Uitzonderlijke omstandigheden vragen om aanpassing FIA-regels

Vanwege Covid-19 is het jaar 2020 in alle opzichten een van de meest afwijkende Formule 1-seizoenen ooit. Nog nooit eerder begon een Formule 1-seizoen zo laat in het seizoen. Ook de publiekloze raceweekenden zijn ongekend in de koningsklasse van de autosport. Maar er is meer aan de hand.

Uitzonderlijke omstandigheden vragen om aanpassing FIA-regels
© Pirelli

Vanwege de mondiale Covid-19-uitbraak stond de Formule 1-leiding en de FIA voor de haast onmogelijke taak om een nieuwe herziene F1-kalender bij elkaar te puzzelen. Tot op zekere hoogte is dat gelukt. Er zijn intussen al drie races verreden en de volgende drie staan voor de deur, als Silverstone aankomend weekend de plek is waar het volgende drieluik wordt geopend.

De nieuwe F1-kalender ontbreekt het alleen nog wel aan voldoende continenten. Volgens artikel 2.4.3.b.ii van de FIA ​​International Sports Code moeten er in een seizoen - om het kampioenschap als geldig WK te laten doorgaan - minimaal acht Formule 1-races gereden worden. Daarnaast moet de sport tenminste drie continenten aandoen. Aan het laatste kan de Formule 1 dit jaar - naar alle waarschijnlijkheid - niet voldoen. In het gunstigste geval wordt er alleen in Europa en Azië. Daarom moeten de regels aangepast worden.

Lees hieronder verder

Vorige week zette de Formule 1 een streep door alle GP-weekenden op het Amerikaanse continent. En daarmee viel het doek voor de Grands Prix van Canada, de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië. Met het wegvallen van de vier races komt de Formule 1 een continent te kort. Maar de sport beroept zich vanwege de situatie rond de coronacrisis in de vier landen op 'uitzonderlijke omstandigheden'. En dat is iets waar de promotor van de Grand Prix van Brazilië zich nog niet bij neer wil leggen. Maar dat is een andere discussie.

De komende maanden zal een ​​deel van de officiële regels gewijzigd worden. De FIA zal zich beroepen op uitzonderlijke omstandigheden en overmacht vanwege Covid-19. Na Europa verkast het F1-circus richting Azië, waar het seizoen na Bahrein in Abu Dhabi zal worden afgesloten. Naast deze twee GP-weekenden ligt ook een terugkeer van Sepang International Circuit mogelijk in het verschiet. De organisatie van de Grand Prix van Maleisië is in overleg met de Formule 1-leiding om de sport terug te halen naar Kuala Lumpur.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1CoronavirusCOVID19F1 GP MaleisiëF1 GP Maleisië 2020FIAFormule 1 2020Liberty Media
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.