VT1uitslag
VT2uitslag
VT3uitslag
QUALI 4 jul - 15:00
RACE 5 jul - 15:10

Leclerc eenzaam aan de top, De Vries dertiende

Leclerc eenzaam aan de top, De Vries dertiende
Foto: Charles Leclerc (Prema) - Bron: FIA F2 Media

Ronde 5 in de strijd om het Formule 2 kampioenschap betekende opnieuw een grandioze zege voor Leclerc. De Monegask is in een bloedvorm en vrat letterlijk de rest van het veld op. Hij ging overtuigend en vrij relaxt als eerste over de eindstreep op de Red Bull ring in Spielberg. Tweede werd Latifi, derde Fuoco. Nederlander Nyck de Vries werd 13e tijdens de race van 40 ronden met een totale afstand van 173,040 kilometer.

Leclerc startte vanaf pole, Fuoco vanaf een 2e plek, Albon vanaf de derde plaats, Rowland vanaf P4 en Matsushita op P5. De startgrid was veranderd nadat Sette Camara gisteren na zijn fantastische kwalificatie (P2) geen monster kon geven van de brandstof in zijn tank omdat er te weinig inzat. Hij werd uit de kwalificatie geschrapt en naar de laatste plaats (P20) gezet.

De start betekende direct tranen voor Nyck de Vries. Hij bleef staan op de grid tijdens de opwarmronde en dat betekende een start vanuit de pitstraat en dus achteraan. Leclerc nam aan het begin het heft in handen en bleef Fuoco en Albon voor. Teamgenoten Latifi en Rowland vochten direct om P5, die strijd verloor Rowland die gelijk onder druk gezet werd door Ghiotto. Ronde 5 betekende het einde voor Nato. Hij viel uit met een technisch probleem. Vanaf ronde 6 begonnen de pitstops en daarmee de grote tombola en drama voor Ghiotto die lang in de pits bleef.

In de twaalfde ronde viel Rowland zijn teammaat Latifi weer aan, dit keer succesvol en ging verder op P8. Ook King stond onder druk. Hij werd eerst ingehaald door Boschung en even later ook nog eens door Deletraz. Hij herstelde dat vrij snel en nam P11 weer over. Halverwege de race reed Nyck de Vries vrij roemloos en kansloos op P16, punten zaten er op dat moment niet in voor de Fries.

Spanning dan in de top 5, waar Matsushita zijn teamgenoot Albon die op een derde plek lag begon binnen te halen. Hij zat binnen een seconde en leek vastberaden de podiumplek van Albon over te nemen. Rowland was goed op dreef en pakte de 7e plek over van Latifi en even later verschalkte hij Sette Camara voor P6. De top 5 moest na driekwart van de race nog stoppen voor een pitstop. De eerste die dat deed was Fuoco vanaf P2, hij kwam terug op P5 waar hij al snel werd ingehaald door Rowland die vanaf ronde 31 op P5 reed. Leclerc kwam in ronde 32 binnen, ook Albon en Markelov gingen mee. Matsushita pitste een ronde later. Leclerc had al snel weer de leiding in handen, met achter hem Fuoco en Rowland.

Formule 2 is nooit saai, aanvallen is de regel, de rest is uitzondering. En, het vennijn zat in de staart. In rond 34 zette Latifi de snelste raceronde neer. Hij was op jacht naar Rowland die hem van het podium had gestoten. In ronde 36 is er dan de aanval van Latifi op zijn teamgenoot Rowland en hij werd buitenom gepasseerd met een schitterende inhaalactie. Daarna begon het gevecht om P2. In ronde 38 haalde Latifi concurrent Fuoco in door hem uit te remmen. Fuoco stond daardoor direct onder druk van Rowland die alles op alles zette om Fuoco nog in de laatste ronde in te halen voor een podium plaats maar dat lukte niet. Dat betekende en derde plaats voor Fuoco. Ook zat er geen overwinning in voor Latifi, hij eindigde tweede. Koploper Leclerc was seconden los van de rest van het veld en pakte zijn 4e overwinning van het seizoen.

Zondag is de sprintrace, waarbij de top 8 omgekeerd van start gaat. Dat betekent Leclerc vanaf P8 en Markelov vanaf P1. Nyck de Vries start vanaf de 13e plaats.

Door: Kris Souverijn0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.