Indiana gaat 'op slot' vanwege COVID-19: Wacht de Indy 500 uitstel?

Het zijn bijzondere tijden en ook de racesport wordt ernstig beïnvloed door de wereldwijde uitbraak van het COVID-19-virus. Ook de IndyCar Series wordt gedwongen tot het nemen van buitengewone maatregelen. Zo werden op 13 maart de eerste vier races op de IndyCar-kalender voorlopig opgeschort. Maar er staan meer drastische maatregelen op rol.

Indiana gaat 'op slot' vanwege COVID-19: Wacht de Indy 500 uitstel?
© Marijn van Kalmthout

Gouverneur van Indiana, Eric Holcomb maakte maandag [23 maart] bekend dat de staat vanaf aanstaande woensdag op slot gaat. Alle inwoners van de staat Indiana moeten daarmee verplicht thuis blijven, tenzij er ontheffingen zijn verleend of dat er sprake is van noodzaak. De maatregel geldt tenminste tot dinsdag 7 april.

Verder geldt er ook een beperking voor bedrijven: Alleen voor bedrijven waarvan het noodzakelijk is dat ze operationeel geldt een uitzondering. Hierdoor wordt het grootste deel van de IndyCar-teams - die gevestigd zijn in de staat Indiana - beïnvloed en kunnen ze niet meer werken aan de voorbereiding van het aanstaande seizoen.

Daarom is het niet ondenkbaar dat de IndyCar Series alle teams, ook die niet in Indiana zijn gevestigd, hun werkzaamheden tijdelijk stop te zetten. De teams in bijvoorbeeld Florida - waar nog geen extreme maatregelen zijn genomen, behalve het nemen sociale afstand en dergelijken - zullen anders een te groot voordeel hebben.

De Indy 500 staat voor 24 mei op de kalender

Of de 500 mijl van Indianapolis op de geplande datum van zondag 24 mei door kan gaan blijft voorlopig nog een vraag. De voorbereidende sessies op bijvoorbeeld 12, 13, 14, 15 en 18 mei komen onder druk te staan en zo ook het hele evenement. Zeker nu de teams door de maatregels worden beperkt in hun voorbereidingen - zeker nu er voorlopig ook geen 'normale' races worden gehouden - op het topevenement, is het niet onwaarschijnlijk dat ook de Indy 500 wordt uitgesteld. Maar daar wil de organisatie nog niet aan en men probeert alles in het werk te stellen om de race op 24 mei alsnog te laten doorgaan.

Debuut Rinus van Kalmthout

De hele toestand rond het coronavirus raakt de hele wereld en ook Rinus van Kalmthout, die op 15 maart in St. Petersburg zou debuteren in de IndyCar Series, moet pas op de plaats maken. De negentienjarige Hoofddorper verblijft momenteel in Florida en kan niet veel meer doen dan zich fysiek en mentaal te blijven voorbereiden op de start van het seizoen, wanneer dat dan ook is. Samen met zijn personal trainer Raun brengt hij vele uren op de fiets en in de sportschool door.

Gerelateerde onderwerpen IndyCarCoronavirusIndy 500Indy 500 in 2020Rinus van KalmthoutVeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.