VT31 okt - 10:00
QUALI31 okt - 14:00
RACE 1 nov - 13:10

Waarom Lewis Hamilton er in Rusland voor zal moeten knokken

Waarom Lewis Hamilton er in Rusland voor zal moeten knokken
© Mercedes F1 | Lewis Hamilton op Sochi Autodrom tijdens de vrije training op vrijdag 25 september 2020

Lewis Hamilton staat op poleposition op Sochi Autodrom voor de Grand Prix van Rusland, maar hij zal moeten knokken voor wat hij waard is om ook deze zege naar zich toe te trekken. Max Verstappen en Valtteri Bottas, startend vanaf P2 en P3, staan beiden op de medium banden, terwijl de Britse polesitter op de softs staat.

Om 13:10 uur rollen de Formule 1-bolides van hun startplek om aan hun formation lap te beginnen. Als alle coureurs weer netjes op hun startpositie staan wordt de startprocedure in gang gezet. Als de lichten uitgaan wordt het een sprint van ruim 890 meter tot de eerste bocht.

Lewis Hamilton zal bij de start van de race in Sochi spiegels te kort komen. Niet alleen Max Verstappen en Valtteri Bottas zullen de aanval openen op de zesvoudig wereldkampioen, maar ook Daniel Ricciardo en Sergio Pérez, die tijdens de vrije trainingen demonstreerden enorm snel te zijn, zullen met hoge snelheid aankomen stieren.

Het voordeel van Max Verstappen en Valtteri Bottas is de medium banden. Beide coureurs reden hun snelste tijd in Q2 terwijl ze op de geel gemarkeerde mediums stonden, iets wat Lewis Hamilton verzuimde. De Brit stond op de mediums toen hij een eerste snelle run deed, maar omdat hij bij het uitkomen van de laatste bocht met vier wielen de tracklimits overschreed, werd zijn tijd afgenomen. Vanwege tijdgebrek besloot Hamilton op de softs alsnog een tijd neer te zetten. Verstappen en Bottas kunnen beiden ongeveer 10 à 12 ronden - dat is redelijk veel - langer doorrijden en zo een voordeel pakken op de wereldkampioen.

Het trio heeft alleen geen nieuwe mediums of softs meer klaar staan. Alleen een setje verse harde banden zal klaar staan om uit de bandenwarmers gehaald te worden. Maar dan is de vraag wie wanneer naar binnen gaat, om vers rubber op te halen. Volgens Pirelli is in alle gevallen, mits de race zonder safety car of andere gekkigheid verloopt, een een-stopper de snelste optie.

Wie won er in de afgelopen vier jaar op Sochi Autodrom?

Nico Rosberg ging als winnaar over de eindstreep in 2016, het jaar dat hij wereldkampioen werd. In 2017 was dat de voor Mercedes debuterende Valtteri Bottas. In 2018 leek de Fin weer naar de zege te rijden, maar moest zijn positie opofferen aan teamgenoot Lewis Hamilton, die naar de zege reed. In 2019 won Lewis Hamilton opnieuw, maar dit keer kreeg hij hulp van de virtual safety car, die de baan op kwam omdat Vettel vlak na zijn pitstop uitviel met technische pannen. Zo kreeg Hamilton de zege opnieuw in de schoot geworpen.

Of het de Brit in 2020 opnieuw makkelijk zal vergaan, dat valt te betwijfelen. Valtteri Bottas, die het hele weekend al supersnel onderweg was, zal erg alles aan doen om zijn teamgenoot van de zege af te houden. En Max Verstappen zal Bottas daar mogelijk een handje bij willen helpen, hopelijk een beetje meer dan de Fin voor ogen heeft.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Lewis Hamilton heeft voor 2021 nog geen nieuw contract. Wat gaat hij doen?
Volgende F1 Grand Prix
Portugal
vrijdag 23 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 24 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 25 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Portugal
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.