VT1uitslag
VT2 3 jul - 15:00
VT3 4 jul - 12:00
QUALI 4 jul - 15:00
RACE 5 jul - 15:10

Zak Brown: "McLaren heeft geen financiële problemen meer"

Zak Brown: "McLaren heeft geen financiële problemen meer"
© McLaren F1

De afgelopen weken kwamen er steeds meer zorgwekkende berichten naar buiten dat McLaren financieel in zwaar weer zou verkeren. De Coronacrisis had er flink ingehakt en er was snel financiering nodig om het hoofd boven water te houden. Inmiddels zou de situatie zich aan het verbeteren zijn.

Nadat enkele weken geleden Williams aangaf het team eventueel te zullen verkopen, kwamen er ook alarmerende signalen bij McLaren vandaan. De renstal uit Woking slaagde er niet in om de financiële problemen af te weren en moest daardoor 1200 medewerkers op straat zetten. Daarnaast zou zowel het pand als een collectie historische auto's als onderpand uitkomst moeten bieden, maar dit laatste bleek volgens de aandeelhouders niet mogelijk te zijn.

McLaren-baas Zak Brown kijkt inmiddels met een beter gevoel naar de toekomst. Tegenover Auto Motor und Sport gaf de Amerikaan een toelichting over de financiële gesteldheid van de autofabrikant. "De financiële problemen zijn opgelost, de komende dagen zal er positief nieuws volgen. We kunnen nu optimaal gaan profiteren van de budget cap – kostenlimiet in de Formule 1 – en onze geplande programma's afwerken. Met een sterk rijdersduo kunnen we weer gaan vechten voor de overwinningen en titels."

Over de buget cap is Brown zeer te spreken. De teams mogen vanaf volgend jaar nog maar 145 miljoen dollar besteden. Eerste instantie zou dit 175 miljoen dollar zijn, maar daar is dus flink op gekort. "Ik ben tevreden met de buget cap. 175 miljoen dollar is gewoon te veel. Met een limiet van 145 miljoen en straks 135, kunnen bepaalde teams geld gaan verdienen. Dit zal de waarde van de Formule 1 ten goede komen en dat zal dan ook aandeelhouders aantrekken. Het verschil van 40 miljoen maakt het mogelijk om winstgevend te presenteren en goede sponsorovereenkomsten te sluiten. De aandeelhouders zullen zien dat ze een winstgevend team krijgen die theoretisch gezien dezelfde kansen heeft als de rest. Over vijf jaar is McLaren Racing veel meer waard dan nu."

Het gerucht dat de bouw van de windtunnel en de simulator door de huidige aandeelhouders zijn stopgezet geeft Brown toe. "Door de Corona-crisis zijn alle programma’s stopgezet. De aandeelhouders wilden eerst zien hoe de situatie zich zou gaan ontwikkelen. Nu de financiële issues zijn opgelost, kunnen de programma’s weer rustig aan worden hervat", aldus Brown. De onzekerheid over de duur van het seizoen en een mogelijke tweede Corona-golf, heeft McLaren wel doen besluiten om behoedzamer te werk te gaan.

Door: Julian Verheul0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.