Timo Glock voorziet grote crisis voor de Formule 1

Timo Glock voorziet grote crisis voor de Formule 1
© Pirelli

Ex-Formule 1-coureur Timo Glock denkt dat de toekomst van de Formule 1 er niet rooskleurig uitziet. De Duitser meent dat de coronacrisis er debet aan kan zijn dat Mercedes, Renault en Honda besluiten de Formule 1 verlaten.

Het F1-seizoen gaat hopelijk op 5 juli op de Red Bull Ring beginnen. De Formule 1-leiding en de teams zijn hierover redelijk optimistisch gestemd. Maar eerst moet de Oostenrijkse overheid nog hun zege uitspreken over de maatregelen waarmee de Formule 1 de twee grands prix wil in goede en veilige banen wil leiden.

Als het Formule 1-seizoen op 5 juli in Oostenrijk niet begint is het nog maar de vraag of de sport de Covid-19-crisis het hoofd kan bieden. De lockdown duurt alweer enkele maanden - en bijna vier maanden als het seizoen op 5 juli kan beginnen - en zowel de teams als de Formule 1 zelf leiden grote verliezen.

Niet alleen de Formule 1-teams hebben het zwaar. De financiële cijfers van het eerste kwartaal van 2020 onthullen dramatische verliezen voor autofabrikanten, waar de teams afhankelijk van zijn. Zo heeft Renault het als team het niet makkelijk, maar de autofabrikant zelf dreigt kopje onder te gaan onder de huidige crisis. De Fransen hebben daarom een monster lening van de overheid gekregen. Het gaat om een bedrag van 5 miljard euro, waarmee de Franse autofabrikant van de ondergang moet worden gered.

Maar niet alleen Renault heeft het moeilijk. De autoverkopen van alle automerken zijn sinds de mondiale uitbraak van Covid-19 enorm gedaald en dat kost de bedrijven vele honderden miljoenen per maand. Wanneer er bezuinigd gaat worden door de autofabrikanten en motorleveranciers zullen bij de autosport-projecten als eerste de klappen vallen.

Van autofabrikanten Renault, McLaren en Aston Martin is al enige tijd bekend dat ze het niet makkelijk hebben. "Het wordt de komende maanden spannend, omdat dan de financiële cijfers voor het tweede en derde kwartaal bekend worden gemaakt", aldus Timo Glock in de podcast Starting Grid. Volgens de Duitser worden de autofabrikanten dan pas echt met hun neus op de feiten gedrukt.

Glock verwacht een grote crisis voor de Formule 1 in de toekomst. Het is nu alleen maar belangrijk dat er zo snel mogelijk met het seizoen wordt begonnen, zodat we inkomsten kunnen genereren. Zoals gezegd begint het seizoen - zoals het er nu uitziet - op 5 juli met de eerste van twee races op Red Bull Ring.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.