Mercedes-protegé George Russell wint Formule 2 titel, De Vries vierde
©FIA F2 Media

Mercedes-protegé George Russell wint Formule 2 titel, De Vries vierde

24 nov 2018 - 17:29
Julian Verheul

De hoofdrace van de Formule 2 zou beslissen wie kampioen ging worden. George Russell en Alexander Albon vochten deze strijd uit. De Brit mocht vanaf pole starten met Nyck de Vries naast hem die veel beter van zijn plaats kwam.

Alexander Albon kwam niet weg bij de start net als Sette Camara en Latifi werd vol aangereden door Fukuzumi. Albon en Sette Camara konden alsnog achteraan aansluiten toen de Safety Car de baan opkwam. De brokstukken vlogen bij de start alle kanten op en zelfs wedstrijddirecteur Charlie Whiting moest dekking zoeken. Het verschil tussen Russell en Albon bedroeg 37 punten waardoor Albon het al lastig zou hebben zonder deze beroerde start. Nyck de Vries kwam 13 punten tekort om Lando Norris voorbij te gaan voor de derde stek in het kampioenschap.

Na 6 ronden achter de Safety Car was het veld weer vrij om te racen. George Russell had gelijk de aansluiting bij De Vries en raakte de Nederlander. Zowel De Vries als Russell konden op dezelfde posities verder rijden. Albon reed al snel op P13 na de Safety Car-fase. Russell ging in de negende ronde de pits binnen voor nieuwe banden. De Vries zou nog een ronde buiten blijven om Russell te coveren. Ook Lando Norris ging net als De Vries naar binnen in de 10de ronde. De coureur uit Friesland kende geen lekkere stop en Russell kwam er alsnog voorbij.

Luca Ghiotto bleef buiten en ging aan kop voor Russell, De Vries, Markelov en Norris. Albon kende een prachtige strijd met Norris en Deletraz. De Vries had na zijn stop moeite om Russell bij te houden. Het onderlinge verschil werd bijna twee seconden wat veel is in de Formule 2. Albon viel steeds meer terug naar achteren terwijl Russell alleen maar sneller ging. Wat voor Albon ook niet goed uitpakte, is dat de wedstrijdleiding besloot om een klok in te voeren in plaats van alle geplande rondjes af te tikken. De reden hiervoor was het tijdverlies wat ontstond na de startcrash.

Met nog 20 minuten te gaan wist De Vries het gat naar Russell te verkleinen naar 1.6 seconden. Luca Ghiotto wist de race te controleren, maar had nog altijd een pitstop op de planning staan. De vice-kampioen van de Europese Formule 3 Daniel Ticktum maakt dit weekend zijn debuut bij Arden. De junior-coureur van Red Bull heeft nog geen duidelijkheid gegeven voor 2019. Tijdens de hoofdrace vocht de jonge hond wel gelijk om een punt. Ticktum werd echter elfde, wat inhield dat hij net buiten de boot viel. Ghiotto sneed ondertussen een stuk van de bocht af waarna hij een vijf seconden tijdstraf ontving.

Na de stop van Ghiotto keerde Russell terug aan de leiding voor Markelov en De Vries. Ghiotto loste zijn straf in tijdens de pits en verschalkte Norris en De Vries. De Vries verloor hierdoor de derde plaats en moest genoegen nemen met P4. George Russell won voor de 7de keer dit seizoen en had daarmee de titel gewonnen.

DELEN
Meer nieuws
ZIGGO SPORT F1
Word Ziggo-abonnee en volg alle F1-sessies, dus ook alle vrije trainingen, zonder etxra kosten. Surf direct naar Meer Met Ziggo, word abonnee en scoor meteen een waardebon van BOL.com.
MEEST GELEZEN
18 mrt. 05:02 - F1
Horner weet nog niet wat hij van Bahrein moet verwachten
17 mrt. 19:13 - F1
Het steigerende paard zakt door zijn hoeven in Melbourne
17 mrt. 20:17 - F1
Geen best weekend voor Williams F1, maar ook positieven
19 mrt. 05:03 - F1
Opinie: Slaat Red Bull Racing met Honda een nieuwe bladzijde om?
18 mrt. 04:47 - F1
Carlos Sainz jr: "Ik raakte in 2017 mijn Red Bull-ticket kwijt"
ZIGGO SPORT F1
Word Ziggo-abonnee en volg alle F1-sessies, dus ook alle vrije trainingen, zonder etxra kosten. Surf direct naar Meer Met Ziggo, word abonnee en scoor meteen een waardebon van BOL.com.
MEER Formule 2
07 mrt. 10:57
Vettel: 'Mick Schumacher weet dat hij op mij kan rekenen'
07 mrt. 05:05
Richard Verschoor komt weer in actie tijdens Formule 2-testdag
03 mrt. 20:28
Jong talent Verschoor in de race voor F2-stoeltje bij MP Motorsport
03 mrt. 19:54
Nyck de Vries begint aan derde Formule 2 seizoen
15 jan. 08:40
Gerucht: 'Mick Schumacher ingelijfd door Scuderia Ferrari'