Vettel snelste in laatste vrije training Italië, tweede tijd Verstappen

De derde vrije training van Italië op het beroemde Autodromo Nazionale Monza begon niet zoals gewoonlijk. Vanwege de heftige crash van Alex Peroni gedurende de Formule 3 race, moest de baanafzetting worden gerepareerd in de laatste bocht genaamd de Parabolica.

Vettel snelste in laatste vrije training Italië, tweede tijd Verstappen
© Ferrari F1

Na tien minuten mochten de coureurs dan wel eindelijk de baan op. Carlos Sainz reed als eerste een snelle tijd door middel van een 1:21.986. De Spanjaard reed deze tijd op de zachtste compound: de soft. Deze zachtste bandensoort zal veel gebruikt worden tijdens de kwalificatie vanmiddag. Bij Toro Rosso waren ze al volop aan het oefenen voor deze belangrijke sessie. Vanwege de lange rechte stukken is het noodzakelijk dat je een slipstream kunt pakken van een coureur die voor je rijdt. Teamgenoten helpen elkaar hierbij door te wisselen van positie. Tijdens de eerste run rijdt de ene coureur voor de andere en de volgende run is dit andersom.

De Ferrari's lieten even op zich wachten, maar namen meteen de eerste twee posities in beslag. Sebastian Vettel klokte een 1:20.611 met op vier tienden achter hem Charles Leclerc. De Monegask reed vrij snel daarna de snelste voorlopige tijd met een 1:20.452. Daniel Ricciardo volgde op de derde positie, maar gaf daarbij wel bijna een seconde toe. Ook Alexander Albon zat tegen een seconde aan in de Red Bull-Honda.

Verstappen reed na 30 minuten voor het eerst echte tijden met zijn nieuwe Spec 4 motor. Tijdens zijn eerste run zat hij slechts vier tienden achter Leclerc. Een kleine wielblokkering aan het begin van de tweede sector zorgde mede voor een verschil met de kersverse Grand Prix-winnaar. De tweede ronde leverde een tijdswinst van een tiende op waarmee Verstappen als derde stond geklasseerd na 40 minuten trainen. Ook Albon verbeterde zijn beste tijd nadat hij daarvoor vanwege tracklimits tot twee keer toe zijn tijd was kwijtgeraakt.

Verschillende coureurs hadden moeite om de Parabolica goed door te komen zonder buiten de lijntjes te kleuren. Grosjean, Magnussen en Albon waren bijvoorbeeld de jongens die hun tijd verloren vanwege het te wijd nemen van de laatste bocht. Albon leerde van zijn fout en zat er vervolgens goed bij op P6. De nieuwe teamgenoot van Verstappen lijkt zich goed te kunnen nestelen in de RB15.

Verstappen perste er in de slotminuten nog een hele snelle ronde uit en sloot aan als tweede achter Vettel die P1 weer in handen had. Het verschil was slechts 32 duizendsten met de Duitser. Leclerc werd terugverwezen naar de vierde stek. Bottas passeerde ook Leclerc op de tijdenlijst terwijl Hamilton begon weg te zakken naar P6. Opvallend was dat Ricciardo de vijfde tijd reed voor Lewis Hamilton. Vanwege de tijdsverbeteringen in de laatste minuten zakte Albon alsnog af naar P8. Weliswaar zat hij slechts een halve seconde van Vettel vandaan.

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt je dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op onze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen uit binnen- en buitenland lezen. Maar we houden je ook op de hoogte over het laatste IndyCar-nieuws en DTM-nieuws.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of een andere F1-coureur? Of wordt het toch weer Lewis Hamilton? Je leest hier alles over het wereldkampioenschap van Formule 1.

Copyright© 2016-2020 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.