Oliver Rowland wint knap de feature race in Abu Dhabi

Oliver Rowland heeft de laatste F2 feature race in Abu Dhabi gewonnen. Tweede werd Markelov. Wonderkind Leclerc gaf zijn podiumplek aan zijn teamgenoot Fuoco en daarmee was het podium compleet. Neerlands trots in de Formule 2, Nyck de Vries eindigde teleurstellend op een 6e plek. Hij startte vanaf een tweede plek op softs met voor hem Markelov op supersofts en achter hem Fuoco en Rowland. Na de start bleven twee coureurs bleven achter op de grid, Merhi en Jffri. Merhi had iets meer geluk dan Jeffri die de pits op zocht en ging te boek als de eerste uitvaller van de race.

Oliver Rowland wint knap de feature race in Abu Dhabi
Foto: Oliver Rowland (DAMS) in Bahrein 2017 - Bron: F2 Media

De heat is altijd on in de Formule 2. Zeker in de eerste paar ronden. Ghiotto haalde in ronde twee Nato in voor P4. De Italiaan ging op zoek naar Rowland. Ondertussen ging De Vries op jacht naar koploper Markelov. De hele top vier lag zeer dicht op elkaar. Geleal kreeg 5 seconde penalty omdat hij buiten de baan was en daar voordeel van had. Leclerc, die zich voor de verandering niet op pole had gezet, had in ede 5e ronde een schitterende inhaalactie op Ghiotto voor een vierde plek. Ondertussen zette De Vries nog meer druk op Markelov en in ronde 6 verschalkte De Vries hem dan eindelijk. Tegelijk met Leclerc die de derde plek overnam van Rowland. De Vries was ook duidelijk de snellere van de twee en reed al snel een seconde van hem weg. Markolov ging direct naar binnen voor een banden wissel en maakte de weg gemakkelijk vrij voor Leclerc voor plek 2. Overigens was Markelov niet de enige die binnen kwam. Alle coureurs op supersofts kwamen binnen voor de softbanden.

Leclerc liet zien dat hij De Vries toch makkelijk aan kon. Hij snoepte tienden van seconden elke ronde maar weer van de voorsprong van De Vries af. Binnen twee, drie ronden had Leclerc al zoveel gewonnen dat het een kwestie werd van waar hij De Vries zou inhalen, niet meer wanneer. In ronde 12 was daar dan de fout van De Vries, door een blokkerend wiel schoot hij rechtdoor en dus van de baan en moest Leclerc aan hem voorbij laten. Dat was een cadeautje voor de Monegask. Ondertussen lag Albon op een nette P3, hij had maar liefst 17 plekken gewonnen (!) en lag Sette Camara op P4 met Delétraz in zijn kielzog. Ook Fuoco en Matsushita waren behoorlijk met elkaar in de clinch voor P9.

Tijdens het middelste gedeelte van de race leken de coureurs zich wat te settelen. De Vries liet Leclerc gaan en reed in zijn eentje op P2 met op 15 seconden achter hem Albon die onder grote druk van Rowland stond. In ronde 19 haalde Rowland de Thai in voor P3. Markelov probeerde direct mee te liften op het succes van de Brit en verschalkte een ronde later Albon voor P4. Vanaf ronde 22 werden er de pitstops van de coureurs die waren gestart op de softs, onder anderen Leclerc en De Vries, verwacht. Het kat en muis spel was in volle gang. De Vries lag in de 23e ronde 12 seconden achter op Leclerc maar bijna seconden voor op de nummer drie Rowland. Dat was de tijd zoals Formule 1 coureur Lewis Hamilton ‘Hammertime’ noemde. Het maximale eruit halen om daarna weer een ieder in te halen. De Vries verloor echter in de laatste ronde veel tijd. Leclerc ging in de 23e ronde naar binnen, gevolgd door De Vries vanaf een 2e plek. Dat pakte niet goed uit voor de Nederlander.

Leclerc kwam terug op de vijfde plek terug op de baan. De Vries had minder geluk en vervolgde zijn weg op een zevende plek, vlak achter Fuoco. Het duurde toch nog een ronde voordat De Vries de Italiaan Fuoco kon inhalen. Door pitstops van Albon en Sette Camera schoven Leclerc op naar P3 en De Vries naar P6. In de 26e ronde haalde de Nederlander Fuoco in en reed vanaf een vijfde plek direct van hem weg op jacht naar Delétraz. Leclerc reed ondertussen meesterlijke ronden, 2 seconden sneller dan de koploper en de nummer 2 in de race. Dan een cadeautje voor Nyck de Vries omdat Delétraz naar binnen ging. P4 dus en op jacht naar het podium dat wel heel ver weg lag. Markelov maakte een fout en dat was in het voordeel voor Leclerc die met nog 4 ronden te gaan zicht had op de achterkant van de Rus.

Ondertussen reed Rowland rustig op P1 af, zonder enig gevaar achter zich. Nyck de Vries is één van de verliezers in de F2 feature race. Hij verloor in de 30e ronde zijn P4 aan de Italiaan Fuoco. De laatste ronde was behoorlijk schokkend. De Vries verloor nog een plek aan Ghiotto. Verder leek de top 3 echt de top 3, maar Leclerc gaf zijn podium weg aan zijn teamgenoot Fuoco. Dit omdat Fuoco in het kampioenschap in de clinch is met De Vries. Fuoco dus 3, Leclerc 4, Ghiotto 5 en De Vries P6.

Bijzonder in de Formule 2 is de dynamiek die totaal anders is dan in de Formule 1. Coureurs wisselen in de Formule 2 sneller van plek dan dat er ooit zal gebeuren in Formule 1 daardoor zijn er ook meer gevechten. Het gaat allemaal zo snel, zowel voor in het veld als achter in het veld dat het soms letterlijk op een bingomachine lijkt waarbij er af en toe balletjes uit komen rollen. De eerste race in een race weekend is de feature race en is minimaal 170 kilometer of maximaal 60 minuten (behalve in Monaco (140 km) en Budapest (160 km)) met één verplichte pitstop. De tweede race is de sprintrace en is over 120 kilometer of 45 minuten (behalve voor Monaco (100 km)), zonder pitstops. De top 8 van de feature race startten dan omgekeerd op de grid voor de sprintrace. Voor 2018 zijn er twaalf ronden in het kampioenschap gepland. Nieuw is het circuit in Le Castellet, het Circuit Paul Ricard, in Frankrijk.

De snelste raceronde werd gereden door ART-coureur Alexander Albon, hij reed in de ronde 27 de snelste ronde in 1:50.314.

De laatste sprintrace begint zondag om 11:10 uur Nederlandse tijd.

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
GP Australië
vrijdag 13 maart 2020
02:00 - 03:30Eerste vrije training
06:00 - 07:30Tweede vrije training
zaterdag 14 maart 2020
04:00 - 05:00Derde vrije training
07:00 - 08:00Kwalificatie
zondag 15 maart 2020
06:10 - 08:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.