VT1uitslag
VT2uitslag
VT3uitslag
QUALI 4 jul - 15:00
RACE 5 jul - 15:10

Nyck de Vries, de Fries tussen hype en hoop?

Nyck de Vries, de Fries tussen hype en hoop?
Foto: Nyck de Vries (Rapax) F2 Bahrein 2017 - Bron: F2 Media

De die-hard autsportliefhebbers in Nederland kennen hem al langer dan vandaag: de 22-jarige Nyck de Vries uit Sneek. De talentvolle De Vries is al 8 jaar lang een protegé van de Engelse renstal McLaren en heeft in Bahrein zijn eerste F2 weekend verreden. Hoe mooi zou het zijn als Nyck binnenkort zijn entree maakt in de F1 en samen met landgenoot Max Verstappen de rest van de coureurs de stuipen op het lijf jaagt?

Eerlijk is eerlijk, Nyck heeft diverse buitengewone prestaties op zijn naam staan van wereldkampioen KF1 klasse (de hoogste karting klasse ter wereld) tot aan kampioen in de Formule Renault 2.0 Eurocop en Alps. En hij is nog lang niet uitgeraasd...of geracet. Nyck rijdt momenteel in de Formule 2, de opstapklasse naar de Formule 1. En gezien zijn prestaties op jonge leeftijd was het dan ook niet raar dat hij op jonge leeftijd werd ingelijfd door McLaren. Hij tekende in 2010 zijn contract en heeft een bijzondere positie in het team: real time simulator Formule 1 testrijder.

Wat houdt dat in? Nyck was tijdens de Grand Prix in China real time aan het werk in Engeland terwijl beide McLaren F1 coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne in de vrije training hun rondjes reden. De simulator heeft dezelfde rijvaardigheden. Zo zijn er bijvoorbeeld vibraties bij een bepaald toerental. "Ik keek tijdens die sessies in China naar de onderlinge verschillen van de auto's. De ene auto had meer onderstuur, de andere juist meer grip voor. Wat het juiste is, dat ligt aan rijstijl van de coureur", legde Nyck uit tijdens Formule 1 Café. "Helaas werd er niet veel gereden tijdens de vrije trainingen, maar ik stond wel stand-by voor assistentie en ondersteuning."

McLaren staat erom bekend één van de meest geavanceerde simulatoren ter wereld te hebben. Soms zit Nyck een hele dag in de simulator en doet dan 180 ronden. Om dan de concentratie te behouden is volgens eigen zeggen moeilijk. Want normaal gesproken worden er in een normale test geen 180 ronden gereden. Eén van de grootste doelen is om de simulator en de Formule 1 wagen zelf precies hetzelfde te laten reageren; met andere woorden neutraal te laten zijn. Een probleem dat de F1 coureurs ervaren kan dan worden nagebootst en kan de testcoureur helpen om dit op het circuit te herstellen of aan te passen door real time een testresultaat door te geven.

Nyck is klaar om zich te bewijzen in de Formule 1. "Geef me de kans om te testen en dan kan ik mezelf laten zien. Iedereen die voorin meedoet in de Formule 2 is klaar voor de Formule 1", aldus Nyck vol passie. Tijdens Formule 1 Café kwam de vraag hoe de rangorde binnen McLaren is en of McLaren bepaalt hoe zijn carrière zal verlopen. Met andere woorden: staat Nyck op nummer 3, 4, 5 of 6 om in te vallen in de Formule 1 en hoe worden de zitjes verdeeld? Ook daar is hij duidelijk in. "McLaren bepaalt uiteraard hoe mijn carrière zal verlopen. En ja, Alonso en Stoffel staan op plek één voor de stoeltjes in de Formule 1. Button vervangt dan wel Alonso, maar dat is logisch, dat werd vorig jaar al bepaald. Maar ik kom niet na Button, ik kom na Alonso."

Die uitspraak deed en doet race-minnend Nederland watertanden. Hoe mooi zou het zijn als Nyck de Vries tegelijk met Max Verstappen zal racen in de Formule 1? Dat scenario is te mooi om waar te zijn. Dan zijn het niet bijvoorbeeld de Finnen in onderling gevecht, maar strijden er Nederlanders om die eer. En zeg eerlijk: twee Nederlanders op één Formule 1 podium: dat is toch een ultiem vooruitzicht?

Een korte samenvatting van Nyck’s prestaties

  1. In 2011 werd hij in het Japanse Suzuka wereldkampioen in de KF1-klasse, de hoogste karting klasse ter wereld. Het jaar ervoor werd hij wereldkampioen in de KF2.
  2. Sinds 2008 komt De Vries uit voor het Italiaanse Chiesa Corse Zanardi Team en werd onder andere kampioen van de KF3 (2008, 2009), de Duitse jeugdklasse (2008, 2009) en het Europees Kampioenschap KF3 (2009).
  3. In 2012 maakte Nyck de overstap naar formule racing waar hij zijn debuut in de Formula Renault 2.0, de Eurocup Formula Renault 2.0 en de Formule Renault 2.0 NEC voor R-Ace GP maakte.
  4. In 2013 bleef hij actief in de Formule Renault 2.0 en maakte de overstap naar Koiranen.
  5. In 2014 werd hij in de Eurocop en de Alps kampioen.
  6. In 2015 maakte hij de overstap naar de Formule Renault 3.5 Series voor DAMS en werd derde.
  7. In 2016 stapte De Vries over naar de GP3 series voor het team ART Grand Prix.
  8. Nu, in 2017, heeft hij de overstap gemaakt naar de hernieuwde Formule 2 waar hij uitkomt voor het Rapax team.

Foto: Nyck de Vries (Rapax) F2 Bahrein 2017 - Bron: F2 Media

Foto: Nyck de Vries (Rapax) F2 Bahrein 2017 - Bron: F2 Media

Door: Kris Souverijn0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.