Geheim FIA en Ferrari blootgelegd?

Versprak Mika Salo zich? "Ferrari gedwongen minder brandstof te gebruiken"

Ferrari heeft na een uitzonderlijke straf gekregen van de FIA. De geheime deal tussen de FIA en Italiaanse renstal, die begin 2020 in het nieuws kwam, lijkt steeds minder geheim te worden. Mika Salo, die regelmatig optreedt als F1-steward, heeft mogelijk zijn mond voorbij gepraat.

Versprak Mika Salo zich? "Ferrari gedwongen minder brandstof te gebruiken"
© Ferrari F1

Ferrari was in 2019 op veel circuits onverslaanbaar. Met onbegrijpelijk veel motorvermogen wisten Charles Leclerc en Sebastian Vettel absurde snelheden te bereiken, waardoor zelfs Mercedes te kijken werd gezet. In het GP-weekend in de Verenigde Staten stak Red Bull haar nek uit en diende een klacht in bij de FIA. Deze ging op onderzoek uit en kwam tot de ontdekking dat Ferrari meer brandstof verbrandde dan was toegestaan.

De auto's werden in reactie op de overtreding van Ferrari in 2020 uitgerust met een extra fuel-flow-meter, die het nagenoeg onmogelijk maakte om te veel brandstof te gebruiken. Daarnaast deelde de FIA een straf uit aan de Italiaanse renstal uit Maranello, die tot op heden geheim was gebleven. Maar na een onthulling van Mika Salo, die mogelijk zijn mond voorbij heet gepraat, lijkt dat Ferrari een megastraf heeft gekregen. De straf trof niet alleen Ferrari, maar ook haar klantenteams, Haas en Alfa Romeo.

"Ze [Ferrari] werden gedwongen om minder brandstof te gebruiken", onthulde Salo vorige week tijdens een interview met Finse media op zijn Twitch-kanaal, die hoopvol is voor Alfa Romeo, die waarschijnlijk met de straf van Ferrari in 2020 benadeeld werden. "Dus Alfa Romeo kan in 2021 in de goede positie verkeren in de race", voegt de Fin toe.

"Ik weet niet of ze in 2021 een nieuwe motor krijgen. Maar Alfa Romeo mag in ieder geval weer met vol vermogen rijden. Vorig jaar mochten ze dat niet vanwege de straf die Ferrari kreeg", sluit Salo af, die daarmee aangeeft dat niet alleen Alfa Romeo, maar ook Haas en zeker Ferrari dit jaar een flinke stap vooruit kunnen, en waarschijnlijk zullen maken.

Of Mika Salo zich versprak of zijn mond voorbij praatte is niet duidelijk. Maar het verhaal zal nog wel een staartje krijgen, omdat de deal tussen de FIA en Ferrari geheim moest blijven.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Alfa Romeo F1F1 nieuws 2021Ferrari F1FIAFormule 1 2021Haas F1Mika Salo
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.