Zes coureurs niet op één knie, Hamilton: "Niemand mag worden gedwongen"

Niet twintig maar veertien Formule 1-coureurs gingen zondag in Oostenrijk op één knie tegen racisme en meer diversiteit in de wereld en autosport. Onder andere Max Verstappen en Charles Leclerc deden niet meer aan het gebaar.

Zes coureurs niet op één knie, Hamilton: "Niemand mag worden gedwongen"
© LAT Images/Mercedes F1

Wereldkampioen Lewis Hamilton heeft sympathie voor zijn zes concullega's, die niet bereid waren om samen te knielen als teken tegen racisme bij de Formule 1-seizoensopener. "Niemand mag worden gedwongen. Ik ben degenen die met me knielden dankbaar ", zei de Mercedes-coureur na de Oostenrijkse Grand Prix op zondag in Spielberg. "Iedereen heeft het recht om te doen wat hij denkt dat juist is", zei Hamilton.

Vóór de race gingen 14 van de 20 coureurs op één knie als gebaar voor meer diversiteit en gelijke kansen. Charles Leclerc van Ferrari, Red Bull-coureur Max Verstappen, McLaren-coureur Carlos Sainz, Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi van Alfa Romeo en Daniil Kvyat van Alpha Tauri deden dat niet. Alle coureurs droegen zwarte t-shirts, de meeste met de woorden 'End Racism'. Op het shirt van Hamilton stond de boodschap 'Black Lives Matter'.

"Ik heb niemand gevraagd om op zijn knieën te gaan", verzekerde Hamilton, die zich kortgeleden herhaaldelijk sprak in de strijd tegen racisme. De verhoogde inspanningen in de Formule 1 en vooral voor het Mercedes-team voor meer diversiteit zouden 'niet stilletjes als een nachtkaars uit moeten gaan', waarschuwde de 35-jarige.

Krachtige statement

Hij zou zijn stem blijven verheffen, zei Hamilton. Het is nog niet bekend of hij voor de volgende races weer op één knie zal gaan. Het gebaar is naar een voorbeeld naar voormalig American football-Quarterback Colin Kaepernick, die hiermee protesteerde tegen racisme en politiegeweld. "Dat was een krachtig statement", zei Hamilton. Hij sprak er een paar jaar geleden met Kaepernick over. Vóór de race in de VS destijds werd hem echter afgeraden om te knielen.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Antonio GiovinazziCarlos Sainz jr.Charles LeclercDaniil KvyatF1 GP OostenrijkF1 GP Oostenrijk 2020Kimi RäikkönenLewis HamiltonMax Verstappen
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.