VT110 jul - 11:00
VT210 jul - 15:00
VT311 jul - 12:00
QUALI11 jul - 15:00
RACE12 jul - 15:10

We kunnen gaan aftellen: De 33-ste Grand Prix van Oostenrijk

We kunnen gaan aftellen: De 33-ste Grand Prix van Oostenrijk
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Op vrijdag 3 juli begint het eerste Oostenrijkse GP-weekend op de Red Bull Ring en daarmee F1-seizoen 2020. Na een valse start in Australië kunnen we eindelijk gaan genieten van de sport, die we al die maanden hebben moeten missen: Formule 1.

We kunnen beginnen met aftellen! Eindelijk is het eerste Formule 1-GP-weekend in zicht. Volgende week vrijdag 3 juli begint de eerste vrije training van 2020.

Na bijna vier maanden haast eindeloos wachten gaat het eerste GP-weekend van 2020 eindelijk van start: De Grand Prix van Oostenrijk staat op het programma. Er is vanwege Covid-19 van alles aan de hand op en rond het circuit. Zo mogen de Formule 1-teams maximaal 80 personeelsleden meebrengen, inclusief teamleiding en coureurs. Iedereen draagt verplicht PPE-mondmaskers en zijn er nog meer aangepaste procedures in en rond de paddock.

Veel onderdelen van het GP-weekend in Oostenrijk zullen anders zijn als dat we gewend waren: Geen rijdersparade, geen interviews voor de coureurs met de media, geen podiumceremonie en geen champagne. Maar wat in elk geval overblijft zijn mogelijk spannende races, want hopelijk is dat niet aangetast door Covid-19. Vooral in Oostenrijk zou het wel eens erg spannend kunnen worden.

Op zondag 5 juli om exact 15:10 uur rollen de Formule 1-bolides van de startgrid om aan de formatieronde te beginnen. Wanneer alle coureurs weer terug zijn, stil staan op hun startplek en het sein groen wordt gegeven wordt de startprocedure gestart. Na het doven van de startlichten stuiven de coureurs richting de eerste bocht en is het seizoen 2020 eindelijk even definitief begonnen.

De seizoensopener in Oostenrijk zal voor de Formule 1-teams- en coureurs vreemd aanvoelen. Het is bijna vier maanden nadat de laatste meters van de wintertests zijn verreden. Alle coureurs hebben zich zo goed mogelijk voorbereid, ondanks dat het vanwege Covid-19 niet altijd even makkelijk is geweest. Maar hoe de vlag er werkelijk bijhangt, is nog afwachten ook al roepen alle teams en coureurs dat ze er helemaal klaar voor zijn.

Niet alleen coureurs moeten zich aanpassen en buiten de auto continu rekening houden met Covid-19. Ook de teamleden, waarvan elk team er maximaal 80 meebrengt, moeten zich aanpassen. Iedere handeling die in strijd is met de strikte maatregelen kan een mogelijke besmetting betekenen. Ook al klinkt het eenvoudig om je aan de regels te houden, het blijven allemaal mensen en mensen kunnen fouten maken.

Het GP-weekend in Oostenrijk wordt in veel opzichten een uniek weekend. Nog nooit begon het Formule 1-seizoen zo laat en daarnaast is er nog nooit tijdens twee weekenden achter elkaar op hetzelfde circuit geracet. Hopelijk speelt Covid-19 alleen een bijrol door de genomen maatregelen en krijgt het ziekmakende virus geen belangrijkere rol.

De drieendertigste Grand Prix van Oostenrijk

Max Verstappen won in 2018 en 2019 de Grands Prix van Oostenrijk. En de Nederlander is in goed gezelschap van andere topcoureurs die tweemaal in Oostenrijk wonnen: Ronnie Peterson, Alan Jones, Mika Häkkinen, Michael Schumacher en Nico Rosberg. De man die als voorlopig enige driemaal in Oostenrijk wist te winnen is Alain Prost. Misschien dat Max Verstappen zich in 2020 op gelijke hoogte kan komen.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Oostenrijk (2)
vrijdag 10 juli 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 11 juli 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 12 juli 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Oostenrijk (2)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.