Voor altijd in onze gedachten: Niki Lauda overleed een jaar geleden

Voor altijd in onze gedachten: Niki Lauda overleed een jaar geleden
© Mercedes F1

Niki Lauda kampte de laatste jaren voor zijn overleden steeds meer met gezondheidsklachten als gevolg van zijn ernstige raceongeval in 1976, tijdens de Grand Prix van Duitsland op de oude Nürburgring. Vandaag 20 mei 2020 is het een jaar geleden dat de F1-legende en drievoudig wereldkampioen op 70-jarige leeftijd overleed.

Lauda moest na zijn ongeval op de Nürburgring in 1976 twee keer een niertransplantatie ondergaan en hij onderging in augustus 2018 een longtransplantatie, nadat hij die zomer een longinfectie had opgelopen. Hij herstelde goed van de ingreep, maar sindsdien was zijn gezondheid broos. De legendarische Formule 1-coureur en drievoudig wereldkampioen overleed op maandag 20 mei 2019.

'De grootste comeback sinds Lazarus'

Niki Lauda stond bekend om zijn 'never give up-mentaliteit''. Dat bewees hij toen na zijn ongeval de Nürburgring in 1976 en twee races te hebben gemist - hij moest in het ziekenhuis herstellen van zijn interne en externe brandwonden - terugkeerde op 12 september voor de Grand Prix van Italië 1976. De kranten kopten 'De grootste comeback sinds Lazarus'. De Oostenrijker zag de wereldtitel aan zijn neus voorbij gaan, nadat James Hunt met slechts één punt verschil met de eer streek.

Na 1976 pakte Niki Lauda in 1977 zijn tweede wereldtitel met Ferrari en hij herhaalde dat kunstje in 1984 uitkomend voor McLaren. Aan het einde van 1985 verliet Lauda de Formule 1 voorgoed. Lauda won in zijn laatste jaar als coureur de laatste Grand Prix van Nederland, die verreden werd op het circuit van Zandvoort.

Lauda keerde terug in de Formule 1 als adviseur bij onder andere Scuderia Ferrari en Jaquar Racing. De laatste jaren was Niki Lauda in dienst bij Mercedes AMG F1, waar hij het team en Lewis Hamilton terzijde stond. Zijn ervaring en praktische benadering, als mede zijn charisma, zorgde voor veel waardering en stabiliteit binnen de Duitse renstal.

De tekst gaat onder de foto verder

Foto: Niki Lauda (R) in gesprek Mercedes-teamleiding - Bron: Mercedes AMG F1[Niki Lauda (R) in gesprek Mercedes-teamleiding - © Mercedes AMG F1]

In de zomer van 2018 moest Mercedes het zonder Niki Lauda doen. De Oostenrijker moest in het ziekenhuis herstellen na het krijgen van een 'griepje'. Maar er was meer aan de hand. Na een longinfectie, die Lauda opliep, terwijl hij vakantie vierde op het eiland Ibiza, onderging hij een longtransplantatie. In de ingreep was goed verlopen, maar de gezondheid werd nooit meer goed genoeg om in de F1-paddock te verschijnen.

Ondanks dat het Mercedes-team hoopte op de terugkeer van hun Niki, ging de gezondheid van de F1-legende steeds verder achteruit. Op maandag 20 mei 2019 werd bekendgemaakt dat Niki Lauda in het Zwitserse Zürich was overleden. Niki Lauda werd 70-jaar. Hij blijft voor altijd in onze gedachten en dat zal voor velen het geval zijn.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.