VT1uitslag
VT2uitslag
VT3 4 jul - 12:00
QUALI 4 jul - 15:00
RACE 5 jul - 15:10

Valtteri Bottas tevreden na vrijdag, Hamilton heeft het moeilijk

Valtteri Bottas tevreden na vrijdag, Hamilton heeft het moeilijk
©Pirelli

Mercedes werd vandaag door Valtteri Bottas bovenaan de tijdenlijst gezet. De Fin reed de snelste rondetijd in de tweede training in China, ook al was het met een onreglementaire voorvleugel. Teamgenoot Lewis Hamilton deed het een stuk minder goed en kwam niet verder dan de vierde plek.

Lewis Hamilton kreeg het vandaag in Shanghai niet op de rit. De Brit kreeg - iets waar Max Verstappen in Bahrein last van had - te maken met een onbeheersbare onbalans in zijn W10. Zijn teamgenoot uit Finland had het prima naar z'n zin. Terwijl de Duitse formatie voorafgaand aan de GP-weekend in China vreesde voor het motorvermogen van de Ferrari's reed Bottas naar een knappe snelste tijd. Het verschil met Sebastian Vettel was echter wel flinterdun, slechts 27 milliseconden.

In de eerste vrije training leek Ferrari oppermachtig te zijn. Maar achteraf viel het verschil enorm mee. "De eerste sessie verliep heel moeizaam, want we hebben gekeken naar andere set-up mogelijkheden, maar we hebben het hele programma vervolgens uitgerold", aldus Mercedes-ingenieur Andrew Shovlin.

Uiteindelijk kreeg Bottas de boel wel op de rit, iets waar in Hamilton achter bleef in de tweede vrije training. "Het is altijd lastig om de juiste balans te vinden over het hele circuit", weet Bottas te melden. "Maar stap voor stap zijn we er toch gekomen." Bottas kreeg pas in de tweede training zijn W10 zoals hij hem hebben wilde, maar dat gold niet voor zijn teamgenoot.

Lewis Hamilton liep een achterstond op van meer dan zeventiende van een seconde op zijn teamgenoot. "Valtteri had z'n zaakjes vandaag beter voor mekaar", aldus Hamilton, die ook de temperatuur deels verantwoordelijk hield voor zijn prestatie. "Het was vandaag vrij koud, daardoor was het lastig om de banden op de goede temperatuur te houden."

Voorlopig is het pas vrijdag geweest en ligt er vanavond een flinke taak voor Mercedes om de snelheid van Bottas er in te houden en de snelheid van Hamilton op te krikken. Lewis Hamilton toont zich wel optimistisch over de snelheid en de spanning in de top van het veld. Verstappen kwam namelijk slechts twee tienden te kort op Bottas. "Het is mooi om te zien hoe dicht we [Mercedes, Ferrari en Red Bull] bij elkaar zitten", aldus Hamilton hopende op mogelijke fikse strijd tussen de drie topteams.

De derde en laatste vrije training begint zaterdagochtend om 05:00 uur. Drie uur later, om exact 08:00 uur Nederlandse tijd begint de kwalificatie.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.