Valtteri Bottas op pole in Austin, Verstappen pakt derde plek

Max Verstappen zal zijn 100ste Grand Prix morgen in Amerika beginnen als derde nadat hij 67 duizendsten tekort kwam voor de poleposition. Valtteri Bottas en Sebastian Vettel starten voor de Limburger. Lewis Hamilton kwam niet verder dan een vijfde tijd.

Valtteri Bottas op pole in Austin, Verstappen pakt derde plek
© Pirelli

Robert Kubica opende de Amerikaanse bal met een 1:38.302 in de Williams die ook dit weekend alles behalve competitief is. Charles Leclerc liet in zijn Ferrari zien hoe erg het met Williams is gesteld door een 1:34.696 te rijden in zijn eerste vliegende run. De Monegask reed slechts een ronde in de derde vrije training vanwege motorproblemen. Pierre Gasly reed achter de Ferrari-coureur met een achterstand van bijna twee tienden.

Alexander Albon ging kortstondig naar P1, maar toen kwam Carlos Sainz om de hoek kijken met een 1:33.916. Verstappen maakte daar een 1:33.549 van en verwees de Spanjaard naar P2.

Lewis Hamilton ging net een tandje harder dan de Limburger en stond na 6 minuten kwalificeren op P1. De top vijf was dan ook: Hamilton, Verstappen, Bottas, Vettel en Sainz. De onderlinge verschillen waren weer klein zo stond vrijwel de gehele top 6 binnen een halve seconde. Albon gaf feitelijk 0.530 toe op Hamilton en iets minder dan een tiende op Sainz. Op het moment dat de vlag viel, ging Lando Norris naar P1 met een 1:33.353.

Giovinazzi, Räikkönen, Russell, Pérez en Kubica vielen af in Q1. Sergio Pérez moet morgen sowieso vanuit de pits starten aangezien hij gisteren niet op tijd naar de weegbrug van de FIA was gereden.

In Q2 dook iedereen snel naar buiten om binnen de voorgeschreven 15 minuten een zo goed mogelijk rondje eruit te persen. Lewis Hamilton reed van de overgebleven 15 coureurs als eerste een geklokte rondje wat een 1:33.045 opleverde. Leclerc en Vettel volgden rond de anderhalve tiende van de regerend wereldkampioen. Verstappen reed slechts 75 duizendsten langzamer dan de Brit. Hamilton, Bottas, Verstappen, Vettel en Leclerc reden hun snelste rondje op de medium-compound. Albon ging harder in de rondte dan Hamilton en stond ineens bovenaan de tijdenlijst. Wel reed hij zijn tijd op de zachtere bandensoort: de softs.

Nadat iedereen zijn eerste run erop had zitten, stonden Albon, Hamilton, Verstappen, Bottas en Leclerc in de top vijf. Leclerc en Vettel gingen alsnog naar P1 en P2 in de laatste seconden van Q2. Verstappen en Hamilton waren snel onderweg, maar gingen van hun gas af om hun banden voor morgen te sparen. Hülkenberg, Magnussen, Kyvat, Stroll en Grosjean vielen af in Q2.

In Q3 ging het dan echt om de poleposition waarbij de strijd losbarstte. Hamilton reed meteen een 1:32.321, maar dat was niet genoeg. Bottas ging met een 1:32.029 naar P1 voor Vettel en Verstappen. Leclerc reed de vierde tijd en stond daarmee een positie voor Hamilton die was teruggezakt naar P5. In de laatste slot minuten gingen Red Bull, Ferrari en Mercedes nog een keer op jacht. Bottas wist de pole te houden voor Vettel en Verstappen. De Nederlander gaf 67 duizendsten toe op de Fin.

Uitslag Quali GP Verenigde StatenFormule 1 podcast

GP Brazilië 2019 - Voorbeschouwing: Pakt Max Verstappen een Braziliaanse zege?
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Brazilië
vrijdag 15 november 2019
Uitslag VT1Eerste vrije training
Uitslag VT2Tweede vrije training
zaterdag 16 november 2019
16:00 - 17:00Derde vrije training
19:00 - 20:00Kwalificatie
zondag 17 november 2019
18:10 - 20:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.