VT1uitslag
VT2uitslag
VT326 sep - 11:00
QUALI26 sep - 14:00
RACE27 sep - 13:10

Winnaars en verliezers: De Grand Prix van Spanje

Winnaars en verliezers: De Grand Prix van Spanje
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Afgelopen zondag is het Europese deel van het seizoen begonnen op het circuit wat voor geen enkele F1 coureur geheimen meer heeft. Iedereen kent dit circuit op zijn duimpje. Dat was ook wel te merken, want na een enerverend begin van de race bloedde de race enigszins dood. Maar dat zijn we wel gewend van races op het circuit van Catalunya, inhalen is hier vrij lastig. Toch heeft ook de Grand Prix weer zijn winnaars en verliezers.

De grote man van het Grand Prix-weekend in Spanje was toch echt Lewis Hamilton. Op de zaterdag liet hij iedereen al achter zich met een heel sterk rondje voor de poleposition. Zondag deed hij daar nog een schepje bovenop, vanaf het begin van de race reed hij vanaf voor aan het veld weg. Niemand kon echt aanhaken en binnen no time had hij een comfortabele voorsprong opgebouwd. Hierna was het kwestie van geen fouten maken en van vooraf de race controleren, laat dat nou net zijn wat Hamilton al jaren goed doet. Dat is wel een klusje wat je aan Lewis Hamilton en Mercedes over kan laten. Misschien is het voor Mercedes nog even spannend geweest op het moment dat ze er achter kwamen dat Red Bull voor een één stop strategie ging terwijl ze zelf eigenlijk op een twee stopper stonden. Ook dat kwam goed doordat ze die tweede stop konden overslaan. Geen moment bedreigd dit weekend en soeverein naar de zege gereden. Lewis Hamilton is terug na een matige seizoensstart, de rest van het veld kan zijn borst gaan nat maken. Hamilton in de vorm van dit weekend is niet makkelijk te verslaan.

Na een niet zo sterkte seizoensstart was deze podiumplek meer dan welkom voor Max Verstappen. Hij reed een degelijke race die uiteindelijk nog een spannend momentje kende met een Williams die wat laat op zijn gas ging na een Virtual Safety Car. Gelukkig had dit geen gevolgen voor Verstappen en kon hij met de kleine beschadiging aan zijn voorvleugel Vettel ook redelijk makkelijk achter zich houden. Op een halve poging na in de laatste ronde is Vettel niet in de buurt gekomen van de Nederlander. Hopelijk krijgt Max Verstappen het voor elkaar om deze flow door te zetten naar de volgende weekenden en krijgt hij ons Nederlanders weer op de banken! Op naar Monaco! Maar eerst nog een weekendje Zandvoort.

Wat is Charles Leclerc bezig goed bezig! Tweede race op rij in de punten met zijn Sauber. Dat mag je een wereldprestatie noemen van de jonge coureur, en zijn team uiteraard! Als je ziet waar Sauber vandaan komt, de vorige seizoenen waren prut, en waar het nu is lijken ze echt op de goede weg. Al laat Leclerc wel duidelijk zien dat hij een maatje groter is dan zijn teamgenoot, Ericsson kan geen vuist maken tegen de jonge Monegask die hem ruim voor blijft. Wanneer Leclerc dit blijft vol houden dit seizoen zou ik als Ferrari teambaas wel een gokje met hem durven nemen en hem in 2019 in de tweede Ferrari zetten. Dat is misschien nog iets te snel om daar over te praten, laten we het er op houden dat Charles Leclerc goed bezig is! Op naar Monaco, zijn thuisrace, al had hij daar vorig jaar in de Formule 2 zijn slechtste weekend van het jaar. Hopelijk kan hij daar dit jaar in de F1 nogmaals zijn kwaliteiten laten zien.

Waar winnaars zijn, zijn uiteraard ook verliezers. De grootste verliezer dit weekend lijkt mij een makkelijke keuze. Waar is deze man het hele seizoen al mee bezig. Veel fouten gedurende het hele weekend, veel uitvalbeurten, een teamgenoot dit het keurig doet in dezelfde auto. Het is tot nu toe niet het seizoen van Romain Grosjean, er moet echt verbetering gaan komen want zo kan het niet langer. Deze race bracht hij het halve veld in gevaar door als een gek proberen zijn foutje goed te maken. In een zelf neergelegd rookgordijn de baan van buiten naar binnen oversteken met nog tien auto’s achter je is op zijn zachtst gezegd oliedom. Er moet echt iets gaan veranderen bij de Fransman, op deze manier kan het wel eens heel snel afgelopen zijn met zijn F1 carrière.

Het team van Ferrari leek het aan het begin van seizoen enorm goed voor elkaar te hebben en leek het Mercedes dit jaar echt heel moeilijk te kunnen maken. Dat niveau lijken ze de laatste paar races toch al weer kwijt geraakt te zijn met als voorlopig dieptepunt de GP van afgelopen weekend. De ene Ferrari viel uit met een technisch probleem en de andere Ferrari goede een podium wel door een tactische blunder. Vettel gaf na de race wel aan dat er echt een extra pitstop gemaakt moest worden, maar toch blijft de vraag hangen of dit wel echt zo is en het niet een smoesje is om de blunder te verbloemen. Waarom kreeg Mercedes het wel voor elkaar om de hele race met maar één pitstop uit te rijden en Vettel niet, terwijl ze toch ongeveer in dezelfde ronde binnen kwamen. Krijgt Ferrari het weer op de rit om het Mercedes nog moeilijk te maken dit seizoen, of zakken ze weer weg achter Red Bull net als vorig seizoen?

De laatste verliezer / grootste pechvogel dit weekend was onze Duitse vriend Nico Hülkenberg. Nadat zijn auto er in de kwalificatie niet meewerkte wat een exit in Q1 betekende klapte hij in de race bovenop de overstekende Grosjean, waar hij uiteraard zelf niks aan kon doen. Een enorm pech weekend dat eindigt in stijl met een maar drie bochten durende race. Terwijl de Renault best goed ging dit weekend. Carlos Sainz werd keurig zevende. Voor de Hulk hadden er ook echt nog wel punten in kunnen zitten. Helaas heeft hij ons dit niet kunnen laten zien. Op naar Monaco, hopelijk houdt hij zijn auto dan weer een keer heel en laat hij ons als fans weer eens genieten van zijn kwaliteiten.

Door: Rick van Essen0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Denk jij dat Honda nu, na de motorproblemen van Max Verstappen, het lek boven heeft?
Volgende F1 Grand Prix
Rusland
vrijdag 25 september 2020
10:00 - 11:30Eerste vrije training
14:00 - 15:30Tweede vrije training
zaterdag 26 september 2020
11:00 - 12:00Derde vrije training
14:00 - 15:00Kwalificatie
zondag 27 september 2020
13:10 - 15:10Race
Meer GP Rusland
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.