Toro Rosso spreekt over de 'Malaysian Mystery'

De Italiaanse renstal Toro Rosso spreekt over de 19e en laatste Grand Prix van Maleisië van een mysterie. Dit omdat de STR12 het hele weekend zich op het Sepang International Circuit niet op zijn gemak leek te voelen. Het maakte ook niet uit wie er van de drie bestuurders achter het stuur zat. Geleal in de vrijdag ochtend sessie kon ook nauwelijks het raspaardje besturen, net als Carlos Sainz jr en rookie Gasly die nu de 868e F1 coureur is die deelnam aan een raceweekend. Hij was ook de 766e om een race te starten en de 75e Franse coureur in de Formule 1 geschiedenis.

Toro Rosso spreekt over de 'Malaysian Mystery'
Foto: Pierre Gasly #10 (Toro Rosso) - Bron: Red Bull Contentpool

Nadat het Carlos jr. was die alle headlines in Singapore maakte onder meer met de aankondiging dat hij aan het einde van het seizoen wordt uitgeleend aan Renault en ook vanwege zijn fantastische beste plaats ooit (vierde plek op de Marina Bay Circuit), waren alle ogen het afgelopen weekend gericht op de jonge Pierre Gasly. Hij kreeg een crash-cursus media want hij stond ècht midden in het media-geweld. Ondanks dat de Fransman gewend is aan een F1 paddock, vond hij het toch anders nadat hij zijn officiële Toro Rosso race overall had aangetrokken. Dat betekende namelijk ook verplichte deelname aan de off-track activiteiten en die nemen een aanzienlijk deel van de tijd in beslag. Zo moest hij woensdagavond een kaart van het Sepang circuituit zijn hoofd tekenen, net als Carlos jr. trouwens. Opvallend was dat ze gelukkig beter kunnen racen dan tekenen, want ze kwamen beiden met ongebruikelijke veranderingen aan het circuit.

Even terugkijkend op het weekend dan. De vrijdag begon niet onder ideale omstandigheden met de zeer natte eerste vrije training. Aan het einde van een droge tweede vrije training werd duidelijk dat Toro Rosso nog heel veel werk e doen had omdat toen al bleek da de STR12 niet concurrerend was. Ze worstelden van het begin tot het einde in alle vrije trainingen en dat zette zich ook voort tijdens de kwalificatie, waarbij ze achteraan in Q2 bleven steken. De hoop op beter verdween daarmee. Op zondag ging het wel beter, zoals op zoveel zondagen waarop de race dan wordt verreden. Carlos jr. leek in staat om punten mee naar huis te brengen, maar dat zag het team in rook opgaan toen Carlos zijn auto vroegtijdig naar binnen moest brengen. Rookie Gasly moest het dus doen. Het team is lovend en spreekt van het feit dat 'Pierre nooit een voet verkeerd heeft gezet, waardoor hij verstandig was en op een 14e plek wist te eindigen.' De 21-jarige zei daarop 'de beste tijd die hij ooit heeft gehad in de laaste 21 jaar!'. Wel gaf hij toe nog veel te moeten leren, zeker over het omgaan met banden. Desalniettemin vonden hij en Toro Rosso het een indrukwekkend debuut.

Lees hieronder verder

En dus vertrok het Formule 1 team voor de laatste keer uit Sepang. Het merendeel van de F1-familie vindt het jammer dat de wedstrijden in Maleisië niet meer op de kalender staan. Dit omdat het een fantastisch circuit is, maar ook omdat de Maleisiërs de afgelopen 19 seizoenen uitstekend, fantastisch en zeer vriendelijk en behulpzaam zijn geweest. Inmiddels is het volledige Toro Rosso team in Japan aangekomen, op het legendarische Suzuka circuit. Ze hopen op een beter weekend in dit land van de Rijzende Zon. Alle ogen zijn opnieuw gericht op de rookie in het team, want het is erop of eronder voor de jonge Fransman die het circuit goed kent omdat hij heeft geracet in de Japanse Superformula-serie. Eén ding is zeker… het team wil er niet opnieuw een 'mystery weekend' van maken.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Carlos Sainz jr.F1 GP JapanF1 GP MaleisiëF1 GP SingaporePierre GaslyToro Rosso
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.