Nieuw op Zandvoort: De FIA Historic Formula 3 European Cup

Op het voormalig Formule 1 circuit in de duinen bij Zandvoort komt een nieuw evenement: de FIA Historic Formula 3 European Cup. Dat het in het Nederlandse Zandvoort komt, heeft de FIA World Motor Sport Council besloten. Dit omdat het Grand Prix-circuit in de duinen aan de Noordzee een lange en rijke geschiedenis heeft van Formule 3-races. De nieuwe raceklasse gaat deel uitmaken van de Historic Grand Prix Zandvoort; één van de populairste motorsportevenementen van Nederland.

Nieuw op Zandvoort: De FIA Historic Formula 3 European Cup
Foto: Formule 3-bolide op Circuit Zandvoort - Bron: Barry Mikkers (MotorsportZ)

"De FIA heeft besloten de Historic Formula 3 European Cup te organiseren om Formula 3 te vieren als een pijlercategorie in de geschiedenis van motorsport", legt Paolo Cantarella, voorzitter van de FIA Historic Motor Sport Commission, uit. "Er zijn verschillende nationale historische Formula 3-series in Europa en we willen het belang van de categorie erkennen in een door de FIA gelabelde single event-cup in Zandvoort, in samenwerking met de bestaande nationale organisatoren. De auto’s zullen moeten voldoen aan bijlage K en zullen een geldig Historisch Technisch Paspoort (HTP) moeten hebben."

Deelname aan de raceklasse is mogelijk met Formule 3-auto's gebouwd tussen 1 januari 1971 en 31 december 1984. De nieuwe FIA Historic Formula 3 European Cup wordt gehouden als één FIA-wedstrijd. Het evenement krijgt één gratis oefensessie van 25 minuten, een kwalificatietraining van 25 minuten om de startposities te veroveren en twee races van elk 25 minuten. Er zijn twee categorieën. Categorie 1 voor Formule 3-auto's met 1.600 of 2.000 cc-motoren gebouwd tussen 1971 – 1978 en categorie 2 voor Formule 3-auto's met 2.000 cc-motoren gebouwd tussen 1979 – 1984. Na elke race wordt er een podiumceremonie gehouden voor de algemene top drie en prijen voor categorie 2. De Cup wordt toegekend op basis van de totale resultaten van race 1 en race 2. Er zijn twee cups: één voor de winnaar in Categorie 1 en eentje in Categorie 2.

Het artikel gaat verder onder de advertentie

Circuit Zandvoort heeft een lange traditie als locatie voor Formule 3-races. In de jaren zeventig en aan het begin van de jaren tachtig was het circuit een vaste waarde op de kalender van het FIA European Formua 3 Championship. In 1991 werd het inaugurale Masters of Formula 3-evenement op Zandvoort gehouden als een eenmalige wedstrijd voor de beste coureurs van de verschillende nationale Formule 3-kampioenschappen. De Masters of Formula 3 werd elk jaar gehouden tot 2016 en kent een indrukwekkende winnaarslijst met onder meer David Coulthard, Lewis Hamilton maar ook Max Verstappen. Sinds 2012 organiseerde het FIA Formula 3 European Championship elk jaar een evenement op Circuit Zandvoort, evenals zijn voorganger de Formula 3 Euro Series.

Voor circuit Zandvoort en de Nederlanders is het nieuwe evenement uiteraard een buitenkansje. Was de Historic Grand Prix al een hit en druk bezocht. Het zal alleen maar drukker worden door deze nieuwe raceklasse. Ook Erik Weijers, de Chief Operating Officer, van Circuit Zandvoort is erg blij. "We zijn verheugd dat de FIA de grote geschiedenis van de Formule 3-races op Circuit Zandvoort heeft erkend door ons in staat te stellen de nieuwe FIA Historic Formula 2 European Cup te organiseren", zegt Weijers. "De toevoeging van een door de FIA opgezette Formule 3-wedstrijd aan het programma van onze steeds populairder wordende Historic Grand Prix Zandvoort zal de bekendheid van dit evenement nog verder vergroten." De Historic Grand Prix Zandvoort vindt plaats van 31 augustus tot en met 2 september 2018.

Gerelateerde onderwerpen Formule 3Circuit ZandvoortFIAFIA Formula 3 European ChampionshipFIA Historic Formula 2 European CupFIA Masters Historic Formula One
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.