VT31 okt - 10:00
QUALI31 okt - 14:00
RACE 1 nov - 13:10

Rinus VeeKay erg productief tijdens laatste IndyCar-test op CoTA

Rinus VeeKay erg productief tijdens laatste IndyCar-test op CoTA
© Marijn van Kalmthout

Op de tweede testdag op Circuit of The Americas kregen de IndyCar-coureurs eindelijk de kans om hun nieuwe wagens uit te proberen. Dinsdag was het te koud en nat om veilig te testen, en daarom werd de eerste testdag afgeblazen.

Nadat dinsdag de complete testdag door beroerde omstandigheden in het water was gevallen, waren de weergoden op woensdag in een betere bui. Zoveel mogelijk kilometers maken was voor de coureurs belangrijk en niet alleen omdat de eerste testdag dinsdag door omstandigheden kwam te vervallen. Ook het nieuwe Aeroscreen - het alternatief voor de halo - was reden om zo snel mogelijk alles te weten te komen over de gedragingen van de wagens met het nieuwe onderdeel, wat de coureurs meer veiligheid moet bieden. De testdag op Circuit of The Americas begon met nog wat regen, maar dat hield snel op. Over de hele dag genomen konden de teams en coureur vijf uur en vijftig minuten van de acht en half uur testen. Er ging twee uur en veertig minuten testtijd verloren aan code rood-situaties.

Terwijl het asfalt in Austin erg langzaam opdroogde werden er veel ronden gereden. Maar ook werden er door de gevestigde orde snelle ronden gereden. De snelste man op de tijdenlijst was Team Penske-coureur Will Power, die een tijd van 1:46.7603 liet noteren. Ter vergelijking: Vorig jaar pakte Will Power op 23 maart pole met een tijd van 01:46.0177.

Rinus van Kalmthout was woensdag de meest productieve coureur. De Nederlandse Ed Carpenter Racing-coureur reed in totaal 82 ronden en liet een tijd van 1:48.2198 noteren en die was goed voor de achttiende positie op de tijdenlijst, die overigens werd aangevoerd door Will Power met een tijd van 1:46.7603. Teambaas Ed Carpenter is zeer te spreken over zijn Nederlandse rookie. "Hij is snel", weet de Amerikaan, die ook eigenaar is van het Ed Carpenter Racing-team. "Hij is niet alleen snel, maar ook erg leergierig en ontzettend enthousiast", aldus Carpenter.

Van Kalmthout moest drie van de zeven rookies die in 2020 debuteren voor zich dulden. Scott McLaughin, Oliver Askew en Alex Palou waren sneller dan de Nederlander. Daar moet aan toegevoegd worden dat Van Kalmthout in de laatste fase van de testdag maar liefst tweemaal zijn snelle ronde op nieuwe banden door een rode vlag moest afbreken. De laatste die voor een rode vlag zorgde was Arrow McLaren SP-coureur Pato O'ward, die in bocht 5 de grindbak opzocht. Met nog iets meer van anderhalve minuut op de klok werd de baan weer vrijgegeven, maar was er te weinig tijd om nog een snelle ronden te rijden.

Helaas moest Rinus van Kalmthout - met nog ruim twee uur op de klok - een tijdstraf incasseren nadat hij tijdens zijn 63-ste ronde in bocht spinde en zijn #21-wagen afsloeg. Hij veroorzaakte daardoor een rode vlag en werd daarvoor beloond met een tijdstraf van 5 minuten, wat inhield dat hij terug moest keren naar een pits en vijf minuten uitzitten. Het kwam gelukkig goed uit, want de negentienjarige Hoofddorper moest toch naar binnen voor een bandenwissel, wist vader Marijn van Kalmthout te melden.

VeeKay was absoluut niet de enige die zich op deze testdag verslikte in het verraderlijke asfalt in Austin en een tijdstraf moest incasseren. De baan droogde erg langzaam op en de omstandigheden waren oké, maar verre van ideaal om de wagens lekker tot de limiet te brengen. De temperatuur kwam woensdag net boven de 13º C uit, terwijl het asfalt niet warmer werd dan bijna 16º C. Een van de vele anderen die zich vergaloppeerde was voormalig Formule 1-coureur Marcus Ericsson. Hij was minder fortuinlijk dan Van Kalmthout, want hij kwam na zijn spinbeurt in de grindbak terecht. Ook de Zweed werd bestraft met een tijdstraf van vijf minuten.

De teamgenoot van Rinus van Kalmthout, Conor Daly, reed woensdag 62 ronden en kwam tot een rondetijd van 1:49.0781, die goed was voor de vijfentwintigste plek op de tijdenlijst.

Voordat het IndyCar-seizoen op 15 maart in St. Petersburg begint, krijgen de rookies de gelegenheid om deel te nemen aan de Rookie Oval Test. Die staat voor aanstaande vrijdag 14 februari op het programma. Dan wordt er op Texas Motor Speedway in Fort Worth getest door onder andere Rinus van Kalmthout. Daar wordt de Nederlander de kneepjes van het oval rijden bijgebracht door teambaas Ed Carpenter, die gezien wordt als een van de beste ovalspecialisten.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Lewis Hamilton heeft voor 2021 nog geen nieuw contract. Wat gaat hij doen?
Volgende F1 Grand Prix
Portugal
vrijdag 23 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 24 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 25 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Portugal
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.