Dertien inhaalacties leveren VeeKay zesde plaats op in Illinois

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout heeft zaterdagavond (Nederlandse tijd) wederom van zich doen spreken. De 19-jarige Nederlander vloog op de World Wide Technology Raceway at Gateway naar een ijzersterke zesde plaats. Een bijzonder knappe prestatie, aangezien een neutralisatie halverwege de wedstrijd roet in het eten van de jongeling gooide. Gedurende de race haalde VeeKay liefst dertien tegenstanders in, waardoor hij zich tot inhaalkoning van de wedstrijd kroonde.

Dertien inhaalacties leveren VeeKay zesde plaats op in Illinois
Rinus VeeKay PR

De debutant in de NTT IndyCar Series mocht zes dagen na zijn vuurdoop in de legendarische Indianapolis 500 alweer aan de bak – op de korte oval in Madison, Illinois stond de achtste INDYCAR race van het jaar 2020 op het programma. Omdat het een doubleheader betreft, werd er op zaterdagavond (Nederlandse tijd) gekwalificeerd voor twee races. De coureurs kregen tijdens die kwalificatie twee rondjes om een snelle tijd te noteren – de eerste ronde gold voor de startopstelling van race één, die op zaterdag plaatsvond. VeeKay veroverde daarin de veertiende plek.

De openingsronde van de eerste race op Gateway werd opgeschrikt door een ongeval waarin VeeKay de brokstukken ontweek. Dankzij twee ijzersterke stints reed VeeKay halverwege de wedstrijd op een zesde plaats: binnenlangs en buitenom snelde de regerend Indy Lights-vicekampioen langs meerdere tegenstanders. Een podiumplaats leek, gezien het tempo van VeeKay, zeker niet ondenkbaar.

Kort nadat VeeKays team opteerde voor een vroege tweede pitstop werd er een neutralisatie uitgebracht wegens lichte regenval. Zodoende kregen veel van VeeKays concurrenten een ‘gratis’ stop, waardoor zij voor de talentvolle tiener op de baan terugkeerden. Een tegenvaller, maar zeker geen knock-out: VeeKay trapte het gaspedaal nog iets dieper in en wat volgde was een ongehoorde inhaaljacht. Tijdens de herstart knalde VeeKay buitenom langs twee tegenstanders, om een derde concurrent later in dezelfde ronde te passeren. Het tempo van de leidende groep werd eenvoudig bijgehouden door de rijder van Ed Carpenter Racing, waardoor de #21 SONAX Chevrolet voor de derde en laatste pitstop op plaats acht reed.

Een combinatie van de prachtige inhaalacties en een constant rap ritme leverde VeeKay bij het vallen van de finishvlag een zesde plek op. Aangezien de rookie-rivalen van de Indy Pro 2000-kampioen van 2018 verstek moesten laten gaan om wat betreft toptienklasseringen, heroverde VeeKay bovendien de leiding in het debutantenkampioenschap.

“Enorm tevreden!”, waren VeeKays eerste twee woorden na diens fabelachtige optreden op Gateway. “We hadden een beetje pech met de neutralisatie, op dat moment lagen we op koers voor een podiumplaats. Maar ik laat mijn koppie niet hangen – na die neutralisatie ben ik er goed voor gaan zitten en heb ik veel tegenstander ingehaald. Weet je hoe leuk dat is, inhalen?”, grapte de Noord-Hollander. “Ik had veel vertrouwen in de wagen. We hadden een goede race set-up en zodoende kon ik mij een weg naar voren banen.”

De Nederlander bewaarde zijn geduld voor de laatste stint. “In de eerste drie van de vier stints ging ik als een speer, maar tegen het einde werd het wat lastiger. Toen besefte ik mij dat het belangrijk was om de punten binnen te halen, en wilde ik niets meer riskeren. Desalniettemin heb ik elke mogelijke tiende die erin zat, er vandaag uit gehaald!”

VeeKay stal de show met gedurfde inhaalmoves tijdens de herstart. “Ik had veel contact met mijn spotter om mij perfect voor te bereiden op de herstart. Ik wilde weten of de buitenlijn schoon was, zodat ik deze voor inhaalacties kon gebruiken. Mijn spotter vertelde me de buitenlijn enkel te gebruiken als het noodzakelijk was, maar ik kwam in zo’n prachtige positie dat ik het niet kon laten. Met nul verwachtingen ging ik deze race in, daardoor is P6 een prachtige opsteker”, besloot VeeKay opgewekt.

Kampioenschapsleider Scott Dixon wist de eerste race op Gateway naar zich toe te trekken. Indy 500-winnaar Takuma Sato eindigde kort achter de Nieuw-Zeelander als tweede, Pato O’Ward completeerde het podium.

Rinus VeeKay mag op zondag aantreden voor de tweede race op de oval van Gateway. Ook dan staan er tweehonderd ronden op het programma, de Nederlander vertrekt vanaf een achttiende startplaats.

[Bron: Ingezonden persbericht]

Gerelateerde onderwerpen IndyCarEd Carpenter RacingGateway International RacewayRinus van KalmthoutRinus VeeKayVeeKay
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.