaat hij doen?
Volgende F1 Grand Prix
Portugal
vrijdag 23 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 24 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 25 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Portugal
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.