VT1uitslag
VT2uitslag
VT315 aug - 12:00
QUALI15 aug - 15:00
RACE16 aug - 15:10

Wordt in 2020 de laatste Formule 1-race in Barcelona verreden?

Wordt in 2020 de laatste Formule 1-race in Barcelona verreden?
© Pirelli

Er hangen donkere wolken boven het Formule 1-circuit Circuit de Catalunya. Het circuit nabij Barcelona verkeert in financieel noodweer en krijgt geen overheidssteun meer, niet voor de Formule 1 en ook niet voor de MotoGP.

De Grands Prix van Spanje, die dit jaar voor 10 mei op de kalender staat, wordt mogelijk de laatste Formule 1-race die op Circuit de Catalunya verreden wordt. Het circuit leidt enorm onder geldgebrek en na een verhitte bestuursvergadering heeft circuitmanager Vicenc Aguilera afgelopen dinsdag ontslag genomen. Volgens het Spaanse El Confidencial heeft Aguilera 'om persoonlijke redenen' ontslag genomen.

Vorig jaar stond de Grand Prix van Spanje al te wankelen, maar na een overeenstemming met Liberty Media kwam het toch tot een Grand Prix-overeenkomst voor 2020. Maar daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen, het geld is op en het circuit hoeft niet meer te rekenen op subsidie vanuit de overheid. Zelfs de instapkosten van 22 miljoen lijken een te grote brok voor het circuit.

De Grand Prix van Spanje is de laatste jaren niet meer winstgevend en de lokale overheid en de stad Barcelona sprongen bij, maar daaraan komt na 2020 een eind. Hierdoor is het afspreken van een Grand Prix in 2021 zo goed als onmogelijk geworden. Zelfs de wintertests, zoals die de afgelopen weken zijn gehouden, op Circuit Catalunya komen hierdoor in gevaar.

Het circuit heeft grote gaten in het budget, ook al spreekt de organisator van de Spaanse Grand Prix van een omzetverhoging in de omgeving van het circuit bij Barcelona - tijdens de GP-weekenden - van 163 miljoen euro. De hoofdreden voor de tegenvallende financiële balans is de tegenvallende kaartverkoop. Het leek het er op dat de tribunes vol zaten, maar die bezoekers betaalden niets voor hun toegang, omdat er duizenden kaartjes gratis werden verstrekt.

Hoe dit voor het Spaanse circuit gaat aflopen is allerminst duidelijk. Wel is duidelijk dat er problemen zijn en die hebben helaas te maken met het gebrek aan interesse vanuit de racefans en het gebrek aan financiële steun vanuit de overheid en de stad Barcelona.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Spanje
vrijdag 14 augustus 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 15 augustus 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 16 augustus 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Spanje
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.