Rinus VeeKay blijft steken in eerste kwalificatie na misrekening

Dit weekend rijdt de Indycar Series de tweede race voor het kampioenschap. Na Texas Motor Speedway is het dit weekend de beurt aan Indianapolis Motor Speedway. Daar wordt het op binnencircuit de tweede ronde voor het kampioenschap verreden.

Rinus VeeKay blijft steken in eerste kwalificatie na misrekening
© IMS Photo

Vrijdag klommen de Indycar-coureurs in hun wagens om zich tijdens de vrije training op te warmen voor de kwalificatie, die om 22:30 uur Nederlandse tijd van start ging. Rinus van Kalmthout zette in deze vrije training een voorzichtige zeventiende tijd neer.

Tijdens de kwalificatie zag het er allemaal goed uit. Alleen door een misrekening kon VeeKay zijn beooge laatste snelle ronde niet afmaken. VeeKay - zoals de 19-jarige Hoofddorper in de VS over de tong gaat - begon zoals gezegd goed en reed in de eerste kwalificatie run op de zwarte Firestone-banden meteen de snelste tijd.

Het plan van het team was om hem nog een keer naar buiten te sturen om zijn snelste tijd te verbeteren. Er werden nog twee ronden gepland en dit keer zou VeeKay op de rode banden zijn snelle ronde rijden. Helaas kwam het niet zo ver. Voordat de Nederlander aan zijn laatste snelle ronde kon rijden viel de het zwart-wit-geblokt vlak voor zijn neus, en dat was dat.

Met een gemiddelde snelheid van 124.180 mph bleef de rookie in de eerste kwalificatie steken en zal hij vandaag (zaterdag) zijn race starten vanaf de achttiende plek. Zijn teamgenoot Conor Daly eindigde in de top tien en start vanavond van de achtste startplek.

"Het was een zware eerste kwalificatie in de IndyCar Series", zei VeeKay achteraf. "We hadden een redelijk goed eerste run op de zwarte banden en toen gingen we naar rood. Ik had verwacht dat ik twee vliegende ronden kon rijden, maar aan het eind van mijn eerste run viel het zwart-wit-geblokt", aldus VeeKay.

"En dat is jammer, want ik denk dat er meer in had gezeten als we die tweede run hadden kunnen afmaken. We starten als achttiende en dat is niet waar we wilden staan, maar we gaan er het beste van maken", besluit de Ed Carpenter Racing-coureur.

Vanmiddag om 15:00 uur Nederlandse tijd begint een 30 minuten durende warm-up en de race begint om 18:00 uur en wordt uitgezonden door Ziggo Sport Racing.

Gerelateerde onderwerpen IndyCarEd Carpenter RacingGMR Grand PrixIndianapolis Motor SpeedwayRinus van KalmthoutRinus VeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.