Mick Schumacher buiten de punten in Sakhir, maar wel F2-kampioen 2020

De laatste F2-sprintrace van 2020 is gewonnen door Red Bull-junior Jehan Daruvala. Yuki Tsunoda sloot als tweede Red Bull-junior aan en Dan Ticktum maakte het podium compleet. Maar alle aandacht ging naar Mick Schumacher die de F2-titel op zijn naam zette, ondanks dat hij buiten de punten finishte.

Mick Schumacher buiten de punten in Sakhir, maar wel F2-kampioen 2020
© Screenshot F1.com | Mick Schumacher wordt in Bahrein (Sakhir) F2-kampioen 2020.

Mick Schumacher is de nieuwe F2-kampioen en volgt in 2020 de Nederlander Nyck de Vries op. De Duitser finishte buiten de punten nadat hij zich in de beginfase van de sprintrace op de buitenbaan in Bahrein verremde en als enige de pits in moest om nieuwe banden te halen. De enige coureur die naast Schumacher nog in de strijd om de titel mee deed was Callum Illot, maar de Brit kon niet voldoende potten breken om de titel naar zich toe te trekken.

Daruvala was beste coureur van de dag en won de laatste race van 2020. De echte spanning vond echter plaats achter diens rug. De titelstrijd tussen Schumacher en Ilott werd beslist. Een paar dure fouten leken Schumacher de titel te kosten, maar Ilott kreeg te maken met ernstige bandenslijtage en zakte buiten de punten.

Dan Ticktum startte vanaf poleposition in de sprintrace met direct achter hem Daruvala en Schumacher. Rivaal Ilott ving de race vanaf de 4de stek aan. Schumacher had raketstart, maar verremde zicht tot tweemaal toe. De Duitser ging kortstondig naar P2, maar zakte door zijn fouten terug naar P3. Robert Shwartzman bewees zijn teamgenoot een dienst door Ilott flink onder druk te zetten.

Ondanks dat Schumacher zijn banden verpestte in de openingsfase, wist hij het tempo die vooraan werd gereden goed vol te houden. Sterker nog, Schumacher wist met alle vibraties van dien de 2de plaats weer af te pakken van Daruvala. Ticktum had inmiddels een voorsprong opgebouwd van 1.6 seconden.

Achter de top werd er flink gevochten. De winnaar van de hoofdrace, Tsunoda, lag na 7 ronden nog altijd op de 8ste positie. Wel reed de Japanner de snelste ronde van de race. Schumacher had op dat moment toch last van de flatspot op zijn rechtervoorband. Daruvala pakte de 2ste plaats weer af en Ilott wist de aansluiting te vinden.

Een korte virtuele Safety Car was noodzakelijk om wat kleine brokstukken te ruimen. Het gevecht tussen Schumacher en Ilott werd steeds spannender. De Duitser blokkeerde nog een aantal keren. Schumacher verloor meerdere plekken en ging in de 20ste ronde naar binnen voor vers rubber.

Shwartzman voerde druk op bij Ilott, maar de Rus werd zelf opgevreten door Zhou en Tsunoda, die zich naar voren wisten te worstelen. Ilott kreeg ook meer en meer problemen met zijn banden en zag Tsunoda en teamgenoot Zhou passeren. Aangezien Schumacher door zijn stop niet meer in de punten reed, moest Ilott op zijn minst tweede worden en de snelste ronde rijden. Helaas voor Ilott slonken zijn kansen enorm.

Ilott had in de slotfase geen banden meer over en viel ook nog eens ten prooi aan Shwartzman, Alesi, Ghiotto, Mazepin, Drugovich en Delétraz. De Brit wist geen punten meer te pakken en zag Schumacher de titel pakken.

Daruvala had ondertussen afgerekend met Ticktum en bouwde een mooie voorspong op. Tsunoda vergezelde zijn teamgenoot op het podium als 2de. Het was allesbehalve een makkelijk gevecht want Ticktum deed er alles aan om zijn positie te verdedigen. Op het start-finish gedeelte kon hij zich niet meer verzetten tegen de zeer waarschijnlijke nieuwe Formule 1-coureur.

De emoties waren zichtbaar bij Schumacher die een zenuwslopende race achter de rug had. Het leek erop dat de Duitser zijn eigen titelkansen had vergooid, maar de bandenslijtage van Ilott maakte het voor de Brit niet mogelijk om de benodigde punten te scoren.

Gerelateerde onderwerpen Formule 2Callum IlottDaniel TicktumF2 nieuwsF2 Sakhir 2020Jehan DaruvalaMick SchumacherRobert ShwartzmanYuki Tsunoda
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.