VT1 9 okt - 11:00
VT2 9 okt - 15:00
VT310 okt - 12:00
QUALI10 okt - 15:00
RACE11 okt - 15:10

Rinus VeeKay bereidt zich voor op nieuwe doubleheader

Rinus VeeKay bereidt zich voor op nieuwe doubleheader
© Rinus VeeKay PR | Rinus van Kalmthout in actie

Na in vijf achtereenvolgende races enkel linksaf te hebben gestuurd, mag Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout komend weekend ook weer eens het stuurwiel naar rechts draaien. De leider in het rookiekampioenschap van de NTT IndyCar Series bereidt zich voor op een dubbele ontmoeting met het glooiende asfaltlint van de Mid-Ohio Sports Car Course in Lexington, Ohio.

Het was een bewogen, leerzame en uiteindelijk gedenkwaardige augustusmaand voor Rinus VeeKay uit Hoofddorp. De jonge Nederlandse coureur van Ed Carpenter Racing deed de INDYCAR-wereld versteld staan met een prachtige vierde startplaats voor de legendarische Indianapolis 500, om een week later te stunten met twee fenomenale inhaalraces. Op de korte oval van Gateway behaalde VeeKay middels een vierde plaats zijn beste resultaat uit de nog korte IndyCar-loopbaan.

Komend weekend staan er, net als het geval was op de Iowa Speedway en op Gateway, twee wedstrijden op het programma. Plaats van handeling is de Mid-Ohio Sports Car Course, een circuit waarop VeeKay al de nodige ronden heeft gereden. Wat heet: in zes optredens in de Road To Indy-opleidingsladder beklom VeeKay liefst zesmaal het erepodium. Tot twee keer toe won de Hoofddorper een wedstrijd op de baan in Ohio.

“Ik ben blij dat we eindelijk op Mid-Ohio gaan rijden”, zegt VeeKay voorafgaand aan het raceweekend, dat op zaterdag van start zal gaan. “We hebben eventjes geduld moeten hebben”, verwijst de jongeling naar de kalenderverschuivingen die nodig waren wegens coronaproblematiek.”

“Vorig jaar heb ik op dit circuit een allesbepalende test afgewerkt voor Ed Carpenter Racing, eentje waarmee ik mijn huidige zitje heb verdiend. Bovendien stond ik hier in het verleden altijd op het podium. Mid-Ohio en ik hebben dus een goede relatie”, grapt de Nederlander. “Wat meewerkt is dat we het momentum van goede resultaten te pakken hebben. Het is belangrijk om dat gevoel vast te houden.”

Zonder het aeroscreen kon het op Mid-Ohio al behoorlijk warm worden, zodoende verwacht VeeKay voor de twee edities van 2020 een fysieke uitputtingsslag. “Maar daar maak ik me persoonlijk niet druk om. Ik moet fit zijn, want er staan twee achtereenvolgende wedstrijden op een zwaar circuit op het programma. Samen met mijn trainer Raun Grobben werk ik er dagelijks aan om zo fit mogelijk aan de start te verschijnen.”

VeeKay zette op Gateway belangrijke stappen wat betreft het rookiekampioenschap, wat hij dankzij de zesde en de vierde plaats op dat circuit inmiddels weer leidt. Met nog vijf races voor de boeg kan de Nederlander het klassement op zijn naam schrijven, maar te vroeg juichen is uiteraard uit den boze. “Ik ga vol vertrouwen naar Lexington en weet dat het team hier in het verleden succesvol was. Bovendien is iedereen die aan de #21 SONAX Chevrolet werkt bijzonder gemotiveerd na de topresultaten van de afgelopen weken. Maar: we hebben gezien dat in één weekend alles kan veranderen. Je weet nooit wat er kan gebeuren en moet op alles voorbereid zijn.”

Op Gateway kwam VeeKay nipt tekort om zijn eerste podiumplaats te scoren. “Het podium komt steeds dichter bij”, glimlacht de man die over twee dagen zijn tienerjaren achter zich laat. “Het zou mooi zijn als het me dit jaar nog een keer lukt om bij de beste drie te eindigen. Je hebt immers maar één rookieseizoen en een podiumplaats in je debuutjaar staat toch mooi op de erelijst”, besluit VeeKay, die vrijdag zijn twintigste verjaardag viert, strijdlustig.

Zaterdagavond om 22.30 uur Nederlandse tijd start de eerste wedstrijd van de Honda Indy 200 at the Mid-Ohio Sports Car Course. Een dag later, om 19.00 uur Nederlandse tijd, mag VeeKay samen met zijn concurrenten aantreden voor wedstrijd nummer twee. De races zijn op televisie te volgen via Ziggo Sport Racing.

[Bron: Ingezonden persbericht]

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Redactie1 reactie
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
TinusPlotseling @ 10 sep, 19:48 #45
Ik ben benieuwd wat Rinus aankomend weekend gaat presteren. Ik zit weer voor de televisie op zaterdag en zondag.🤩
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.