Rinus VeeKay 20ste bij Indy 500-debuut na mislukte pitstop

Het eerste optreden van Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout is eentje geworden die de 19-jarige Nederlander niet snel zal vergeten. Vertrokken vanaf de vierde startplaats wist de jongeling zich in de beginfase van de legendarische race te mengen in de strijd om de voorste posities. Een mislukte pitstop gooide echter roet in het eten – nadat het kwaad was geschied, bleken ereplaatsen buiten bereik.

Rinus VeeKay 20ste bij Indy 500-debuut na mislukte pitstop
© PR Rinus VeeKay

Na zijn waanzinnig sterke kwalificatieoptreden, waarin VeeKay zich tot snelste tiener in de 104 edities tellende geschiedenis van de Indianapolis 500 kroonde, ging het zondagavond (Nederlandse tijd) eindelijk gebeuren: de jongensdroom van een Noord-Hollandse adolescent werd verwezenlijkt. In de openingsronden hield VeeKay zich keurig staande tussen de grote namen van de NTT IndyCar Series.

Wat heet: na een kleine wijziging aan de voorvleugel, doorgevoerd tijdens de eerste pitstop, raasde VeeKay naar de voorste plaatsen. Na een kwart van de 200 ronden tellende race bezette de rijder van de #21 SONAX Chevrolet van Ed Carpenter Racing de derde plek.

Hoe belangrijk detail is op de Indianapolis Motor Speedway bleek tijdens VeeKay’s tweede pitstop. De tienersensatie maakte een foutje bij het aanremmen voor zijn pitplaats, waarop hij ongelukkig in het vak terecht kwam en daarbij een monteur aanreed. De pitstop liep zodoende vertraging op en tot overmaat van ramp werd VeeKay bestraft met een stop-and-go penalty wegens het overtreden van de strenge pitreglementen.

Vanaf die pitstop was de wedstrijd min of meer gelopen voor VeeKay, die enkel zijn rechtervoet kon laten spreken om het beste er van te maken. Meermaals liet de jongeling zich sterk gelden: veteranen Marco Andretti en Ryan Hunter-Reay werden buitenlangs ingehaald, Felix Rosenqvist kreeg de Nederlandse raket om zijn oren bij een herstart.

“Die pitstop was gewoon dom”, verzucht VeeKay in een eerste reactie na zijn Indianapolis 500-vuurdoop. “Toen ik eenmaal blokkeerde wist ik dat ik kansloos was. Ik heb een monteur geraakt, en dat vind ik heel naar. Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed met hem. Ik wil mijn excuses aanbieden aan al mijn fans, ik heb zoveel steun gekregen in de afgelopen weken – jullie hadden meer verdiend. Ik had de auto ervoor, maar helaas heeft één foutje roet in het eten gegooid.”

Waar teleurstelling overheerst, daar weet VeeKay toch ook positieven uit zijn debuut op de Brickyard te halen. “We hadden een topwagen deze twee weken. Ed Carpenter Racing heeft fantastisch voor me gezorgd. Op bepaalde momenten in de race voelde ik me als een vis in het water – na de eerste pitstop, waarin ik een beetje vleugel bij had laten zetten en de weightjacker had versteld, vloog ik naar voren. Dat voelde perfect.”

“Ik heb veel geleerd”, erkende VeeKay. “Veel nieuwe indrukken, veel nieuwe informatie. Alles moet perfect zijn op de Indy en helaas heb ik zelf één fout gemaakt waardoor we de kans op de fles melk verloren. Desalniettemin ben ik ontzettend trots op het team en wil ik iedereen die mij gesteund heeft, van sponsoren tot fans, nogmaals hartelijk danken.”

De 104th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge werd gewonnen door de 43-jarige Takuma Sato, die zodoende een tweede Indy-zege aan zijn palmares toevoegde. Scott Dixon en Graham Rahal eindigden in de Racing Capital of the World als tweede en derde.

Rinus VeeKay krijgt weinig rust: komende zaterdag treedt hij alweer aan, voor de Bommarito Automotive Group Race to MEGA Savings 250 op de World Wide Technology Raceway in Gateway voor wederom een ovalrace. Aldaar wordt een doubleheader georganiseerd – wat betekent dat VeeKay ook op zondag zijn racekunsten zal vertonen.

Een herkansing op de Indianapolis Motor Speedway laat op zich wachten tot zondag 30 mei 2021, wanneer de 105e editie van de Indianapolis 500 wordt verreden.

[Bron: Ingezonden persbericht]

Gerelateerde onderwerpen IndyCarEd Carpenter RacingIndy 500Indy 500 in 2020IndyCar in 2020Rinus van KalmthoutRinus VeeKayVeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.