'Geen goed voorgevoel'

Tost vraagt zich af of Nikita Mazepin wel geschikt is voor F1

Nikita Mazepin staat er na zijn vermeende misstap in december vorig jaar gekleurd op. De hetze tegen de 21-jarige Russische coureur kent geen weerga. Op sociale media wordt hij haast ongekend op de korrel genomen. Velen mensen zich af of hij wel de juiste man op de juiste plek is. Een van hen is Franz Tost.

Tost vraagt zich af of Nikita Mazepin wel geschikt is voor F1
© FIA F2 media

Het gaat niet eens om het vermeende incident in december. Nikita Mazepin heeft niet alleen naam gemaakt door zijn prestaties in de autoracerij. Naast de baan weet de jonge Rus zich regelmatig niet te beheersen. Zo heeft hij al regelmatig voor andere coureurs met gebalde vuisten klaargestaan. Zo kreeg Callum Ilott, destijds in de Formule 3, al eens een knal voor zijn hoofd. Mazepin werd toen voor een race geschorst. En zo zijn er meer incidenten in onder andere de Formule 3 en Formule 2 waar de Rus bij betrokken was.

Franz Tost twijfelt eraan of Nikita Mazepin wel over de juiste instelling beschikt om Formule 1 te rijden. De Formule 1 is qua snelheid en acceleratie totaal niet te vergelijken met de juniorenklassen en met het gedrag van Mazepin in het verleden bijvoorbeeld F3 en F2 voorspelt Tost niet veel goeds over de nieuwe Haas-coureur.

"Ik zou keihard kunnen zeggen 'Je kunt van een koe geen tijger maken'", aldus Franz Tost tegenover Duitse media. "Wat mij betreft gaat het er altijd om hoeveel hersenen een coureur heeft en hoe hij deze gebruikt. Zoals ik het zie zijn er alleen intelligente coureurs die succesvol zijn - en ze gedragen zich dan ook zo."

De Oostenrijker is echter wel onder de indruk van andere nieuwe talenten in de Formule 1, en ook in het voorportaal van de koningsklasse van de autosport, de Formule 2. "Er komen nu heel, heel goede jonge coureurs in de Formule 1", zegt Tost. "Naast Mick [Schumacher] en Yuki [Tsunoda] is er ook Robert Shwartzman. Ik heb veel waardering voor alle drie. Ze vertegenwoordigen de generatie die in de toekomst zal heersen in de Formule 1."

Gerelateerde onderwerpen Formule 1F1 nieuws 2021Formule 1 2021Franz TostHaas F1Nikita MazepinRobert Shwartzman
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.