VT1 9 okt - 11:00
VT2 9 okt - 15:00
VT310 okt - 12:00
QUALI10 okt - 15:00
RACE11 okt - 15:10

Rinus van Kalmthout denderde in drie jaar naar de IndyCar Series

Rinus van Kalmthout denderde in drie jaar naar de IndyCar Series
© Rinus 'VeeKay' - RinusVeekay.com

Rinus van Kalmthout debuteert op 15 maart 2020 in de IndyCar Series voor het team van Ed Carpenter Racing. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Jan Lammers, tweevoudig Indy500-winnaar Arie Luyendyk, Arie Luyendyk jr en Robert Doornbos.

Op woensdag 20 november werd Rinus van Kalmthout aangekondigd als voltijds IndyCar-coureur voor Ed Carpenter Racing (ECR). De 19-jarige Hoofddorper had er - voor 20 november - moeite mee om 'zijn geheim' geheim te houden. "Het is een stressvolle tijd geweest", aldus Van Kalmthout in het televisieprogramma RTL Magazine. Tegenover MotorsportZ verklaarde Van Kalmthout dat hij "moeite had om zijn nieuws niet meteen wereldkundig te maken." Het enthousiasme is bij Van Kalmhout enorm en hij lijkt op het eerste gezicht niet geïntimideerd door de IndyCar Series, wat toch echt een enorm verschil is met de Indy Lights, waarin Van Kalmthout dit jaar tweede werd.

Maar hoe kwam de Nederlander zo snel in de hoogst haalbare raceklasse van Amerika terecht? In eerste instantie was het plan om per raceklasse twee jaar in te plannen. "Een jaar om te leren en het tweede jaar voor het kampioenschap te gaan", aldus Van Kalmthout "Dus zou mijn 'Road To Indy' eigenlijk zes jaar duren, maar het ging zo snel. In mijn eerste seizoen werd ik tweede, dus de logische stap was doorgaan naar de volgende raceklasse en daar werd ik meteen kampioen." Van Kalmthout deed er uiteindelijk drie jaar over om de IndyCar Series te bereiken. "Een droom die is uitgekomen", aldus Van Kalmthout na zijn eerste IndyCar-test in Portland.

Van Kalmthout had bij meerdere teams interesse gewekt, maar het was Ed Carpenter die de Nederlander een kans gaf om zijn potentieel te tonen in een IndyCar-bolide. Het was op woensdag 7 augustus dat Rinus van Kalmthout zijn eerste ronden in een IndyCar-wagen reed. Zijn prestaties die tijdens die eerste test, op Portland International Raceway in de staat Oregon, boven kwamen waren zo goed dat teameigenaar Ed Carpenter meteen getriggerd was om de Nederlander op te nemen in zijn line-up voor 2020.

Een tweede test - die op dinsdag 15 oktober plaatsvond op de Mid-Ohio Sports Car Course - overtuigde Carpenter. Op woensdag 20 november 2019 werd Rinus van Kalmthout aangekondigd als eerste rijder bij het IndyCar-team van Ed Carpenter Racing.

Rinus van Kalmthout, in de Verenigde Staten beter bekend als Rinus Veekay, debuteert op zondag 15 maart 2020 tijdens de eerste race van het IndyCar-seizoen 2020. De eerste race van het seizoen wordt verreden op het stratencircuit van St. Petersburg tijdens de Firestone Grand Prix of St. Petersburg 2020.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Stelling: De tijdstraf van 10 sec. en de twee strafpunten was een te zware straf voor Hamilton
Volgende F1 Grand Prix
Eifel (Duitsland)
vrijdag 09 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 10 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 11 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Eifel (Duitsland)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.