'Verstappen-clausule' moet Hamilton in de Formule 1 houden

Het moment dat Lewis Hamilton een handtekening zet onder een nieuw contract met Mercedes komt steeds dichter bij. Zo werd eerder deze week beweerd door Japanse media, maar ook in Duitsland komt F1-insider tot deze conclusie.

'Verstappen-clausule' moet Hamilton in de Formule 1 houden
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Het wordt over het algemeen al langer vermoed dat Lewis Hamilton bij Mercedes zijn Formule 1-carrière voorzet. En daar gaan de bronnen F1-insider.com dan ook vanuit. De Duitse website publiceerde donderdag dat er een overeenstemming is bereikt tussen Hamilton en Mercedes. Zo ligt er een contract klaar voor 2021, met de optie voor 2022.

Maar er zijn naar verluidt meer details die een nieuw contract tussen de twee wereldkampioenen mogelijk maakt. Zo zal Lewis Hamilton net als vorig jaar ongeveer 40 miljoen euro verdienen. Nieuw is wel dat er twee advertentieruimtes beschikbaar komen op zijn helm en overall, die hij zelf invulling mag geven. Dat betekent dus extra inkomsten.

Een Verstappen-clausule

In de afgelopen weken suggereerde media over een mogelijk vetorecht voor Lewis Hamilton, waarmee hij iets te zeggen krijgt over wie zijn teamgenoot wordt. Ook daarover zal vermoedelijk iets in het contract zijn opgenomen, in de vorm van een soort Verstappen-clausule. Zo benoemd F1-insider de contractuele bepaling.

Met deze clausule kan Lewis Hamilton voorkomen dat hij eventueel in 2022 te maken krijgt met een teamgenoot van het kaliber Max Verstappen, een zeer sterke coureur. In dat geval kan de Britse zevenvoudig wereldkampioen voorkomen dat hij een teamgenoot naast zich krijgt, die het hem meer dan alleen moeilijk maakt.

Feitelijk heeft Max Verstappen een contract met Red Bull tot en met 2023. Maar mocht Red Bull na 2021 besluiten om uit de sport te stappen, als er geen akkoord wordt bereikt over de zogenaamde engine-freeze, dan komt Verstappen weer op de rijdersmarkt en zou Mercedes er voor kunnen kiezen om de Nederlander aan te trekken. De Verstappen-clausule zou dat kunnen voorkomen.

De opname van een bepaling in een contract is geen noviteit. Al in de vorige eeuw bestonden bepaalde clausule, zoals bij McLaren en Williams tussen Ayrton Senna en Alain Prost. Senna en Prost konden voorkomen om een te sterke coureur naast zich te krijgen.

Eigenlijk zou ik helemaal geen teamgenoot willen hebben!", grapt Hill

Voormalige Formule 1-coureur Damon Hill kan wel begrijpen dat zijn landgenoot een Verstappen-clausule in zijn contract zou laten opnemen. Woensdag schreef de enkelvoudig wereldkampioen op Twitter: "Het gerucht gaat dat Lewis op het punt staat een contract voor twee jaar te ondertekenen met een vetorecht op zijn teamgenoot. Ik zou hetzelfde doen. Eigenlijk zou ik helemaal geen teamgenoot willen hebben!", grapt Hill.

Als de bronnen van de Duitse website gelijk krijgen en er staat inderdaad een 'Verstappen-clausule' in het nieuwe contract tussen Hamilton en Mercedes, dan is het een eervolle vermelding voor Max Verstappen. Niet dat de Nederlander er iets voor koopt, maar het zal een bevestiging zijn dat de Mercedes-bolide een auto is waarin meerdere coureurs races kunnen winnen. Dit werd in Sakhir vorig jaar door George Russell bijna bevestigd, maar ontnomen nadat er een 'grote blunder' in de pits bij Mercedes werd 'gemaakt'.

Wordt hopelijk binnenkort vervolgd.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1F1 nieuws 2021Formule 1 2021Lewis HamiltonMax VerstappenMercedes F1
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.