VT31 okt - 10:00
QUALI31 okt - 14:00
RACE 1 nov - 13:10

Indiana gaat 'op slot' vanwege COVID-19: Wacht de Indy 500 uitstel?

Indiana gaat 'op slot' vanwege COVID-19: Wacht de Indy 500 uitstel?
© Marijn van Kalmthout

Het zijn bijzondere tijden en ook de racesport wordt ernstig beïnvloed door de wereldwijde uitbraak van het COVID-19-virus. Ook de IndyCar Series wordt gedwongen tot het nemen van buitengewone maatregelen. Zo werden op 13 maart de eerste vier races op de IndyCar-kalender voorlopig opgeschort. Maar er staan meer drastische maatregelen op rol.

Gouverneur van Indiana, Eric Holcomb maakte maandag [23 maart] bekend dat de staat vanaf aanstaande woensdag op slot gaat. Alle inwoners van de staat Indiana moeten daarmee verplicht thuis blijven, tenzij er ontheffingen zijn verleend of dat er sprake is van noodzaak. De maatregel geldt tenminste tot dinsdag 7 april.

Verder geldt er ook een beperking voor bedrijven: Alleen voor bedrijven waarvan het noodzakelijk is dat ze operationeel geldt een uitzondering. Hierdoor wordt het grootste deel van de IndyCar-teams - die gevestigd zijn in de staat Indiana - beïnvloed en kunnen ze niet meer werken aan de voorbereiding van het aanstaande seizoen.

Daarom is het niet ondenkbaar dat de IndyCar Series alle teams, ook die niet in Indiana zijn gevestigd, hun werkzaamheden tijdelijk stop te zetten. De teams in bijvoorbeeld Florida - waar nog geen extreme maatregelen zijn genomen, behalve het nemen sociale afstand en dergelijken - zullen anders een te groot voordeel hebben.

De Indy 500 staat voor 24 mei op de kalender

Of de 500 mijl van Indianapolis op de geplande datum van zondag 24 mei door kan gaan blijft voorlopig nog een vraag. De voorbereidende sessies op bijvoorbeeld 12, 13, 14, 15 en 18 mei komen onder druk te staan en zo ook het hele evenement. Zeker nu de teams door de maatregels worden beperkt in hun voorbereidingen - zeker nu er voorlopig ook geen 'normale' races worden gehouden - op het topevenement, is het niet onwaarschijnlijk dat ook de Indy 500 wordt uitgesteld. Maar daar wil de organisatie nog niet aan en men probeert alles in het werk te stellen om de race op 24 mei alsnog te laten doorgaan.

Debuut Rinus van Kalmthout

De hele toestand rond het coronavirus raakt de hele wereld en ook Rinus van Kalmthout, die op 15 maart in St. Petersburg zou debuteren in de IndyCar Series, moet pas op de plaats maken. De negentienjarige Hoofddorper verblijft momenteel in Florida en kan niet veel meer doen dan zich fysiek en mentaal te blijven voorbereiden op de start van het seizoen, wanneer dat dan ook is. Samen met zijn personal trainer Raun brengt hij vele uren op de fiets en in de sportschool door.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Lewis Hamilton heeft voor 2021 nog geen nieuw contract. Wat gaat hij doen?
Volgende F1 Grand Prix
Portugal
vrijdag 23 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 24 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 25 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Portugal
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.