Villeneuve over budgetplafond: "Kleintjes helpen, die het niet verdienen"

Jacques Villeneuve heeft van zijn hart nooit een moordkuil gemaakt en ook nu doet hij dat niet. Dit keer heeft de oud-kampioen geen goed woord over voor het aanstaande budgetplafond voor de Formule 1-teams.

Villeneuve over budgetplafond: "Kleintjes helpen, die het niet verdienen"
©Getty images / Red Bull Racing

Vanaf 2021 wordt er een budgetplafond ingevoerd voor de Formule 1-teams. De nieuwe regel wordt ingesteld om de kleinere teams een kans te bieden dichter bij de top teams in de buurt te komen en op dit manier de sport spannender te maken.

Waaraan de Canadees zich vooral ergert, is dat bijvoorbeeld Williams, door het invoeren van een budgetplafond, plotseling en onverdiend - volgens Villeneuve - net zo snel kan worden als Mercedes en Ferrari. "Welke gedachten zit er achter? Het helpen van de 'kleintjes', die het niet verdienen?", steekt Villeneuve van wal tegenover Journal de Montréal.

"Heeft een organisatie als die van Williams het verdiend om sneller te zijn als Mercedes en Ferrari? Mijn antwoord daarop is duidelijk 'nee'. Volgens mij is het puur socialisme. De Formule 1 verdient beter dan dat. In de nieuwe situatie [met budgetplafond] ontstaat een situatie waar de armste teams door blijven gaan met het inhuren van coureurs die voor hun stoeltje betalen", aldus Villeneuve.

Jacques Villeneuve werd in 1997 met Williams F1 wereldkampioen, maar de 48-jarige Canadees kent geen genade voor de Britse renstal uit Grove. "Feitelijk is het de manier waarop ze nu al een paar jaar werken, ze zitten niet meer in dezelfde klasse", gaat hij verder. "Alleen de drie topteams gaan in 2021 als enigen 175 miljoen besteden, want de rest gaat dat bedrag niet eens halen."

Maar de Canadees ziet in 2020 nog iets anders gebeuren. De oud-coureur voorziet dat teams zoals Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing - door een gat in de reglementen - enorme bedragen gaan besteden om hun auto voor 2021 te ontwikkelen. "Ze kunnen als ze willen - bijvoorbeeld - een miljard dollar uitgeven in 2020 om zich voor te bereiden op 2021."

"Het enige wat er valt te zeggen over het budgetplafond, is dat het een grote grap is. Niemand gaat hiermee iets winnen", aldus Villeneuve.Formule 1 podcast

GP Brazilië 2019 - Voorbeschouwing: Pakt Max Verstappen een Braziliaanse zege?
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Brazilië
vrijdag 15 november 2019
Uitslag VT1Eerste vrije training
Uitslag VT2Tweede vrije training
zaterdag 16 november 2019
16:00 - 17:00Derde vrije training
19:00 - 20:00Kwalificatie
zondag 17 november 2019
18:10 - 20:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.