'Snelheid zat er goed in'

Rinus VeeKay zet belangrijke stappen tijdens laatste wintertestdag

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout kijkt met een goed gevoel terug op de laatste wintertestdag voor het IndyCar-seizoen van 2021. De 20-jarige coureur van Ed Carpenter Racing werkte, gedurende zijn oefensessie op het circuit van Laguna Seca, een programma gericht op verschillende afstellingsmogelijkheden met succes af.

Rinus VeeKay zet belangrijke stappen tijdens laatste wintertestdag
© Rinus VeeKay PR

Met dank aan de ingewikkelde testregel die geldt in de IndyCar – deze is afgelopen jaar nog iets complexer geworden door de coronaproblematiek – mocht VeeKay na de laatste race van het seizoen 2020 viermaal in zijn #21 SONAX Chevrolet stappen voor een testdag. De allereerste van die vier dagen vond begin november plaats – later werd er eind januari, eind februari en gisteren (maandag) gebruik gemaakt van een testkans.

Naast VeeKay besloten zeven van diens collega-coureurs uit de NTT IndyCar Series om testronden te draaien op de WeatherTech Raceway Laguna Seca in Californië. De laatste IndyCar-race op dat circuit, eind 2019 verreden, verliep voor Ed Carpenter Racing niet van een leien dakje. De toenmalig coureurs van het team geraakten door afstellingsproblemen niet uit de achterhoede. VeeKay heeft daarentegen goede herinneringen aan Laguna Seca: de Hoofddorper won de twee races die hij in het verleden op dit circuit reed, beiden vanaf poleposition.

“We hebben een zeer geslaagde testdag gehad afgewerkt op Laguna Seca”, blikt VeeKay opgewekt terug. “Het is een tijdje geleden dat er IndyCar-wagens reden op dit circuit, dus het was voor alle aanwezigen even wennen. Er lag weinig grip, waardoor het vooral in het begin nog niet heel hard ging.”

Ondanks het noteren van de zesde tijd op een veld van acht deelnemers was VeeKay te spreken over zijn tempo. Daarbij kwam dat concurrenten van VeeKay in het laatste uur van de testsessie, toen de Nederlander zijn programma al had voltooid, vanwege een dalende buitentemperatuur massaal hun rondetijden verbeterden. “De snelheid zat er goed in, de ranglijst zegt wat dat betreft niet alles. Wij waren voornamelijk druk met de afstelling.”

“We hebben gedurende deze laatste testdag veel geleerd over de wagen en voor mij als coureur was het goed om weer eens op dit circuit te rijden. We hebben veel data verzameld, voor wanneer we teruggaan naar deze baan voor de race.” VeeKay stond er ditmaal overigens alleen voor: teammaat Conor Daly, tijdens de vorige drie testdagen bestuurder van de #20 bolide van Ed Carpenter Racing, was afwezig.

Als de coronaproblematiek dit jaar geen roet in het eten gooit, keren de IndyCar-rijders in het derde weekend van september terug op het circuit Laguna Seca. Volgens de huidige planning is het Californische circuit gastheer van de voorlaatste race van het seizoen.

Voor nu is het vizier gericht op het Barber Motorsports Park, waar het IndyCar-seizoen van 2021 wordt afgetrapt. “Het gaat best snel”, wijst VeeKay op de tijd. “Ik kan niet wachten om aan het seizoen te beginnen!”

De race op het Barber Motorsports Park in Birmingham, Alabama, staat gepland voor het derde weekend van april. VeeKay en zijn collega’s gaan een drukke tijd tegemoet: een week na de race in Alabama worden ze in de straten van Long Beach verwacht, weer een week later staat er een doubleheader op de oval in Texas op het programma.

[Bron: Ingezonden persbericht]

Gerelateerde onderwerpen IndyCarRinus van KalmthoutRinus VeeKayVeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.