VT1uitslag
VT2uitslag
VT3 8 aug - 12:00
QUALI 8 aug - 15:00
RACE 9 aug - 15:10

Uitgelegd: Waarom dreigt Ferrari met 'juridische stappen'?

Uitgelegd: Waarom dreigt Ferrari met 'juridische stappen'?
© Ferrari F1

Er dreigt een zeer akelige sfeer tussen Red Bull Racing en Ferrari te ontstaan. Alles heeft te maken met het 'onthulde geheim' van Ferrari en waarom ze na de zomerstop zo snel waren. Maar wat is er nou precies aan de hand?

Na de zomerstop waren de Ferrari's plotseling ontzettend snel. Vooral op de rechte stukken reden de scharlaken rode bolides eenvoudig weg bij de concurrentie. Experts waren het er algemeen over eens: Iets klopt er niet. Maar niemand kon benoemen wat de snelheid van Ferrari veroorzaakte. Maar daarin is sinds afgelopen zaterdag, in Austin, een einde aangekomen.

Enkele teams zijn er achter gekomen wat de oorzaak is van de snelle Ferrari's. In he kort: Ferrari zou er naar verluidt achter zijn gekomen dat de 'fuel flow meter' - die bijhoudt hoeveel brandstof er naar de motor gaat, er is maximaal 100 kilo per uur toegestaan - te beïnvloeden is, door elektrische impulsen van buiten de 'fuel flow meter'. Hierdoor registreert de 'fuel flow meter' niet alle brandstof en dat biedt natuurlijk voordelen, omdat je dan op bepaalde momenten meer brandstof - dan is toegestaan - naar de motor kan sturen om zo meer vermogen te genereren.

Vraag van Red Bull Racing aan de FIA

Red Bull Racing bedacht een slim plannetje om hun vermoedens bevestigd te krijgen. De Oostenrijkse renstal ging naar de FIA met de vraag: 'Mogen wij - omdat we denken dat het ons helpt - een draadboom (met elektrische bedrading daarin) vlak langs de 'fuel flow meter' laten lopen?'

De FIA reageerde met "Nee! Dat is verboden." Vervolgens stuurde de FIA een schrijven richting alle teams, met daarin de vraag van Red Bull Racing en het antwoord op de vraag. De teams mogen van de FIA geen draadboom, of iets dergelijks, langs de 'fuel flow meter' laten lopen.

Zaterdag en zondag in de Verenigde Staten vielen de prestaties van de Ferrari's behoorlijk tegen, althans zodanig dan wat er van hen verwacht werd. En dat was aanleiding voor velen om aan te nemen dat Ferrari betrapt was op 'vals spelen' of 'sjoemelen' met de 'fuel flow meter', maar dat is absoluut geen bewezen feit.

Opmerking Max Verstappen

Na de race in Austin reageerde Max Verstappen op de opmerking 'Ferrari opeens er niet bij?' van Jack Plooij: "Ja maar ja, dat is als je stopt met valsspelen, natuurlijk." Ferrari is, onder andere over deze opmerking, niet te spreken. Het is namelijk geen bewezen feit dat Ferrari vals heeft gespeeld of heeft gesjoemeld met de 'fuel flow meter'. Het gaat namelijk om aannames en juridisch heeft Ferrari hierin volkomen gelijk.

Iedereen neemt nu aan dat Ferrari betrapt is en dat het buitengewone voordeel wat ze na de zomerstop hadden verdwenen is. Maar technisch zijn hiervoor allerlei redenen te bedenken en wat hieraan ten grondslag ligt.

Naar verluidt heeft Ferrari-teambaas Mattia Binotto gedreigd met juridische stappen. De Italiaan heeft Red Bull-teambaas Christian Horner geconfronteerd met 'mogelijke juridische stappen', dit in navolging op de beschuldigingen van 'valsspelen' en 'gesjoemel' met de 'fuel flow meter'. Feitelijk is niet bewezen dat Ferrari op welke manier dan ook vals heeft gespeeld, maar kan eventueel alleen aangenomen worden.

Waarom dreigt Ferrari met mogelijke 'juridische stappen'?

Ferrari is meer dan alleen het Formule 1-team. Ferrari is een merknaam, waarmee wereldwijd sportauto's worden verkocht. Het merk verkoopt hun sportauto's met succes en staat erom bekend dat ze - in vergelijking met alle andere automerken - de meeste winst maken per voertuig. Er staat dus nogal wat op het spel. Ferrari zal te allen tijde hun merk met hand en tand beschermen, ook juridisch.

Het is en blijft een feit dat het per se niet bewezen is dat Ferrari vals heeft gespeeld. Daarvoor zijn absoluut geen bewijzen gevonden.

Normaliter eindigen soort gelijke artikels met 'wordt vervolgd', maar we denken dat het hierbij blijft en dat beschuldigingen, aan het adres van Scuderia Ferrari, van wie dan ook, in het vervolg uitblijven of op een meer genuanceerde manier geuit worden.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Groot-Brittannië (2)
vrijdag 07 augustus 2020
12:00 - 13:30Eerste vrije training
16:00 - 17:30Tweede vrije training
zaterdag 08 augustus 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 09 augustus 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Groot-Brittannië (2)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.