Rinus VeeKay na vijfde plaats in GMR Grand Prix: "Ik heb alles gegeven"

Rinus VeeKay zette zaterdag een fantastische prestatie neer. De 19-jarige Hoofddorper reed een geweldig race in de GMR Grand Prix op Indianapolis Motor Speedway door vanaf de achttiende startplaats te finishen als vijfde.

Rinus VeeKay na vijfde plaats in GMR Grand Prix: "Ik heb alles gegeven"
© IMS Photo

Na zijn vreselijke debuutweekend in Fort worth, bijna een maand geleden, heeft Rinus van Kalmthout de slechte herinnering uit zijn eerste IndyCar-race van zich af geschud. VeeKay miste zijn laatste snelle ronde in de kwalificatie en moest daardoor genoegen nemen met een achttiende startplek. De race op IMS (Indianapolis Motor Speedway), die live was te volgen op Ziggo Sport Racing, begon om 18:00 uur Nederlandse tijd. Na de start kon VeeKay de concurrentie goed bijhouden, wat heet, hij wist posities te winnen. Na een eerste en behoorlijk vroege eerste pitstop klom VeeKay steeds verder op in slagorde.

In de eindfase werd het nog even spannend, toen voormalig Formule 1-coureur Marcus Ericsson het leven van de Nederlandse Ed Carpenter Racing-coureur lastig begon te maken. Maar VeeKay wist de Zweed op voldoende afstand te houden en als vijfde over de meet te komen.

De race werd gewonnen door Scott Dixon, maar dat zal VeeKay niet veel boeien. Hij was dolgelukkig met het resultaat in zijn tweede optreden in de IndyCar Series. "Het was een geweldige race en ik ben super blij met het resultaat. Van P18 naar P5, ik heb echt, écht alles gegeven. Ik pushte iedere ronde en het team gaf me een geweldig auto. Ik ben helemaal in de wolken. Ik ben nog nooit zo blij geweest", aldus de IndyCar-rookie.

Door zijn vijfde plek in de race heeft VeeKay het stokje overgenomen van concurrent Oiver Askew in het rookie-kampioenschap. Oliver spinde en chrashte in de race en kon door zijn uitvalbeurt geen punten scoren. In het algemene klassement staat VeeKay op de elfde plek met 38 punten.

Volgende week staat alweer de derde IndyCar-race op het programma. Dan worden er twee races gereden - een op zaterdag en een op zondag - op het favoriete circuit van Rinus VeeKay: Road America in Elkhart Lake, Wisconsin. Ook dit betreft een 'normaal' circuit en geen oval.

Gerelateerde onderwerpen IndyCarEd Carpenter RacingGMR Grand PrixIndianapolis Motor SpeedwayRinus van KalmthoutRinus VeeKayRoad America
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.