VT127 nov - 12:00
VT227 nov - 16:00
VT328 nov - 13:00
QUALI28 nov - 15:00
RACE29 nov - 15:10

Wolff verdedigt de aanwezigheid van Lance Stroll in F1: "Zelf verdiend"

Wolff verdedigt de aanwezigheid van Lance Stroll in F1: "Zelf verdiend"
© Racing Point | Lance Stroll parkeert zijn RP20 in de pitbox, nadat hij met technische problemen uitvalt tijdens de Portugese Grand Prix in 2020.

Lance Stroll scoorde een driepunter (strafpunten) tijdens de Grand Prix van Portugal. De Canadese F1-coureur maakte zich alles behalve populair bij Lando Norris. Norris viel vele plaatsen terug in de rangorde van de race en Stroll viel zelf uit met technische problemen.

Op vrijdag leek Lance Stroll in de tweede vrije training stekeblind te zijn, toen hij Verstappen in bocht 1 raakte. Beiden spinde en werden naderhand op het matje geroepen bij de stewards in Portugal. Vervolgens werden beiden heen gezonden zonder straf of reprimande. Echter haalde Stroll op zondag weer een stunt uit. Het was dan wel een andere manoeuvre, maar wel weer in bocht 1.

In een ultieme poging om Lando Norris in te halen ramde de 21-jarige Canadees zijn RP20 aan de linkerzijde, waarbij hij half naast de baan reed, langszij bij McLaren-coureur Lando Norris. Aangekomen in bocht 1 ging het mis. Beiden raakten elkaar en Stroll ging op exact dezelfde manier - als op vrijdag bij Verstappen - in de rondte. Stroll kon wel verder rijden, maar moest later in de race opgeven met technische problemen. Maar eerst pakte Stroll nog even een strafpunt mee, omdat hij herhaaldelijk de track limits overschreed. Norris moest na de aanvaring de pits opzoeken, omdat zijn voorvleugel beschadigt was, iets wat hem vele plekken kostte. Na de race werden er nog eens twee strafpunten - voor zijn inhaalactie op Norris, toegevoegd aan het conto van de Canadees, die daarmee een driepunter scoorde.

De meeste fans en enkele experts zijn het er over eens. Lance Stroll hoort eigelijk niet thuis in de Formule 1, is hierbij de gedachten. Maar daar is Mercedes-teambaas Toto Wolff het totaal niet mee eens. Wolff wijst erop dat Lance Stroll niet zomaar in F1 terecht is gekomen, maar dat zelf heeft verdiend met onder andere de kampioenschappen in de Italiaanse Formule 4 en zijn Europees F3-kampioenschap. "Hij stond al twee keer op het podium", stelt de Oostenrijker. Het lijkt erop dat Wolff een beetje boel boter op zijn hoofd heeft. Niet zo gek als Lawrence Stroll, de vader van, tot de vriendenkring van Toto Wolff behoort. En dat is niet alleen op zakelijk gebied.

Wat de prestaties betreft wist Lance Stroll alleen in 2018 zijn teamgenoot, Sergey Sirotkin, te verslaan. Maar dat was alleen in de race, want zijn Russische - ook debuterende - teamgenoot versloeg Stroll in het kwalificatieduel. Maar in 2019 werd Stroll met dubbele cijfers verslagen door zijn huidige teamgenoot Sergio Pérez. En ook dit seizoen wordt Stroll om de oren gereden door zijn Mexicaanse collega. En zelfs toen Pérez twee Grands Prix vanwege diens COVID19-besmetting en werd vervangen door Nico Hülkenberg, wist Stroll zijn tijdelijke Duitse teamgenoot niet te verslaan.

Meer en meer lijkt het erop dat de aanwezigheid van Lance Stroll niet veel met zijn uitstekende prestaties heeft te maken. Het geld wat zijn vader bij elkaar heeft verdiend, en we praten dan over miljarden, zijn de reden voor de aanwezigheid van Lance Stroll in de koningsklasse van de autosport. Dat is althans waarover velen het eens zijn.

Toto Wolff is er absoluut van overtuigd dat Lance Stroll zijn plek in F1 zelf heeft verdiend. "Ik denk niet dat iemand kan zeggen dat hij hier onverdiend is, en niet alleen omdat zijn vader miljardair is. Ik denk dat hij erg lijdt onder dit stigma en dat is niet oké", legt Wolff uit aan Motorsport Magazin, die zelfs stelt dat hij het knap vindt dat Lance Stroll voor F1 heeft gekozen. "Hij is er niet verantwoordelijk voor dat zijn vader op zijn eigen manier succesvol is. Des te indrukwekkender is dat een jongen uit zijn milieu ervoor kiest om een van de zwaarste sporten ter wereld uit te oefenen. Eerlijk gezegd is er voor mij geen discussie over mogelijk", legt Wolff uit.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Albon erin of eruit: Wie zit er in 2021 naast Verstappen in een RB16b of RB17?
Volgende F1 Grand Prix
Bahrein
vrijdag 27 november 2020
12:00 - 13:30Eerste vrije training
16:00 - 17:30Tweede vrije training
zaterdag 28 november 2020
13:00 - 14:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 29 november 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Bahrein
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste F1-nieuws en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Dat Max Verstappen in 2020 geen wereldkampioen wordt is inmiddels wel duidelijk. Maar de Nederlander is de enige die het de Mercedes-coureurs moeilijk kan maken. Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.