VT1 9 okt - 11:00
VT2 9 okt - 15:00
VT310 okt - 12:00
QUALI10 okt - 15:00
RACE11 okt - 15:10

Patricio O'Ward over Aeroscreen: "Je merkt het nauwelijks"

Patricio O'Ward over Aeroscreen: "Je merkt het nauwelijks"
© IndyCar Series/Shawn Gritzmacher

Vanaf 2020 neemt de IndyCar Series het Aeroscreen in gebruik. Het verplichte onderdeel van de IndyCar-wagens moet, net als de halo dat doet in de Formule 1, meer bescherming bieden tegen rondvliegende onderdelen.

Het scherm (Aeroscreen), ontworpen door Red Bull Advanced Technologies, is zo ontworpen dat de coureurs minder risico lopen om geraakt te worden door rondvliegend puin, bijvoorbeeld tijdens een crash. Het onderdeel is vervaardigd van gelamineerd polycarbonaat, ondersteund door een titanium frame.

Het Aeroscreen heeft iets weg van het scherm wat Formule 1-coureur Sebastian Vettel in 2017 als testte. De Duitser die er slechts enkele ronden in reed, liet achteraf weten dat hij duizelig werd van het scherm. De laatste versie van het Aeroscreen is intussen getest en zal worden geïntroduceerd tijdens de eerst IndyCar-race in 2020.

Patricio O'Ward, die volgend jaar voor Arrow McLaren SP uitkomt, is zeer goed te spreken over het beschermende onderdeel. "Je merkt nauwelijks dat het scherm er is, het is gewoon glashelder", aldus O'Ward op de website van IndyCar Series, die als een van de drie coureurs in november het scherm uitprobeerde. "Het is duidelijk dat je een beetje meer ingesloten zit, maar je ziet alles wat je normaal ook ziet. Je kijkt een beetje om de halo, dus je merkt het niet echt dat het er is. Als je eenmaal pusht, zie je het Aeroscreen echt niet meer."

Nederlander Rinus van Kalmthout, die in 2020 debuteert in de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1, gaat ook kennismaken met het Aeroscreen. De Ed Carpenter Racing-coureur zal - ergens in de aanloop naar het eerste raceweekend in St. Petersburg op 15 maart 2020 - op Cape Canaveral het Aeroscreen uitproberen. Op Cape Canaveral is een kilometers lange asfalt strip, waar het scherm op hoge snelheid zal worden getest.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Stelling: De tijdstraf van 10 sec. en de twee strafpunten was een te zware straf voor Hamilton
Volgende F1 Grand Prix
Eifel (Duitsland)
vrijdag 09 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 10 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 11 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Eifel (Duitsland)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.