Elfde plaats voor Rinus VeeKay tijdens tweede race op Mid-Ohio

Dankzij een elfde plaats tijdens de tweede race op de Mid-Ohio Sports Car Course heeft Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout zijn leiding wat betreft het debutantenkampioenschap in de NTT IndyCar Series verstevigd. De twintigjarige snelheidsduivel keek met gemengde gevoelens terug op de tweede krachtmeting, maar is tevreden over het verloop van het raceweekend.

Elfde plaats voor Rinus VeeKay tijdens tweede race op Mid-Ohio
© Rinus VeeKay PR

Nadat VeeKay de eerste wedstrijd op zaterdag afsloot met een keurige achtste positie, moest de Hoofddorper zijn borst natmaken tijdens de kwalificatiesessie op zondagochtend (lokale tijd) – deze viel namelijk letterlijk in het water. Ondanks de listige omstandigheden op het vuile, natte en fysiek veeleisende wegdek stuurde het talent zijn wagen naar een elfde stek op de startopstelling.

Gedurende de tweede Honda Indy 200 at Mid-Ohio verging het VeeKay minder eenvoudig dan tijdens de openingswedstrijd van het weekend het geval was. De #21 SONAX Chevrolet bleek een hand vol te zijn op het circuit nabij Lexington, Ohio. Daarnaast verloor VeeKay bij zowel zijn eerste als zijn tweede pitstop kostbare seconden. Desalniettemin hield de Nederlander zijn bolide van Ed Carpenter Racing lange tijd binnen schootsafstand van koplopers en leek hij andermaal op weg naar een klassering binnen de top tien, ware het niet dat een ontketende kampioenschapsleider Scott Dixon in de slotfase op verser rubber met rasse schreden dichterbij kwam. VeeKay wist de Nieuw-Zeelandse vijfvoudig kampioen rondenlang knap het hoofd te bieden, maar moest zich bij het sluiten van de markt gewonnen geven doordat de Ganassi-bolide eenmaal véél sneller was. Zodoende werd het na 75 ronden racen P11 voor VeeKay.

Een zoetzuur resultaat: VeeKay meende na de achtste plaats van de zaterdagwedstrijd dat het nog beter kon en was zodoende ietwat teleurgesteld met een elfde stek, maar kon tegelijkertijd opgelucht ademhalen vanwege het achterblijven van concurrenten Oliver Askew en Alex Palou. De Amerikaan Askew kwam niet verder dan P15, de Spanjaard Palou raakte betrokken bij een startcrash en kreeg de punten voor de laatste plaats (P23) uitgereikt. Zodoende is VeeKays voorsprong in het debutantenkampioenschap groter geworden.

Het gat met naaste concurrent Palou bedraagt inmiddels liefst 39 punten, Askew kijkt tegen een achterstand van 43 punten aan. Met nog drie races voor de boeg is er nog niets beslist, een rijder kan in één race namelijk maximaal 54 punten scoren.

“Omdat het tijdens de kwalificatie regende, waren de baanomstandigheden anders dan zaterdag het geval was”, analyseert VeeKay na de race. “Daarop hebben we mogelijk niet perfect geanticipeerd. Er had, gezien het resultaat van zaterdag, meer ingezeten dan P11 – maar toch ben ik niet ontevreden. Wat betreft het rookiekampioenschap hebben we dit weekend wederom keurige stappen gezet.”

De pitstops verliepen niet helemaal crescendo. “Tijdens de eerste stop moest ik even inhouden omdat een concurrent vlak voor mij parkeerde, dat kostte me een beetje tijd”, verklaart VeeKay. “Bij de tweede onderhoudsbeurt viel er wat koppelingsdruk weg, waardoor het iets lastiger was om de auto in de eerste versnelling te krijgen. Vergeleken met zaterdag was het allemaal net even iets minder, maar P11 is nog altijd niet verkeerd.”

In de slotfase zag VeeKay de oranjeblauwe wagen van kampioenschapsleider Dixon rap naderen. De Nederlander wist van tevoren dat de Nieuw-Zeelander naar alle waarschijnlijkheid langszij zou vliegen, maar liet hem niet zomaar gaan. “Dixon had op dat moment in de race een betere wagen, hij had veel meer grip. Toch kon ik hem een paar rondjes lang achter mij houden en dat gaf een goed gevoel.”

De winst op de Mid-Ohio Sports Car Course ging naar Colton Herta, die teammaten Alexander Rossi en Ryan Hunter-Reay voor bleef.

Na een drukke stint, waarin er vijf wedstrijden in drie weken tijd zijn afgewerkt, krijgen Rinus VeeKay en zijn IndyCar-concurrenten eventjes rust. Over drie weken staan de volgende races op het programma: voor de tweede keer dit seizoen wordt de ‘Road Course’ van de Indianapolis Motor Speedway aangedaan, ditmaal voor een doubleheader. In juli wist VeeKay op deze configuratie van het legendarische circuit een prachtige vijfde plek te scoren.

VeeKay heeft goede hoop naar aanleiding van zijn recente prestaties. “Ik mik op finishes in de top zes”, kijkt hij vooruit naar de wedstrijden in Indianapolis. “Het zou een mooie bekroning op mijn debuutseizoen zijn als ik ook nog eens het podium weet te bereiken.”

De INDYCAR Harvest GP’s op de Indianapolis Motor Speedway worden op zaterdag 2 en zondag 3 oktober aanstaande verreden.

[Bron: Ingezonden persbericht]

Gerelateerde onderwerpen IndyCarEd Carpenter RacingMid-Ohio Sports Car CourseRinus van KalmthoutRinus VeeKayVeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.