Wolff is er nog niet gerust op: "Het wordt geen appeltje-eitje"

Toto Wolff is er nog niet gerust op dat zijn coureurs, Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, het makkelijk gaan krijgen. Het Mercedes-duo start vanaf de eerste startrij, maar de Oostenrijkse teambaas weet dat Max Verstappen in de race in hun nek zal hijgen. De race voor de Grand Prix Formule 1 van Bahrein wordt volgens de Mercedes-teambaas geen 'appeltje-eitje'.

Wolff is er nog niet gerust op: "Het wordt geen appeltje-eitje"
© Mercedes F1

Bahrein is in de afgelopen jaren nooit Red Bull-land geweest. De Oostenrijkse renstal moest sinds het hybride-tijdperk altijd het onderspit delven tegenover Mercedes en Ferrari. Maar in 2020 lijkt er toch iets te zijn veranderd. Toto Wolff heeft zijn kanttekening gezet bij de werkelijke snelheid van Max Verstappen.

Tegenover Sky Sports verklaarde Wolff zaterdag dat hij weet dat Max Verstappen in zijn Red Bull-Honda RB16 tijdens de long runs op vrijdag sneller was dan zijn eigen Mercedes-coureurs. Daarnaast heeft Max Verstappen voor de race nog een extra setje harde banden over en dat zou hem wel eens een voordeel kunnen geven in de race.

Lees hieronder verder

"Ons grootste probleem is dat onze banden sneller oververhit raakten [op vrijdag tijdens de long runs], dan die van de Red Bull", aldus Toto Wolff. "Wat de strategie betreft hebben ze daardoor absoluut een voordeel. - Om de zege [voor Hamilton of Bottas] te behalen moeten we tijdens de start voorop blijven. Als dat lukt dan moet het mogelijk zijn. Maar het wordt zeker geen 'appetje-eitje'."

Strategisch voordeel voor Red Bull en Max Verstappen

Toto Wolff spreekt zijn zorgen uit over het voordeel wat Red Bull en Max Verstappen hebben. Volgens Oostenrijker is de snelste bandenstrategie een twee-stopper: starten op medium en twee stints op de harde banden. "Wij hebben geen tweede setje nieuwe harde banden beschikbaar voor de race", weet Wolff te melden. "En daarom heeft Red Bull een voordeel in de race, want kunnen deze strategie wel gebruiken. Maar we proberen er weer een spannende en leuke race van te maken", sluit Wolff af.

De theorie van de Mercedes-teambaas staat haaks op de geopperde strategieën van bandenleverancier Pirelli. De Italiaanse banden fabrikant spreekt niet eens over de door Wolff genoemde medium-hard-hard-optie.

Volgens Pirelli is een twee-stopper de snelste strategie

1. Twee-stopper (#1) - De eerste stint wordt in theorie - op basis van de data die tijdens de vrijdag-sessies verkregen is - 21 ronden op de mediums gereden.

2. Twee-stopper (#2)  - Daarnaast volgt een tweede en derde stint van 18 ronden op de soft banden. Ook de tweede optie is een twee-stopper, alleen wordt de race in de laatste stint dan op de mediums uitgereden.

3. Een-stopper  - De een-stopper is alleen mogelijk wanneer er op mediums wordt gestart en na 27 ronden voor de eerste en laatste keer een pitstop wordt gemaakt, om vervolgens de race op de harde banden uit te rijden.

Aangezien de Mercedes-coureurs niet meer beschikken over een tweede setje harde banden, heeft Red Bull Racing hier een voordeel op de Mercedes-coureurs, want Red Bull heeft een setje nieuwe en gebruikte harde banden klaar liggen voor Max Verstappen. Zo zou de Nederlander voor een, volgens Pirelli minder snelle, een-stopper kunnen gaan.

Een ander voordeel voor Max Verstappen is dat hij op het schone deel van de baan zal starten, direct achter Lewis Hamilton. Valtteri Bottas, die vanaf P2 aan de race begint, staat op het vuile deel van de startgrid. Ook dat kan een voordeel zijn voor de Nederlander, die zo tevens in de kielzog van Lewis Hamilton de eerste bocht kan bereiken. Bottas zal zijn ogen ook op de teamgenoot van Verstappen moeten richten, want Alex Albon staat direct achter de Fin op P4.

De race voor de Grand Prix Formule 1 van Bahrein 2020 begint zondagmiddag om 15:10 uur Nederlandse tijd. - Check hier de volledige startopstelling voor de Grand Prix F1 van Bahrein 2020.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Alexander AlbonF1 GP BahreinF1 GP Bahrein 2020F1 nieuws 2020Formule 1 2020Lewis HamiltonMax VerstappenMercedes F1Red Bull F1Toto WolffValtteri Bottas
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.