VT1uitslag
VT2uitslag
VT3uitslag
QUALI 4 jul - 15:00
RACE 5 jul - 15:10

Leclerc stevig in het zadel na winst in Spanje

Leclerc stevig in het zadel na winst in Spanje
Foto: Charles Leclerc (Prema) - Spanje 2017 - Bron: FIA F2 Media

De hoofdrace in de F2 op het Circuit de Barcelona-Catalunya in Spanje is gewonnen door Charles Leclerc. De 19-jarige man uit Monaco was heer en meester tijdens de hoofdrace. Tweede werd Ghiotto. Derde werd Rowland. Nyck de Vries werd teleurstellend 11e. Door zijn overwinning in Spanje staat de Monegask met 65 punten stevig aan de leiding in het kampioenschap. De nummer twee, de Italiaan Luca Ghiotto, volgt met 36 punten.

De start was goed voor zowel Leclerc als voor Ghiotto. Die laatste ging in eerste instantie de Monegask voorbij, maar Leclerc herstelde dat snel. Na de eerste bocht lag Nederlander De Vries op een 4e plek, aan het einde van de ronde was dat een 6e plek, drie plekken verlies, maar wel op de hardere band. Daarmee kon de Fries langer door dan de rest.

Het is en blijft dringen in de F2 en in de eerste ronden is er een aantal incidenten. Niet alleen raken de bolides elkaar, ook zijn er coureurs die off track gaan en daar voordeel van ondervinden. Zo kreeg Sette Camara tien seconden straf door het veroorzaken van een ongeluk tijdens de start met Cecotto en Deletraz. Canamasas kreeg 5 seconden voor het negeren van een pion.

In de vierde ronde nam Albon Ghiotto zijn tweede plek af. Nyck de Vries haalde in de 7e ronde Jordan King in. Die laatste ging voor een bandenwissel de pitstraat in. De Nederlander reed min of meer los van de koplopers met achter zich Latifi op 3 seconden. Ook een nieuwe koploper in de zevende ronde. Leclerc kwam binnen voor een bandenwissel en weer terug op de baan op een 15e plek. Albon nam daarmee de leiding in de wedstrijd. Nieuwkomer Merhi bleef achter in het veld en kwam niet echt mee naar voren.

In de 9e ronde viel de auto van Canamasas stil op de baan. Hij vroeg de officials om hem weer aan te duwen tijdens de virtual satefy car. Dit was echter een zinloze missie en Canamasas werd daarmee de eerste uitvaller van de race. De VSC situatie deed het veld weer ineen vallen. Daarmee viel ook het voordeel van de harde banden voor Nyck de Vries direct weg. Wel lag hij in de 15e ronde nog steeds op een derde plaats met Albon als leider en Rowland als tweede man.

De Vries had lange tijd de hete adem van Markolov in zijn nek. Beide coureurs reden dezelfde ronde tijden en Markolov probeerde De Vries in een fout te dwingen. In de 17e ronde ging Markolov op brutale wijze De Vries voorbij. Hij ging buitenom en hoewel de Nederlander nog van zijn lijn af ging en verdedigde, kon hij de inhaalactie niet voorkomen. Een ronde later ging ook Latifi hem voorbij. Dat duidde erop dat zijn banden flink waren opgerookt.

Leclerc leek halverwege weer te zijn ontketend. Als een warm mes in een pakje boter sneed hij door het veld. Dit terwijl de strijd om de eerste plek in volle gang was met Albon en Rowland. Die laatste zat op minder dan een seconde van de koploper en probeerde wanhopig de aansluiting te vinden én te houden. Leclerc leek toch van een andere orde. In twee ronden ging hij van plek 9 naar plek 6. De Monegask ging vervolgens op jacht naar Neerlands trots uit Sneek. De Vries reed op dat moment gemiddeld een seconde langzamer dan Leclerc.

Merhi komt dan in de 20e ronde binnen met een lekke band na een contact met Fuoco. Merhi lag daardoor opnieuw laatste. Rowland neemt dan in de 21e ronde de leiding over van Albon en trok direct een aantal tienden weg van de nummer 2 in het veld, daarmee had Rowland zijn bandenmanagement beter in de hand dan Albon. De Vries werd door Leclerc in de 22e ronde ingehaald en vond gelijk Ghiotto achter zich. Leclerc haalde al snel Matsushita in. In ronde 24 kwam eindelijk De Vries binnen voor de zachte band. Hij kwam op plek 18 de baan weer op.

Albon kwam in de 26e ronde binnen voor een bandenwissel. Hij kwam als 13e de baan weer op. Na een aantal pitstops van de rijders in het middenveld lag De Vries als nel op een 14e plek, achter Albon. De pitstop van Latifi vanaf plek 3 betekende dat Leclerc weer op een derde plek lag. De Vries schoof na een tweetal pitstops van andere coureurs weer op naar een 12e plek, dit keer achter Latifi. Markelov maakte plaats voor Leclerc door zijn pitstop. Leclerc lag nu al weer op een 2e plek. De Vries racete op een 11e plek met zicht op een punt.

Leclerc neemt de leiding in de wedstrijd voor de tweede keer nadat Rowland zijn pitstop maakte. Rowland komt achter Albon én achter King de baan weer op. Markelov zet in de 30e ronde de snelste rondetijd neer van 1.34.294. Zowel Albon als Rowland knalden over de baan en lagen al snel weer op plek 4 en 5. Dat bleef spannend en de twee wisselden van plek in de 33e ronde. Rowland ging op jacht naar Matsushita op 3 seconden voor hem. In ronde 36 ging het dan toch gebeuren. Rowland pakte de derde plek af van Matsushita.

Leclerc was echter heer en meester op het circuit. Niet alleen startte hij van poleposition, hij kwam met overmacht als eerste over de eindstreep na 37 ronden op 3,7 seconde van de nummer twee, de Italiaan Ghiotto. Rowland eindigde uiteindelijk op de derde plek. Voor de sprintrace zondag worden de plaatsen 1 tot en met 8 omgedraaid. Daarmee start Leclerc morgen vanaf P8, Ghiotto vanaf P7 en Rowland P6. P1 is voor Markelov, P2 voor Malja, P3 voor Latifi. Merhi heeft het einde van de race niet gehaald. Hij zette 4 ronden voor het einde zijn auto neer in de pits.

Door: Kris Souverijn0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.