Rinus VeeKay eindigt tweede race Road America als veertiende

IndyCar-coureur Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is de tweede race op Road America als veertiende geëindigd. Niet het resultaat waar de negentienjarige Nederlander op hoopte, maar de bolides van Ed Carpenter Racing leverde dit weekend niet voldoende. Feit is wel dat VeeKay het hele weekend sneller was dan zijn teamgenoot Conor Daly en dat is ook wat waard.

Rinus VeeKay eindigt tweede race Road America als veertiende
© IndyCar Photo

Achttien uur na de finish van Race 1 begon de tweede race op Road America. Rinus van Kalmthout startte vanaf de vijftiende positie, terwijl de eerste startrij werd gevormd door Patricio O'Ward met Colton Herta. En daarmee vormden zij de jongste eerste startrij in de IndyCar-Series ooit.

Kort na de start volgde er meerdere crashes waarbij Will Power tweemaal de katalysator was. Eerst crashte Ryan Hunter-Reay als gevolg van een aanvaring met Power en enkele ronden later herhaalde Power zijn stunt en ditmaal was het Graham Rahal die er aan moest geloven. Beiden konden hun race niet vervolgen, terwijl Will Power ongeschonden uit de incidenten kwam.

Door de chaos en de safety car kon Rinus VeeKay veel plekken opschuiven en reed hij op de zesde positie. En dat zag er dus veelbelovend uit, ondanks dat de race nog maar net was begonnen. De jongeman uit Hoofddorp kon zijn positie enkele ronden vasthouden.

Aan het begin van de dertiende ronde kwamen de eerste coureurs vroegtijdig binnen voor hun eerste geplande pitstop. Van Kalmthout verloor in zijn outlap wat terrein toen hij even naast de baan kwam. De Nederlander leverde een handvol plekken in en klaagde vervolgens bij zijn team over overstuur in de wagen.

Van Kalmthout moest tijdens Race 2 op Road America uiteindelijk genoegen nemen met de veertiende plaats. In de eindfase van de race moest hij brandstof sparen om de eindstreep te bereiken. Kampioenschapsleider Dixon kwam nog langszij en ook Simon Pagenaud wist Van Kalmthout nog voorbij te rijden.

Scott Dixon na het treffen op Road America nog altijd aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Bij de rookies heeft Alex Palou het stokje over van Van Kalmthout overgenomen. De Nederlander heeft nu een achterstand van acht punten op de Spanjaard. Het IndyCar-kampioenschap gaat volgende week verder met een volgende doubleheader. Dan wordt er gereden op de korte oval van de Iowa Speedway in Newton, Iowa.

Gerelateerde onderwerpen IndyCarAlex PalouEd Carpenter RacingIowa SpeedwayPatricio O'wardRinus van KalmthoutRinus VeeKayRoad AmericaScott DixonSimon Pagenaud
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.