'Tien besmettingen vormen geen gevaar voor een GP-weekend'

'Tien besmettingen vormen geen gevaar voor een GP-weekend'
© Pirelli

Als het Formule 1-seizoen op zondag 5 juli in Oostenrijk mag beginnen en er raken - ondanks alle strenge maatregelen - toch paddockleden besmet is dat niet per definitie een reden om het evenement af te blazen. Zo heeft hoofdarts van de FIA ​​World Sports Federation, professor Gérard Saillant laten weten.

In de aanloop naar de eerste Formule 1 Grand Prix van 2020, die naar verwachting op de Red Bull Ring in Oostenrijk verreden zal worden, wordt er door de Formule 1-leiding en de FIA keihard gewerkt. Niet alleen het samenstellen van de nieuwe kalender kost veel manuren, ook de mogelijk scenario's per land en situatie rond het coronavirus vragen erg veel aandacht.

In de week voorafgaand aan de Grand Prix van Australië werd een teamlid van McLaren positief getest op het coronavirus. Deze persoon bleek als enige van de twintig paddockleden die getest werden besmet te zijn met Covid-19. Dit leidde uiteindelijk tot het afblazen van het GP-weekend in Melbourne.

Volgens FIA-president Jean Todt moet koste wat kost een vergelijkbaar scenario als in Australië voorkomen worden. En volgens professor Gérard Saillant hoeft het ook niet zover te komen. Twee weken geleden verklaarde de Franse hoofdarts van de FIA tegenover L'Équipe dat er sinds maart veel is veranderd. Er is vooral meer kennis over de verspreiding van Covid-19.

"De situatie is helemaal anders sinds Australië. We kunnen momenteel veel sneller reageren als het gaat om tests, diagnose en isolatie van mensen die in contact zijn geweest met een persoon die positief is getest. Wat mij betreft hoe het in zo'n geval niet meteen te betekenen dat een GP-weekend gestopt moet worden", aldus Saillant.

Saillant sprak onlangs ook met Sky Sports over de huidige situatie rond het coronavirus. "Het is momenteel mogelijk om te voorkomen en te anticiperen op veel zaken. Als we een besmetting, of misschien zelfs 10, constateren dan hoeft niet per se gevaar te vormen voor het hele evenement", aldus Saillant.

"Medisch gezien maakt het niet uit welke persoon besmet raakt, of het nou Hamilton of een marshal is, het blijft hetzelfde, medisch gezien. Wat de impact is op sportief vlak of als het gaat om media-aandacht is het een heel ander verhaal", vervolgt Saillant. "We moeten hier zoveel mogelijk op anticiperen, om er achter te komen waar de grens ligt en of het nog mogelijk is om verder te gaan [met een evenement]. Maar dat moet geen probleem meer voor ons zijn."

Door: Redactie0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.