Patricio O'Ward over Aeroscreen: "Je merkt het nauwelijks"

Vanaf 2020 neemt de IndyCar Series het Aeroscreen in gebruik. Het verplichte onderdeel van de IndyCar-wagens moet, net als de halo dat doet in de Formule 1, meer bescherming bieden tegen rondvliegende onderdelen.

Patricio O'Ward over Aeroscreen: "Je merkt het nauwelijks"
© IndyCar Series/Shawn Gritzmacher

Het scherm (Aeroscreen), ontworpen door Red Bull Advanced Technologies, is zo ontworpen dat de coureurs minder risico lopen om geraakt te worden door rondvliegend puin, bijvoorbeeld tijdens een crash. Het onderdeel is vervaardigd van gelamineerd polycarbonaat, ondersteund door een titanium frame.

Het Aeroscreen heeft iets weg van het scherm wat Formule 1-coureur Sebastian Vettel in 2017 als testte. De Duitser die er slechts enkele ronden in reed, liet achteraf weten dat hij duizelig werd van het scherm. De laatste versie van het Aeroscreen is intussen getest en zal worden geïntroduceerd tijdens de eerst IndyCar-race in 2020.

Patricio O'Ward, die volgend jaar voor Arrow McLaren SP uitkomt, is zeer goed te spreken over het beschermende onderdeel. "Je merkt nauwelijks dat het scherm er is, het is gewoon glashelder", aldus O'Ward op de website van IndyCar Series, die als een van de drie coureurs in november het scherm uitprobeerde. "Het is duidelijk dat je een beetje meer ingesloten zit, maar je ziet alles wat je normaal ook ziet. Je kijkt een beetje om de halo, dus je merkt het niet echt dat het er is. Als je eenmaal pusht, zie je het Aeroscreen echt niet meer."

Nederlander Rinus van Kalmthout, die in 2020 debuteert in de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1, gaat ook kennismaken met het Aeroscreen. De Ed Carpenter Racing-coureur zal - ergens in de aanloop naar het eerste raceweekend in St. Petersburg op 15 maart 2020 - op Cape Canaveral het Aeroscreen uitproberen. Op Cape Canaveral is een kilometers lange asfalt strip, waar het scherm op hoge snelheid zal worden getest.

Gerelateerde onderwerpen IndyCarAeroscreenArrow McLaren SPPatricio O'wardRinus van Kalmthout
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.