'Het ging zo snel'

Rinus van Kalmthout denderde in drie jaar naar de IndyCar Series

Rinus van Kalmthout debuteert op 15 maart 2020 in de IndyCar Series voor het team van Ed Carpenter Racing. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Jan Lammers, tweevoudig Indy500-winnaar Arie Luyendyk, Arie Luyendyk jr en Robert Doornbos.

Rinus van Kalmthout denderde in drie jaar naar de IndyCar Series
© Rinus 'VeeKay' - RinusVeekay.com

Op woensdag 20 november werd Rinus van Kalmthout aangekondigd als voltijds IndyCar-coureur voor Ed Carpenter Racing (ECR). De 19-jarige Hoofddorper had er - voor 20 november - moeite mee om 'zijn geheim' geheim te houden. "Het is een stressvolle tijd geweest", aldus Van Kalmthout in het televisieprogramma RTL Magazine. Tegenover MotorsportZ verklaarde Van Kalmthout dat hij "moeite had om zijn nieuws niet meteen wereldkundig te maken." Het enthousiasme is bij Van Kalmhout enorm en hij lijkt op het eerste gezicht niet geïntimideerd door de IndyCar Series, wat toch echt een enorm verschil is met de Indy Lights, waarin Van Kalmthout dit jaar tweede werd.

Maar hoe kwam de Nederlander zo snel in de hoogst haalbare raceklasse van Amerika terecht? In eerste instantie was het plan om per raceklasse twee jaar in te plannen. "Een jaar om te leren en het tweede jaar voor het kampioenschap te gaan", aldus Van Kalmthout "Dus zou mijn 'Road To Indy' eigenlijk zes jaar duren, maar het ging zo snel. In mijn eerste seizoen werd ik tweede, dus de logische stap was doorgaan naar de volgende raceklasse en daar werd ik meteen kampioen." Van Kalmthout deed er uiteindelijk drie jaar over om de IndyCar Series te bereiken. "Een droom die is uitgekomen", aldus Van Kalmthout na zijn eerste IndyCar-test in Portland.

Van Kalmthout had bij meerdere teams interesse gewekt, maar het was Ed Carpenter die de Nederlander een kans gaf om zijn potentieel te tonen in een IndyCar-bolide. Het was op woensdag 7 augustus dat Rinus van Kalmthout zijn eerste ronden in een IndyCar-wagen reed. Zijn prestaties die tijdens die eerste test, op Portland International Raceway in de staat Oregon, boven kwamen waren zo goed dat teameigenaar Ed Carpenter meteen getriggerd was om de Nederlander op te nemen in zijn line-up voor 2020.

Een tweede test - die op dinsdag 15 oktober plaatsvond op de Mid-Ohio Sports Car Course - overtuigde Carpenter. Op woensdag 20 november 2019 werd Rinus van Kalmthout aangekondigd als eerste rijder bij het IndyCar-team van Ed Carpenter Racing.

Rinus van Kalmthout, in de Verenigde Staten beter bekend als Rinus Veekay, debuteert op zondag 15 maart 2020 tijdens de eerste race van het IndyCar-seizoen 2020. De eerste race van het seizoen wordt verreden op het stratencircuit van St. Petersburg tijdens de Firestone Grand Prix of St. Petersburg 2020.

Gerelateerde onderwerpen IndyCarEd Carpenter RacingRinus van KalmthoutVeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.