'We kunnen hem niet buitensluiten'

Todt waarschuwt Mazepin: "Herhaling heeft ernstige gevolgen"

FIA-president Jean Todt heeft Nikita Mazepin met niet mis te verstane woorden gewaarschuwd. Mocht de 22-jarige Rus weer de fout in gaan, dan heeft dat "ernstige gevolgen", aldus Jean Todt.

Todt waarschuwt Mazepin: "Herhaling heeft ernstige gevolgen"
© Haas F1 | Nikita Mazepin paste in februari 2021 een F1-stoeltje in Banbury (GB).

Nikita Mazepin deelde in december, kort nadat bekend was geworden dat hij in 2021 bij het team van Haas in de Formule 1 zou debuteren, een video op sociale media, waarin hij de borst van een vrouw in een auto vastgreep. Op de misstap werd op onder andere op sociale media met de grootst mogelijk walging gereageerd. Toen de jonge Rus zag wat de gevolgen waren van zijn actie verwijderde hij de video onmiddellijk, maar het kwaad was al geschied. Nog altijd gaat de video rond op internet.

Jean Todt werd gevraagd om een reactie en waarom Nikita Mazepin niet geweerd is uit de Formule 1. De Fransman liet aan Racefans weten dat het niet mogelijk was om de 22-jarige Rus te weren uit de sport. De reden is dat Mazepin voldoende punten had om een superlicentie aan te vragen, daarom kon de FIA hem niet "buitensluiten".

"Om in de Formule 1 te rijden, heb je een superlicentie nodig", legt Todt uit. "En het is niet gemakkelijk om een ​​superlicentie te krijgen, want je moet 40 punten hebben. Dus elke coureur die 40 punten krijgt, kan naar in de Formule 1. En Mazepin heeft de benodigde punten. Het zou dus discriminatie zijn. Dus waarom zou hij niet in de Formule 1 mogen rijden? De enige reden dat hij niet in de Formule 1 zou rijden, is als hij niet genoeg punten heeft en dat is niet het geval."

Todt maakte echter duidelijk dat hij in de toekomst geen vergelijkbaar gedrag van Mazepin zal tolereren. "Simpel gezegd, ik ben niet blij met de situatie. Hij heeft een waarschuwing gekregen dat als het opnieuw gebeurt, er ernstige gevolgen zullen zijn. Dat gezegd hebbende, het is iets wat in zijn privéleven is gebeurd. En helaas ging hij de fout in. Dus ik hoop gewoon dat hij hieruit een les leert", aldus Todt.

Nikita Mazepin heeft intussen laten weten dat hij geleerd heeft van het gebeurde, en belooft beterschap.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1F1 nieuws 2021Formule 1 2021Jean TodtNikita Mazepin
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.